Οι κακοί τοκογλύφοι – πάντα

Οι κακοί τοκογλύφοι – πάντα

Γιώργος Προκοπάκης



Η ψεκασμένη Ελλάδα πρέπει να βρίσκει μύθους να συντηρείται

Για μια ακόμη φορά έρχεται στην ειδησεογραφία το όφελος της Γερμανίας από την κρίση – χρεώνεται κυρίως στην Ελλάδα. Ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ανακοίνωσε πως στην επταετία 2010-17, η χώρα είχε όφελος €100 δισ. από τη μείωση του κόστους δανεισμού. Τέτοιες μελέτες βγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο, με το όφελος βεβαίως να αυξάνει. Λόγω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου, η ανακοίνωση είδε δημοσιότητα παραπάνω από το συνηθισμένο στη Γερμανία. Ακριβώς λόγω της συγκυρίας, ο ερευνητής του Ινστιτούτου δεν περιορίσθηκε στη διάχυση της πληροφορίας, αλλά προχώρησε και σε σχόλια: το όφελος είναι μεγαλύτερο από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Βερολίνο έναντι της Ελλάδος, οπότε ακόμη και να χαθούν τα δανεικά πάλι κερδισμένοι είναι. Η αμφίσημη πολιτική της γερμανικής αντιπολίτευσης στο ελληνικό ζήτημα βρήκε πάτημα για ανέξοδη ρητορική – κυρίως οι Πράσινοι και «Η Αριστερά», οι σοσιαλδημοκράτες πιο μαζεμένοι. Στην Ελλάδα δόθηκε ξανά η ευκαιρία για τα γνωστά ψεκασμένα με τους τοκογλύφους, τη συνωμοσία να πληρώνει η Ελλάδα για την ευρωπαϊκή κρίση και όλα τα σχετικά. Τι άλλο θέλουμε, κοτζάμ γερμανικό Ινστιτούτο το λέει! Σχεδιασμένα όλα εις βάρος της Ευρώπης, κυρίως όμως εις βάρος της Ελλάδας. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πόσο μεγάλο όμως είναι το όφελος της Γερμανίας; Τα €100 δισ. είναι μόλις το 0.5% του συνολικού ΑΕΠ της επταετίας – με έτος αναφοράς το 2010, γιατί εάν πηγαίναμε στο 2008 θα ήταν πολύ μικρότερο. Μεγάλη οικονομία η Γερμανία, τρία τρισ. το ΑΕΠ του 2017, μικρές διαφοροποιήσεις καταλήγουν σε δυσθεώρητα ποσά! Η Ελλάδα κέρδισε ή έχασε; Το χρέος της την άνοιξη 2010 ήταν €318 δισ. και χρειαζόταν μόνο σε τόκους €15 δισ. ετησίως. Σήμερα, με €326 δισ. χρέος, χρειάζεται λιγότερα από €4.5 δισ. ετησίως σε τόκους. Από το 2012 και μετά, η Ελλάδα ωφελείται €10 δισ. το χρόνο μόνο από τους τόκους – όφελος το οποίο θα συνεχίσει να απολαμβάνει, ανεξαρτήτως της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας, για τουλάχιστον μια δεκαετία ακόμη (πιθανότατα 40ετία με τα μέτρα για το χρέος). Το μέχρι τώρα όφελος είναι πάνω από 5% του ΑΕΠ από το 2012! Μόλις δεκαπλάσιο όφελος σε σύγκριση με τη Γερμανία. Σημειώνουμε πως θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με το μέσο 4.6% του 2009 και όχι το διπλάσιο που θα αντιστοιχούσε σε χρεοκοπημένη χώρα και το οποίο θα χρησιμοποιούσε το γερμανικό Ινστιτούτο εάν έκανε την άσκηση και για την Ελλάδα.

Έχοντας αυτά κατά νου, προκαλεί θυμηδία η τρομακτική αποκάλυψη πως οι τοκογλύφοι Γερμανοί βρήκαν να τα πάρουν από αλλού. Η ψεκασμένη Ελλάδα πρέπει να βρίσκει μύθους να συντηρείται. Στην προκειμένη περίπτωση, βοηθούν και οι Γερμανοί αντιπολιτευόμενοι. Τα ανέξοδα ρητορικά “να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ” και “ακόμη και εάν χαρισθεί το χρέος, εμείς κερδισμένοι θα είμαστε και η Ελλάδα καλύτερα” εναλλάσσονται. Η Μέρκελ εμφανίζεται προηγούμενη με 17% βέβαια! Στα δικά μας, αυτοί που χρεώνουν όλα τα δεινά στους ξένους συνωμότες, βρήκαν μετά τις αερολογίες για τα τρισ. ευρώ των CDS, τη σωτηρία της ΕΚΤ, τις εξαγωγές Μερσεντές στην Ελλάδα, την άπαρτη ελληνική γη και κάθε άλλη τερατολογία που κυκλοφόρησε αυτά τα χρόνια, τη νέα θεωρία συνωμοσίας. Ο ήλιος και αύριο από την Ανατολή θα βγει!

Πηγή: Athens Voice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *