Ψ100: Ψυχικές αναλαμπές (2)

Ψ100: Ψυχικές αναλαμπές (2)

- in Ψυχολογία
0

1. Η χειρότερη φυλακή με λίγες πιθανότητες απόδρασης είναι αυτή του νου μας, της νοοτροπίας μας. Η φυλακή λέγεται σωφρονιστικό ίδρυμα με δωρεάν ανατροφή και παιδεία που σε διδάσκει πως έχεις ελευθερία σχεδόν απόλυτη – κι ας μη μπορείς να βγεις από τα τείχη των αντιλήψεων που χτίστηκαν με τον καιρό αργά και αθόρυβα και ας νομίζεις πως δροσίζεσαι με ουράνια βροχούλα ενώ, σε κατουρούν οι φύλακες.

2. Έμαθες ατράνταχτα πως η ζωή σου στον υλικό κόσμο είναι η μόνη πραγματικότητα, ενώ κανείς δεν σου έχει πει από που αληθινά κατάγεσαι και που θα πας όταν αποδημήσεις, ούτε γιατί ενσωματώθηκες! Και μένεις σε άγνοια.

3. Ξεχνάς πως όταν ονειρεύεσαι και βλέπεις έναν κόσμο που τόσο εύκολα μεταβάλλεται και τόσα πλάσματα γνωστά και άγνωστα, είναι δικό σου δημιούργημα, μέσα στον νου σου και μόνος εσύ υπάρχεις και απομένεις να ξυπνήσεις! Ναι, πολλή φασαρία από τους συγκρατούμενους. Μα χειρότερη αυτή μες στο κεφάλι σου όταν σωπαίνει ο κόσμος γύρω σου. Κάθε μέρα πολεμάς τις ίδιες μάχες με το χθες και το αύριο και σπάνια βρίσκεις λίγη ανάπαυση. Γι’ αυτό είσαι ράκος, όσο και αν προσπαθείς να βρεις λίγη γαλήνη είτε να κοιμηθείς βαθιά.

4. Πίστεψες πως είσαι ατσίδας, μάγκας μαγκιόρος, το δώρο του Θεού στον κόσμο ετούτο, ενώ της φυλακής τα κάγκελα δεν είναι για λεβέντες μα για βλάκες και βλαμμένους ντυμένους με τη στολή της άγνοιας.

Πρόσθεσε στην άγνοια θρησκευτικό φανατισμό και = τρομοκρατία.

Πρόσθεσε στην άγνοια εκλεγμένη εξουσία και = τυραννία.

Πρόσθεσε στην άγνοια συνταγματική ελευθερία και = χάος.

Πρόσθεσε στην άγνοια χρήμα και χρυσάφι και = διαφθορά.

Πρόσθεσε στην άγνοια στέρηση και φτώχεια και = έγκλημα.

Ναι, η άγνοια είναι η ρίζα κάθε κακού.

5. Μίλα λίγο και άκουε προσεκτικά. Ο τρόπος που κάποιοι / κάποιες σου μιλούν για τρίτα πρόσωπα είναι ίδιος όπως μιλούν για σένα σε άλλους. Αν ακροάζεσαι προσεκτικά θα μάθεις επίσης πως:

Σπουδαίοι άνθρωποι συζητούν για ιδέες (και απόδραση).

Μορφωμένοι και νορμάλ άνθρωποι για τρέχοντα γεγονότα.

Μικρόμυαλοι, μικρόψυχοι μόνο κουτσομπολεύουν.

6. Μίλα λοιπόν κι εσύ προσεκτικά και μην αναφέρεις πρόσωπα. Όταν μιλάς για άλλα πρόσωπα, αυτό σημαίνει πως σε καταδυναστεύουν έχοντας εξουσία πάνω στις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

“Καλύτερα όμως σώπαινε, να μάθεις την πηγή

Από όπου παίρνουν φως όλοι οι αστερισμοί.”

7. Όσο και αν πεινάς, περίμενε λίγες στιγμές κι ας είναι έτοιμο το πιάτο μπροστά σου με το επιθυμητό σου φαγητό. Περίμενε και συλλογίσου τα πρόσωπα που το ετοίμασαν: το σουπερμάρκετ, το μανάβικο, τον καλλιεργητή και τον μεταφορέα και τους παραγωγούς – γη και νερό, ήλιο και αέρα και κείνη τη νοημοσύνη που αθέατη φροντίζει για όλα πέρα από τη δική μας λησμοσύνη.

8. Η κοινή λογική έπαψε να’ ναι πια κοινή. Δεν είναι πια το δώρο που βοηθάει κι ευχαριστεί και παραλήπτη και δωρητή. “Είναι μια τιμωρία”, είπε ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, ο Ιρλανδός δραματογράφος “γιατί θα πρέπει να ασχολείσαι με τόσα άλλα πρόσωπα που δεν την έχουν”. Μα η τιμωρία όπως κάθε πάθημα μπορεί κάθε φορά να γίνεται μάθημα.

9. Είναι λιγοστοί όσοι πιστεύουν πως μια ζωή με σημασία είναι όχι να μαζέψεις πλούτη και δημοτικότητα κι εξουσία, ούτε ακόμα πολυμάθεια και υγεία. Μα να είμαστε αληθινοί άνθρωποι με ταπεινοφροσύνη δίνοντας σε όλα ό,τι πρέπει, υπηρετώντας τις ανάγκες τους κι αφήνοντας τη δική μας περιοχή καλύτερη από όσο τη βρήκαμε κι έτσι να φύγουμε με το πνεύμα μας εξαγνισμένο, όπως είναι στην αρχέγονη του φύση.

10. Ναι οι πολλοί διαφωνούμε, θέλουμε χρήμα, στάτους, φήμη, εξουσία στη ρουτίνα που είναι οικογένεια – δουλειά – φαγοπότι – διασκέδαση – ύπνος, ακριβώς όπως τα πλείστα ζώα. Και για τη δυστυχία μας κατηγορούμε άλλους – τη ζωή, το σύμπαν, τον Θεό, μένοντας προσωπικά ανεύθυνοι!

Τα δύο απλοϊκά σκίτσα δείχνουν την προτίμησή μας – το 2ο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *