του Κώστα Ιορδανίδη
Η υπόθεση της κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν –η υποψηφιότητα της οποίας στις ευρωεκλογές ανακοινώθηκε αρχικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυρθεί στη συνέχεια– αναδεικνύει την απειρία και ανωριμότητα αυτού του ερασιτεχνικού πολιτικού σχηματισμού, που διεκδικεί την εξουσία.
Σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ προέβαλαν την άποψη ότι η Αριστερά είναι ιδεολογικώς αντίθετη προς κάθε μορφή «εθνικισμού», από όπου και εάν προέρχεται, και η κ. Σουλεϊμάν αποτελούσε για τη μειονότητα έκφραση ελληνικού εθνικισμού. Αυτή είναι η Αριστερά· αυτή ακριβώς η ιδεολογική της τοποθέτηση την καθιστά απαράδεκτη στον συντηρητικό πολίτη.
Στην ουσία, όμως, η συγκεκριμένη υποψήφια δεν ήταν απλώς αποδεκτή από ένα τμήμα του μουσουλμανικού στοιχείου και ως εκ τούτου –από μιαν άποψη– δεν εξυπηρετούσε τις ψηφοθηρικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.
Τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα λεγόμενα αστικά κόμματα –η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ– κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση περίπου για μειοδοσία. Αλλά κανένα εκ των δύο δεν έσπευσε να προσφέρει μία θέση στην κ. Σουλεϊμάν στο ευρωψηφοδέλτιό του. Προφανώς θεωρούσαν ότι θα είχαν και αυτά αντίστοιχες απώλειες ψηφοφόρων.
Συνέπεια αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής είναι ότι η πρωτοβουλία τελικώς πέρασε στο τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής. Ετσι, για πρώτη φορά προωθείται η αυτόνομη κάθοδος μειονοτικών υποψηφίων στις ευρωεκλογές και στη συνέχεια ενδεχομένως στις εθνικές – οψέποτε πραγματοποιηθούν.
Βεβαίως, οι μουσουλμάνοι δεν συγκροτούν ομογενοποιημένο σώμα, που ποδηγετείται από τις τουρκικές προξενικές αρχές στη Θράκη, όπως υποστηρίζουν κάποιοι αδαείς συνεργαζόμενοι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μακράν αυτού. Δεν είναι πράκτορες των Τούρκων –ούτε ενεργοί ούτε δυνάμει– οι Ελληνες πολίτες – μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.
Αλλά σε ένα ψηφοδέλτιο σαράντα δύο υποψηφίων και με τη σταυροδοσία, που εισήχθη σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να περιληφθούν όλες οι τάσεις, καθώς και μουσουλμάνοι εκτός της Θράκης. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο μπορεί να περιληφθούν και άτομα προερχόμενα από ομάδες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν καθεστώς μειονοτικό – παρά τους ισχύοντες εν Ελλάδι νόμους. Αναμένουμε την εξέλιξη της τουρκικής στρατηγικής εντός των ημερών.
Αγνωστο παραμένει το ποσοστό που θα εξασφαλίσει το μειονοτικό ψηφοδέλτιο του DEP· προφανώς θα διαμορφωθεί και από το ύψος της αποχής, που εκτιμάται ότι θα είναι υψηλό. Το ουσιώδες είναι ότι σε μία σειρά σφαλμάτων πολλών δεκαετιών προσετέθη ακόμη ένα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο ρυθμιστικός ρόλος του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή με κίνδυνο να καταστεί η Θράκη περιοχή περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.
Αυτά σε μία στιγμή που η συγκυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δίδουν τη μάχη υποτίθεται –η κάθε μία με τον δικό της τρόπο– διά την «σωτηρίαν της Ελλάδος». Οταν, ωστόσο, οι αγωνιζόμενοι διά το καλόν της χώρας αρχίζουν άθελά τους να λειτουργούν υπονομευτικά, σημαίνει ότι η παρακμή προχώρησε σε μεγάλο βάρος. Θα έπρεπε να υπάρχουν σκοπιμότητες πέρα από τις κομματικές.
Πηγή: Καθημερινή