“We are not corrupt”: Βαρουφάκης

“We are not corrupt”: Βαρουφάκης

από τον Κανάλ

We are not corrupt “Δεν είμαστε διεφθαρμένοι” – δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην κύρια διαφορά των στελεχών της νέας κυβέρνησης από προηγούμενων. Και πρόσθεσε σε μείγμα αστεϊσμού και ειλικρίνειας Not yet! “Όχι ακόμα!”

Όχι ακόμα;

Με πολλή επιπολαιότητα γλιστράμε πάνω στο επιφανειακό νόημα των λέξεων.

Τι πραγματικά είναι διαφθορά;
          
Κάνουμε μεγάλο λάθος να νομίζουμε πως διαφθορά είναι μόνο δωροληψίες, να διορίζεις δικούς σου στο Δημόσιο, να κλέβεις τα κρατικά ταμεία, να εκμεταλλεύσαι τη θέση σου  στην κυβέρνηση για ίδιον όφελος και ό,τι άλλο έχουμε συνηθίσει.

Αυτά είναι χοντρά φαινόμενα στην κυβερνητική σφαίρα.

Προτού εκδηλωθούν τέτοιες συμπεριφορές έχει προηγηθεί διάβρωση στη νοοτροπία και πιο συγκεκριμένα στις αξίες και στα πιστεύω που καθορίζουν στάση και δράση.

Η διαφθορά εκδηλώνεται και με λεπτότερες ενέργειες όπως το να ψεύδεσαι και να εξαπατάς για να εξασφαλίσεις οφέλη για τον εαυτό σου ή τους οικείους σου.

Αλλά και οι λεπτές και οι χοντρές εκδηλώσεις δείχνουν πως η διαφθορά ρίζωσε στο νου κι έχει διαβρώσει τις αρετές. Τώρα κυβερνούν οι φιλοδοξία, φιλαυτία, φιλαργυρία, ματαιοδοξία, αλαζονεία και παρόμοιες εγωιστικές τάσεις.

Όλες οι εγωιστικές τάσεις, όλα τα ελαττώματά μας, συνοψίζονται σε τρία ευδιάκριτα στοιχεία στη νοοτροπία  ή ψυχοσύνθεσή μας – άγνοια, αλαζονεία και απληστία.

Κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Βαρουφάκης και κάθε σύντροφος να νομίζει πως δεν είναι διεφθαρμένος (ακόμα), επειδή δεν παίρνει μίζες ή δεν βουτά από το δημόσιο ταμείο.

Ένας μεγάλος διαφθορέας στην εποχή μας ειναι οι αναρχοαριστερές αντιλήψεις του Σύριζα καθεαυτού. Τις πρακτικές του τις είδαμε καθαρά όταν ήταν αντιπολίτευση, στη βίαιη, λυσσαλέα καταπολέμηση μεταρρυθμίσεων που τώρα ως κυβέρνηση αναγκαστικά θα πρέπει να εφαρμόσει. Οι δε αντιλήψεις του περί δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και παρόμοια, είναι όλες κούφιες και η πίστη του σ’αυτές εντελώς επιπόλαιη, όπως δείχνει η ευκολία με την οποία τις παρέκαμψε ή παράτησε προκειμένου να πάρει λεφτά από τους Ευρωπαίους.

Όμως η χειρότερη εκδήλωση διαφθοράς διαφαίνεται στον διορισμό στο υπουργείο Παιδείας της τριάδας Κουράκη, Μπαλτά και Χασάπη, μάλλον πωρωμένων και ανεύθυνων, που άρχισαν το εκ βάθρων ξύλωμα της αρετής και αριστείας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι καταστροφή θα επιφέρουν τα μέτρα που θα εφαρμόσουν στη συνέχεια.

Στα προαναφερθέντα ελαττώματα ας προσθέσουμε τώρα, έτσι σαν απαρχή, την αγραμματοσύνη, την αυθάδεια και την τεμπελιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *