Ισ208: Το κόστος της απληστίας

Ισ208: Το κόστος της απληστίας

- in Ιστορικά
0

Κάπου στην Τρικυμία του Σαιξπήρου ένας χαρακτήρας λέει “Οι συμπαντικές δυνάμεις αργούν κάποτε μα δεν ξεχνούν”.

Κάποτε ανταποκρίνονται αμέσως. Έτσι έγινε με το επεισόδιο της επίθεσης πέρα από τον 38ο παράλληλο το 1950 στον πόλεμο της Κορέας. Το παραθέτω διότι ο κακός της υπόθεσης ήταν ο στρατηγός Douglas Mac Arthur, ένας από τους χειρότερους στρατηγούς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν την αιφνιδιαστική αποβίβασή τους στην Incheon στα βόρεια μετόπισθεν των κομμουνιστών που μετά την προέλασή τους νότια, τώρα βρίσκονταν στη μέγγενη των εχθρών που ήταν έτοιμοι να τους συνθλίψουν (15 Σεπτ. 1950). Στις 25 Σεπτεμβρίου ανακατέλαβαν τη Σεούλ και η αεροπορία διέλυσε τις τεθωρακισμένες μονάδες των Βορείων αναγκάζοντάς τους τελικά να υποχωρήσουν.

Νωρίτερα στον Αύγουστο οι Κινέζοι άφησαν να εννοηθεί πως θα έμπαιναν στον πόλεμο αν δεν παρουσιαζόταν μια ικανοποιητική λύση. Τώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου ο Τσου Ενλάι προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η Κίνα θα παρέμβαινε στρατιωτικά αν οι συμμαχικές δυνάμεις περνούσαν τον 38ο παράλληλο.

Στο μεταξύ οι σύμμαχοι έκαναν και άλλες αποβάσεις στη Βόρεια Κορέα και στις 19 Οκτωβρίου κατέλαβαν την πρωτεύουσα Pyongyang κι αιχμαλώτισαν 135.000 Βόρειους. Εδώ έπρεπε κανονικά να σταματήσουν!

Στον χάρτη διακρίνεται ευθύς, ο 38ος παράλληλος στη μέση. Η πάνω κυματιστή, λοξή γραμμή είναι ο ποταμός Γιάλου, σύνορο Κίνας και Κορέας.Ο Μακ Άρθουρ, όμως, δεν ήταν ικανοποιημένος: ήθελε πόλεμο με την Κίνα. Έτσι παρά την αντίρρηση του προέδρου Τρούμαν προχώρησε προς τον ποταμό Yalu, το σύνορο μεταξύ Κίνας και Κορέας. Όταν μάλιστα οι Κινέζοι ξεχύθηκαν στην Κορέα και οι σύμμαχοι υποχώρησαν, ήθελε να ρίξει πυρηνικές βόμβες στην Κίνα!

Τέτοια ήταν, δυστυχώς, η μανία και αποκοτιά του. Και όλη την ώρα διοικούσε από την ασφάλεια του Τόκιο.

Ο Στάλιν συμφώνησε να προσφέρει αεροπορική κάλυψη, όπλα και καμιόνια στους Κινέζους και Κορεάτες οι οποίοι ώθησαν πίσω τους συμμάχους.

Ο Μακ Άρθουρ αποπέμφθηκε. Μα, τελικά, οι σύμμαχοι, αφού αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν χάνοντας όλα όσα κέρδισαν στον Βορρά, συνθηκολόγησαν αποδεχόμενοι τον 38ο παράλληλο ως σύνορο – με κόστος 25.000 πρόσθετους νεκρούς Αμερικανούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *