«Να φύγει ο Μητσοτάκης»

«Να φύγει ο Μητσοτάκης»

Τάκης Θεοδωρόπουλος

«Ιδιόμορφο αριστερό» χαρακτήρισε ο Ν. Μπίστης τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Προσπάθησα να καταλάβω πού έγκειται η ιδιομορφία του. Μιλάει γαλλικά, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως τοιαύτη. Και μάλιστα μιλάει καλά γαλλικά, χωρίς σολοικισμούς και προφορικές ανορθογραφίες. Ο Μελανσόν είναι καλός ρήτορας και τον νεοποτισμό τον αποκαλεί νεποτισμό. Είναι και μορφωμένος. Ολ’ αυτά για έναν Έλληνα αριστερό, οπαδό του Αλέξη Τσίπρα, συνιστούν, όπως και να το κάνουμε, ένα είδος «ιδιομορφίας». Βέβαια, κάποτε ο Μελανσόν είχε αποκαλέσει τον Τσίπρα «μία από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». Υποθέτω λόγω παραξενιάς. Διότι, κατά τα λοιπά, ο Μελανσόν είναι απολύτως προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της μεταμοντέρνας Αριστεράς. Διαδηλώνει κατά της ισλαμοφοβίας, μαζί με διάφορους υποστηρικτές του ISIS, και αντιμετωπίζει με καλοπροαίρετη ιδιαιτερότητα τον Πούτιν. Παρέλειψα το ουσιώδες, θα μου πείτε: Ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Λεπέν στον β΄ γύρο. Άρα δεν θέλει, πάση θυσία, να φύγει ο Μακρόν, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και τον οπαδό του Νίκο Μπίστη, που θεωρούν ότι το ζητούμενο στη χώρα τους είναι να φύγει, πάση θυσία, ο Μητσοτάκης.

Και προκειμένου να το επιτύχουν, φτάνουν να οργανώσουν και συνέδριο. Αφίσες μάς υπόσχονται μια «νέα αρχή», συνεισφέροντας στην κουρελαρία του δημόσιου χώρου. Και το συνέδριο μας υπόσχεται μια θεαματική μάχη, η οποία θα καταλήξει στην επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα εν είδει καθάρσεως που θα λυτρώσει το πανελλήνιο από την αγωνία για το μέλλον του. Υποθέτω ότι οι ομιλίες θα εμπλουτίσουν το πολιτικό κεφάλαιο του τόπου με ιδέες που θα ερμηνεύουν τον κεντρικό πολιτικό στόχο: «Να φύγει ο Μητσοτάκης». Και όσοι καλοπροαίρετοι, όσοι δεν έχουν στρατευθεί στο «αντι-σύριζα» μέτωπο, θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι στα χρόνια της αντιπολίτευσης οι ιδεολογικές και πολιτικές ζυμώσεις της ελληνικής Αριστεράς δεν πήγαν χαμένες. Με τόση κατανάλωση φαιάς ουσίας κατέληξαν στη μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη προοπτική για τον τόπο «Να φύγει ο Μητσοτάκης». Αυτό δεν είναι σύνθημα. Αυτό είναι πρόγραμμα ενδοσκόπησης. Δεν χρειάζεται καν να ξοδευτείς για να σε βοηθήσει ψυχαναλυτής.

Την επιτυχία του συνεδρίου την εξασφαλίζει και το διεθνές περιβάλλον. Οι σύνεδροι αισθάνονται τον αέρα νίκης που έφερε ο Μελανσόν με το 22%, το οποίο μειονεκτεί αριθμητικά απέναντι στο περίπου 60% της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς. Όμως, ας μη μείνουμε στους αριθμούς. Όταν έχεις μια τόσο ισχυρή πολιτική ιδέα και θέλεις τόσο δυνατά να φύγει ο Μητσοτάκης, τότε το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το καταφέρεις.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *