Ε1108: Μερικά παράξενα του κόσμου

Ε1108: Μερικά παράξενα του κόσμου

Κάθε μέρα κάπου στον πλανήτη μας κάτι παράξενο θα συμβεί. Πολλά από αυτά καταγράφονται – όχι μόνο στο γνωστό Βιβλίο Guinness. Διάλεξα 10 από αυτά.

1. Η “κυρτή πυραμίδα” στο Dashur έχει δυο εισόδους στη βορεινή και δυτική πλευρά και δυο ταφικούς θαλάμους στο εσωτερικό της: η ονομασία της στα Αιγυπτιακά είναι «η λαμπερή». Κατασκευάστηκε στη βασιλεία του Sneferu στην περίοδο 2613-2589 πκε, μετά την “κλιμακωτή πυραμίδα” και πριν την “κόκκινη”. Στο πρώτο μισό (περίπου 52 μέτρα) η κλίση του τοίχου είναι 54ο μα στο δεύτερο είναι 43ο (όχι από λάθος).

2. Η λίμνη Blue Nelson βρίσκεται στο Nelson Lakes National Park, στα βόρεια της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας. Έχει τα πιο καθαρά (πράσινα και γαλάζια και μωβ) νερά του κόσμου όπου βλέπεις ως και 80 μέτρα βάθος. Για τους γηγενείς Μαορί θεωρούνται Ιερά Νερά.

3. Το 1963 ο Ζωολογικός Κήπος του Bronx άνοιξε μια έκθεση με τίτλο “το πιο επικίνδυνο ζώο στον κόσμο”. Το ζώο ήταν ένας μεγάλος καθρέπτης!

4. Την ίδια χρονιά στην Καππαδοκία της Τουρκίας, ένας Τούρκος έσκαβε στο υπόγειο ανακαινίζοντας το σπίτι του. Καθώς έριχνε κάτω έναν τοίχο, άνοιξε ένα τούνελ που οδήγησε στην υπόγεια πόλη Deriakuju (Μαλακοπή στην ελληνική Καππαδοκία) που φτάνει σε βάθος 80 μέτρων με τέσσερεις ορόφους μα και ημιορόφους, κελιά, στάβλους, εκκλησίες, αποθήκες κλπ. Εκεί έμεναν ως 20.000 κάτοικοι.

5. Εκείνη τη χρονιά, ένας ηλικιωμένος Μορμόνος (65) περπατούσε νύχτα σε ένα σκοτεινό δρομάκι της Νέας Υόρκης, όταν δυο κακοποιοί του επιτέθηκαν να τον ληστέψουν. Ο ηλικιωμένος τους γρονθοκόπησε αναίσθητους: ήταν ο Jack Dempsey, πυγμάχος, πρωταθλητής βαρέων βαρών 1919-1926!

6. Το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη κλοπή αυτοκινήτων αφορά 1.000 Volvo και τη Βόρεια Κορέα. Η παραγγελία δόθηκε και τα αυτοκίνητα εστάλησαν το 1975. Αλλά κατά κάποιο μυστήριο τρόπο το τιμολόγιο αγνοήθηκε και ξεχάστηκε. Ακόμα (Απρ. 2021) δεν έχει πληρωθεί. “Αγοραστής” ήταν η Βόρειος Κορέα.

7. Είναι γνωστό πως η Λαίδη Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, σύζυγος του διαδόχου Καρόλου της Βρετανίας, δεν ακολουθούσε βασιλικά πρωτόκολλα. Έτσι συχνά ταξίδευε με λεωφορείο ή μετρό. Και σε παιδικά πάρκα ή παιχνιδότοπους πάντα έμπαινε μαζί με τους γιούς της στην ουρά – ο Ουίλιαμ και ο Χάρι – όπως όλοι.

8. Στην Ολλανδία η εγκληματικότητα έπεσε τόσο χαμηλά που από το 2004 ως τώρα έκλεισαν 23 φυλακές. Δεν υπάρχουν αρκετοί κατάδικοι!

9. Το 2009 ένας αυτιστικός εικαστικός καλλιτέχνης, ο Stephen Wiltshire, μπόρεσε να σχεδιάσει με πέννα τη γραμμή του ορίζοντα της Νέας Υόρκης από μνήμης, μετά αφού πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πόλη για μόλις 20 λεπτά.

10. Η πιο προσφιλής μου παραξενιά και η πιο αστεία είναι η περιπέτεια ενός παρατηρητή άγριων πουλιών στο Devon (Βρετανία) το 1996. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του έτους κρώζοντας στις κουκουβάγιες και καταγράφοντας τις ανταποκρίσεις τους. Στο τέλος ανακάλυψε πως οι ανταποκρίσεις έρχονταν από έναν γείτονά του που έκανε την κουκουβάγια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *