Της Ευγενιας Tζωρτζη
Με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 18,2%, είναι απορίας άξιον γιατί η Ελλάδα δεν απορροφά τα κονδύλια άνω των 4 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή της μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της απασχόλησης και την εκπαίδευση.
Αυτό επισημαίνει στην επιστολή που απέστειλε στα τέλη Δεκεμβρίου προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαριθμώντας τα προβλήματα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια έχουν δεσμευθεί μέσω του ΕΣΠΑ και διατίθενται μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διά βίου μάθηση.
Η επιστολή υπογράφεται από τον επίτροπο για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ενταξη, Λάσλο Αντορ, και τον επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, και είναι συνέχεια της επίσκεψης του κ. Χαν στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου και των προσπαθειών που καταβάλλει η Επιτροπή για την επίσπευση υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ, να συνεπικουρήσει την κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθεί η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που μετά τη μείωση της εθνικής συμμετοχής ανέρχονται συνολικά στα 24 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2015.
Σημαντικό μέρος των κοινοτικών κονδυλίων που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί μέσω των προγραμμάτων «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» και «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», η απορροφητικότητα των οποίων, όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, μόλις που φθάνει το 20%. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης στο σύνολου του ΕΣΠΑ σε μια περίοδο που η ανεργία στη χώρα μας ξεπερνά το 18% και τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για την ανακούφιση των ανέργων, την επανεκπαίδευσή τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διαμορφώνουν τις πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέσα από το πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» στα 710 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 2,6 δισ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός του, ενώ από το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» έχουν δαπανηθεί μόλις 407 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 1,7 δισ. ευρώ που είναι τα χρήματα που έχουν διατεθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Αρμόδια για την εκτέλεση των σχετικών προγραμμάτων είναι τα υπουργεία Απασχόλησης και Παιδείας, τα οποία αν και έχουν ανακοινώσει διάφορες δράσεις για την αξιοποίηση αυτών των πόρων, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά, διαμορφώνοντας προγράμματα που θα απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας και της ύφεσης.
Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς τον Λουκά Παπαδήμο για το πρόγραμμα «Διοικητική μεταρρύθμιση», που διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα εμφανίζει ακόμη χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης, της τάξης του 10,5%, και από τα συνολικά 594 εκατ. ευρώ που έχει δεσμεύσει, έχει μέχρι σήμερα απορροφήσει μόλις 62,7 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει το πρόβλημα «θέμα ειδικού ενδιαφέροντος» μετά και τις επισημάνσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων το τρέχον έτος.