Ε1434: Αισχροκέρδεια 2

Ε1434: Αισχροκέρδεια 2

Σε ορισμένο βαθμό όλοι έχουμε αυτό το σκουλήκι. Όλοι έχουμε τα καλά και συμφέροντά μας. Μα δεν έχουμε την αξία της εντιμότητας. Αν παρουσιαστεί μια ευκαιρία για λίγο καθαρό κέρδος οι ηθικές αξίες και αρχές εξαφανίζονται μαγικά και ανώδυνα.

“Το μυστικό των μεγάλων περιουσιών χωρίς προφανή αιτία,” έγραψε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (19ος αιώνας), “είναι ένα έγκλημα που έχει ξεχαστεί επειδή έγινε σωστά…”

Το αντίθετο, είναι ένα επίκαιρο έγκλημα επειδή δεν έγινε σωστά.

Στις τελευταίες μέρες Μαρτίου 2022, έχουμε δυο προφανή εγκλήματα. Το ένα είναι πρόσφατο: η βάρβαρη ρωσική εισβολή στην ανεξάρτητη Ουκρανία. Το άλλο κάπως παλαιότερο, η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου της Ρωσίας από μια σπείρα επιτήδειων πολιτικών και των “ημετέρων” γκάγκστερ.

Και στα δυο πρωτοστατεί βασικός υπαίτιος, ηθικός αυτουργός, ο πρώην υπαλληλάκος της Κα-Γκε-Μπε και νυν πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν.

Οι Δυτικοί ηγέτες με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν θορυβήθηκαν, ενοχλήθηκαν, “αφυπνίστηκαν”. Επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις έτσι που να τιμωρούνται οι δράστες των δυο εγκλημάτων συγχρόνως.

Το έγκλημα της εισβολής είναι επανάληψη όμοιας αισχρής εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία το 2014. Τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα εξέφρασε τη “βαθιά ανησυχία” του για την είσοδο και δράση “ρωσικών στρατευμάτων μέσα στην Ουκρανία”! Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία με χιτλερικό/πουτινικό θράσος και η Δύση δεν αντέδρασε καθόλου.

Το έγκλημα της λεηλασίας των δημόσιων πόρων της Ρωσίας έγινε επί σειρά ετών από το 1991 ως το 2000. Ήταν πασίγνωστο.

Τότε όμως κανένας ηθικολόγος “θορυβημένος” ηγέτης στη Δύση δεν έκανε κάτι, για τα μάτια έστω. Μα ο Μπόρις Τζόνσον καλωσόρισε τον Αμπράβομιτς, έναν διαβόητο Ολιγάρχη που εξαγόρασε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Chelsea. Στην Κύπρο αγόραζαν οι Ολιγάρχες εκτάσεις. Το ίδιο και στην Ελλάδα, στα νησιά (ολόκληρα νησιά)! Γιατί έφερναν λεφτά και οι ντόπιοι πολιτικάντηδες επίσης κέρδιζαν με έναν ή άλλο τρόπο.

Δεν είναι και αυτή η συμπεριφορά αισχροκέρδεια; Όπως η Δυτική εισβολή στο Ιράκ το 2013. Αφού οι Σύμμαχοι ληστές ΗΠΑ και Βρετανία, κυρίως, κατέστρεψαν το Ιράκ και πήραν τις πετρελαιοπηγές, άρχισαν την ανοικοδόμηση με δικές τους εταιρείες κι “έδωσαν” τη δημοκρατία με δικούς τους διεφθαρμένους συμβούλους. Εννιά χρόνια αργότερα το Ιράκ δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει.

Τώρα “καταδικάζουν” την αισχρή εισβολή και στέλνουν όπλα κι άλλα όπλα στους Ουκρανούς να πολεμούν και να πεθαίνουν, μα δεν θέλουν να εμπλακούν τα δικά τους στρατεύματα – με τις γελοίες δικαιολογίες περί εξάπλωσης του πολέμου και χρήσης πυρηνικών.

Η Ελβετία έσπευσε να συμμετάσχει στις κυρώσεις. Εκτός από μια πόλη, Τσουνγκ, η οποία είναι γεμάτη με ρωσικές επιχειρήσεις! Γιατί όχι;

Το ωραιότερο παράδειγμα είναι η Τουρκία.

Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και για χρόνια η Αμερική ξόδευε εκατομμύρια για να έχει βάσεις εκεί όταν ξεκίνησε ο Ψυχρός Πόλεμος. Η Γερμανία επένδυσε δισεκατομμύρια, επίσης, και η Ισπανία και η Ιταλία φλερτάρουν τον δικτάτορα Ερντογάν. Μόνο η Γαλλία κράτησε αποστάσεις. Η Βρετανία ακόμα και όταν πολεμούσε τους Τούρκους ήταν φιλότουρκη.

Τώρα δεν θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία δίνοντάς της ρωσικό οπλισμό (αμυντικά S400) – για να πάρει αμερικανικά μαχητικά. Μα ούτε θα επιβάλει κυρώσεις. Επιπλέον προσφέρει καταφύγιο στους Ολιγάρχες – να φέρουν την περιουσία τους και τις θαλαμηγούς τους στην Τουρκία.

Για να διατηρεί καλές σχέσεις γειτνίασης. Για να το παίζει ειρηνοποιός, γέφυρα συνεννόησης και διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. “Μας εμπιστεύονται” λέει ο ΥΠΕΞ!

Έτσι έξυπνα εμπαίζει τους πάντες.

Τέτοιες χώρες θα θριαμβεύσουν επειδή η Δύση βούλιαξε στην καλοπέραση κι αισχροκέρδεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *