του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Η κατάρρευση των εσόδων του κράτους θα έπρεπε να έχει προβληματίσει τους πολιτικούς. Το κράτος έχασε 4 δισεκατομμύρια περίπου και αναμένω ότι θα χάσει περί τα 6 ακόμη δισ. μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Ισως και περισσότερα, αν η επόμενη κυβέρνηση δεν πάρει επείγοντα μέτρα για να σταματήσει την αιμορραγία.
Η ευθύνη για τη διολίσθηση των δημοσίων εσόδων ξεκινάει από τον λαϊκισμό που ασπάστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Από τη διανομή του πλεονάσματος και όλους τους τελευταίους μήνες, με διάφορες προφάσεις, βουλευτές και στελέχη της συγκυβέρνησης επιδίωξαν και πέτυχαν εκπτώσεις και ειδικές προσαρμογές στη λήψη και εφαρμογή διαφόρων κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων, που είχαν σοβαρότατες επιπτώσεις στα έσοδα. Είτε επρόκειτο για φορολογικές ρυθμίσεις είτε για μεταρρυθμίσεις, ο καθένας επιδίωκε να γλιτώσει τους δικούς του… ψηφοφόρους.
Σας θυμίζω τις απανωτές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, που κατέληξαν εις βάρος των μεσοαστών της πόλης. Την ανατροπή της ελεύθερης τιμολόγησης του γάλακτος, που εμπόδισε, όπως έγραψε ο επίτροπος Μοσκοβισί, μια ταχύτερη μείωση των τιμών του. Τις εκατό δόσεις για την εξόφληση παλαιότατων υποχρεώσεων, ανεξαρτήτως της κρίσης και χωρίς κανένα κοινωνικό και εισοδηματικό κριτήριο. Τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, η τιμή του οποίου κατακρημνίστηκε στη διεθνή αγορά, ενώ στο μεταξύ το κράτος χάνει έσοδα.
Το σύνθημα της χαλάρωσης ενισχύθηκε κυρίως με την απομάκρυνση του «μόνιμου» γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη, τον οποίο η «παράταξη του Μαξίμου» θεώρησε υπεύθυνο για την εκλογική της μιζέρια, λανθασμένα όπως αποδεικνύεται.
Στον ίδιο δρόμο, δυστυχώς, βάδισε, όλους τους προηγούμενους μήνες και η αντιπολίτευση. Με το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη plus» υποσχέθηκε να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφατικά τόνιζαν ότι θα καταργηθούν όλοι οι «μνημονιακοί νόμοι». Προσέφεραν ακόμη πιο γενναιόδωρη ρύθμιση χρεών, την οποία επέκτειναν στην τραπεζική «σεισάχθεια».
Με δύο λόγια, τους τελευταίους μήνες επιστρέψαμε σε κλίμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. Σε αυτό βοήθησε, αντικειμενικά, η σημαντική βελτίωση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, στον τουρισμό και τις επιχειρηματικές προοπτικές.
Πίστεψαν πολλοί πως «αυτό είναι, η κρίση πέρασε», ότι μπορούμε να συνεχίσουμε χωρίς καμία συνεννόηση, ότι είμαστε έτοιμοι για ένα «clean exit».
Την ορθή επισήμανση την έκανε χθες ο Γκίκας Χαρδούβελης, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο ενός «dirty exit». Δηλαδή μιας άναρχης και βίαιης εγκατάλειψης της ασφάλειας που μας προσέφερε, με όλα τα «στραβά» του, το μνημονιακό περιβάλλον. Η καθίζηση των κρατικών εσόδων μοιάζει απελπιστικά με όσα συνέβαιναν τέτοια εποχή το 2010. Τότε εκδιωχθήκαμε από τις αγορές, τώρα θα χάσουμε την επανένταξή μας.
Πηγή: Καθημερινή