του Πάσχου Μανδραβέλη
Δεν είναι ούριος ο άνεμος για την όποια διαπραγμάτευση έχει κατά νουν η κυβέρνηση. Ακόμη και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, που θα έπρεπε να είναι φυσικός σύμμαχος, βρίσκεται απέναντι: «Είναι σημαντικό για όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως όλοι μας… Στα τρία χρόνια που υπάρχει το πρόγραμμα διάσωσης της πορτογαλικής οικονομίας, δεν αποφύγαμε να κάνουμε τη δουλειά μας και γι’ αυτό απαιτούμε από τους άλλους να πράξουν το ίδιο». Κι εντάξει! Ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο είναι δεξιός για τα γούστα μας, αλλά σάμπως έμειναν αριστεροί στην Ευρώπη για να μας στηρίξουν; Είκοσι νοματαίοι μαζεύτηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να συμπαρασταθούν στον κ. Γιάννη Βαρουφάκη όταν πήγαινε να συζητήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Με τους χειρισμούς της συγκυβέρνησης, την αλαζονεία και τη χυδαιότητα (πώς το είπε για «τα τέσσερα» και τις «βίζιτες» ο κ. Πάνος Καμμένος;) η Ελλάδα είναι απομονωμένη όσο ποτέ στην Ιστορία της. Ακόμη και αν ορθώς επιμένει ο κ. Βαρουφάκης ότι η Σταδίου θα έπρεπε να μονοδρομηθεί από το Σύνταγμα προς την Ομόνοια, η πρακτική να οδηγήσει τη χώρα ανάποδα για να αποδείξει το δίκιο του ενέχει τεράστιους κινδύνους· ειδικά γι’ αυτόν τον λαό που πέρασε τα πάνδεινα και τώρα είναι στο πίσω κάθισμα. Το ραδιόφωνο, κατά το γνωστό ανέκδοτο, βοά: «Προσοχή, προσοχή, ένα αυτοκίνητο πάει ανάποδα στη Σταδίου» και ο κ. Βαρουφάκης αυτάρεσκα μονολογεί: «Τι ένα, ρε; Δεκάδες είναι αυτά που πάνε ανάποδα».
Το ραδιόφωνο, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να προειδοποιεί: «Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor’s υποβάθμισε σήμερα το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από B με αρνητική προοπτική». «Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Οσμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal». Πάνε και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί σύμμαχοι.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που τόσο στάθηκε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακράς κρίσης, «προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην υπολογίζει ότι η Ευρωζώνη θα αποδεχθεί όλες τις υποσχέσεις που έκανε για κατάργηση των μεταρρυθμίσεων». Ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Münchau, ο οποίος είναι κατά του γερμανικού σχεδίου στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας, γράφει: «Πολιτικά η κατάσταση σήμερα είναι όσο κακή ήταν το 2010, όταν ξεκινούσε η ελληνική κρίση. Ηταν η απόλυτα καταστροφική εβδομάδα της οικονομικής διπλωματίας. Αυτό που χωρίζει την Ελλάδα από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι μερικές ακόμη εβδομάδες σαν κι αυτή».
Ο αναλυτής του Reuters Hugo Dixon και ο αρθρογράφος της WSJ Simon Nixon λένε ότι οι πιθανότητες για Grexit είναι πάνω από 50%. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής λέει ότι «η κυπριακή Βουλή ερμήνευσε τη στάση του Ecofin ότι επρόκειτο για μπλόφα, που όμως δεν ήταν».
Φωνάζουν όλοι αυτοί στο ραδιόφωνο ότι η χώρα πάει στα βράχια, αλλά κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι ο κόσμος πάει ανάποδα. Οταν γίνει το μοιραίο, τι θα πουν; «Ουπς, συγγνώμη λάθος. Ελπίζαμε να καταλάβουν και να στρίψουν»;
Πηγή: Καθημερινή