Φόρος για την απασχόληση των μηχανικών

Φόρος για την απασχόληση των μηχανικών

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης

Ενός κακού μύρια έπονται, σύμφωνα με το γνωστό γνωμικό που αποδίδεται στον Σοφοκλή και ισχύει πλήρως στη σημερινή Ελλάδα. Η κρίση, η καθίζηση των εισοδημάτων και η απαξίωση των επενδύσεων, η εκμηδένιση της οικοδομικής δραστηριότητας άφησε χωρίς αντικείμενο πολλούς επαγγελματίες. Ολους σχεδόν όσοι ασχολούνται με την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Κι όμως, βρέθηκε η λύση. Ο «φόρος απασχόλησης μηχανικών»! Δημιουργείται ένα νέο αρχείο. Κάθε κτίριο θα έχει ηλεκτρονική ταυτότητα με όλα τα χαρτιά, άδειες, σχέδια και βίντεο. Και κάθε κτίριο θα έχει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που εκδίδεται από δύο μηχανικούς, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και διασφαλίζεται η ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος των κτιρίων.

Στις πολιτισμένες (και όχι μόνο) χώρες υπάρχει κτηματολόγιο εδώ και δεκαετίες. Οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται με μια απλή δήλωση αλλαγής της ιδιοκτησίας του ακινήτου. Εμείς αντί κτηματολογίου, απαιτούμε νέα πιστοποιητικά στα συμβόλαια αγοραπωλησίας και δημιουργούμε αρχεία με ταυτότητα κτιρίου. Πού; Σε μια χώρα που το αρχείο Ι.Χ. αυτοκινήτων του υπουργείου Μεταφορών δεν επικοινωνεί με το αρχείο του υπουργείου Οικονομικών με τα Ι.Χ. που ακινητοποιήθηκαν…

Στην περίοδο της κρίσης, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, φορτώνονται με νέες επιβαρύνσεις. Θα πληρώνουν για καινούργια πιστοποιητικά, και βιντεοσκόπηση ακινήτων. Αυτά που αποκτήθηκαν τις καλές εποχές ως λάθος επένδυση, αφού σήμερα έχουν απαξιωθεί, ενώ πολλά δεν προσφέρουν ούτε εισόδημα. Δεν έχει σημασία, θα πληρώσουν για νέα πιστοποιητικά που επιβάλλει η νομοθεσία από τον επόμενο μήνα. Η ψήφισή της δεν προκάλεσε ένταση στη Βουλή, έγινε σε κλίμα ομοψυχίας. Ισως επειδή δεν επιβλήθηκε από «κακούς» ξένους πιστωτές ούτε από «γερμανοτσολιάδες» συνεργάτες τους. Με χαρά ψήφισαν τα κρυφά χαράτσια βουλευτές όλων των κομμάτων, με πρώτους τους μηχανικούς, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Είναι σαν να επιβάλλεται στον πληθυσμό τσεκ απ σε ιδιώτη γιατρό. Σαν να αναγκάζονται οι πολίτες με νόμο να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα σε γυμναστήριο, ώστε να είναι υγιείς και κομψοί. Προτείνουμε, η πολιτεία να επιβάλει και την υγιεινή διαβίωση, αφού θα ζούμε σε κτίρια που σέβονται το περιβάλλον. Πρέπει να προστατέψει το κοινό από την παχυσαρκία. Να δουλέψουν και οι γυμναστές!

Οι επιεικείς αναγνώστες, ενδεχομένως, θα πουν «μικρό το κακό». Θα πληρώσουμε πάλι κάτι που επιβλήθηκε από συντεχνιακά συμφέροντα. Οι γυμναστές δεν είναι ισχυρό λόμπι. Οι κλάδοι που έχουν πολιτική ισχύ, τα συνδικάτα με επιρροή, επιβαρύνουν τους καταναλωτές, τους πολίτες. Θα περάσει κι αυτό.

Λάθος. Η επιβάρυνση δεν είναι εφάπαξ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται κάθε πέντε χρόνια να πληρώνουν προκειμένου να γίνει επανέλεγχος ακινήτων και να διαπιστωθεί ότι δεν έγιναν αλλαγές στο κτίριο. Γίνουν δεν γίνουν ανακαινίσεις ή αλλαγές, θα πληρώνουν τον επανέλεγχο. «Περίπου 500 ευρώ» το κόστος του επανελέγχου, λένε οι αρμόδιοι. Ενας ακόμα ΕΝΦΙΑ μπήκε στη ζωή μας. Αυτός που θα είχε καταργηθεί.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *