Του Απόστολου Λακασά
«Γιατί το οργανόγραμμα δεν έγινε εδώ και δύο χρόνια;», ρώτησε με σοβαρότητα -όχι πια με το ρητορικό ύφος το οποίο συνηθίζουν οι συνδικαλιστές όταν μιλούν στα κανάλια- ο ένας. «Επρεπε να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός!», του απάντησε ένας άλλος. «Ναι, έχουμε ευθύνες και εμείς!», παραδέχθηκε ένας τρίτος.
Στο πηγαδάκι που είχαν στήσει χθες το πρωί μπροστά στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης στην οδό Ούλοφ Πάλμε, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Παν. Αθηνών δεν τηρούσαν, όπως συνέβαινε άλλοτε, τους συνωμοτικούς κανόνες μπροστά στους δημοσιογράφους. Η εργασιακή αβεβαιότητα έλυσε τα στόματα. «Κάποιοι διοικητικοί είναι άφαντοι. Δεν δούλεψαν ούτε μία ώρα για το πανεπιστήμιο. Πρόκειται για περίπου 50, 60 άτομα», υποστήριξε ο Δημήτρης. Δίπλα του, η Ζωή αγανακτούσε με τον τρόπο που έγινε αξιολόγηση και μοριοδότηση. Κατήγγειλε ότι κάποιοι δήλωσαν ψευδώς ότι είχαν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Η ίδια καταγγελία υπάρχει και για το ΕΜΠ. «Οι πίνακες μοριοδότησης υπαλλήλων του ΕΜΠ για διαθεσιμότητα, που δημοσιεύθηκαν στις 18/11/2013, είναι πλαστογραφημένοι. Συγκεκριμένα, σε πλήθος διοικητικών υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που προσλήφθηκαν με τα προεδρικά διατάγματα Παυλόπουλου ή Βάσως Παπανδρέου, δήλωσαν ότι προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδοτούνται με 20 επιπλέον μόρια», υποστήριξε ένας διοικητικός υπάλληλος, προσθέτοντας ουκ ολίγα σχόλια περί αθλιότητας, αίσχους και άλλα σχετικά.
«Εγιναν παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες. Είναι εκατοντάδες μηχανικοί-διοικητικοί υπάλληλοι, τους οποίους στο ΕΜΠ τους βάφτισαν ΙΔΑΧ. Για να προστατευτούν όλοι αυτοί, διώχνουν τους κανονικούς και νόμιμους διοικητικούς υπαλλήλους που γνωρίζουν τη δουλειά», συμπλήρωσε ένας ακόμη διοικητικός. Και υιοθετώντας ειρωνικό τόνο, παρατήρησε: «Είναι λογικό στην Ελλάδα. Μπορεί να μπει στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας ένας παρανόμως προσληφθείς υπάλληλος, με “βύσμα”, και να εξαιρεθεί ένας νόμιμα προσληφθείς; Γίνεται; Δεν γίνεται».
«Η αξιολόγηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα», πέταξε ένας της παρέας. «Να το σημειώσω;», ρώτησα. Χαμογέλασε…
Είναι αλήθεια. Η αξιολόγηση των διοικητικών υπαλλήλων και των δομών θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Θα έπρεπε να γίνεται από πάντα! Ομως πώς να δεχθούν να αξιολογηθούν υπάλληλοι που προσελήφθησαν με μέσον; Πώς να πιστέψουν ότι μια επαγγελματική αξιολόγηση θα είναι αξιοκρατική και έντιμη, όταν οι ίδιοι καταστρατήγησαν αυτές τις αρχές, «ξεπουλώντας» την ψήφο τους σε εκείνον τον πολιτευτή που πίστεψαν ότι θα τους βολέψει; Πώς θα γίνει σήμερα αξιολόγηση, όταν όλος ο δημόσιος τομέας -στενός ή ευρύτερος- είχε μάθει να λειτουργεί σε καθεστώς ήσσονος προσπάθειας και βολέματος; «Πράττουν εγκλήματα κατά του δημόσιου συμφέροντος», έλεγε μια ανακοίνωση διοικητικών. Ποιος τα πράττει; Οι υπουργοί που αποφασίζουν στα τυφλά ποιοι θα φύγουν τώρα από τα ΑΕΙ ή εκείνοι που κάποτε αποφάσιζαν στα… φανερά ποιοι θα μπουν στα ΑΕΙ; Και από πότε έχει αρχίσει το έγκλημα;
Πηγή: Καθημερινή