219. Ταυτότητα: John Fitzgerald Kennedy

219. Ταυτότητα: John Fitzgerald Kennedy

- in Ταυτότητα
0

Γνωστός ως JFK (29/5/1917 – 23/11/1963) ήταν ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1961 ως τη δολοφονία του στο Dallas της πολιτείας Τέξας το 1963.

Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, απόφοιτος του Χάρβαρντ το 1940, έκανε λίγη δημοσιογραφία μετά τον πόλεμο, μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (1947-53) κι εκλέχθηκε Γερουσιαστής της πολιτείας Μασαχουσέτης (1953-60). Ήταν ο πρώτος Ρωμαιοκαθολικός Πρόεδρος.

Μετά τη δολοφονία του σχεδόν αγιοποιήθηκε αλλά πριν από αυτή δεν είχε σπουδαία φήμη ως Πρόεδρος. Παρότι δημοκρατικός και κάπως χαρισματικός με το εφηβικό του χαμόγελο. Παρότι κατάφερε να διώξει τους Σοβιετικούς βαλλιστικούς πυραύλους από την Κούβα στην κρίση του 1962. Παρότι είπε τη διάσημη ρήση του «Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σας για σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα σας.» Παρότι πήγε στο Δυτικό Βερολίνο, όταν οι Σοβιετικοί έχτισαν το τείχος του αίσχους και το απέκλεισαν και είπε τη φράση Ich bin ein Berliner ‘Είμαι ένας Βερολινέζος’. Είχε αποτύχει θλιβερά με την απόβαση στην Κούβα και άφησε στους διαδόχους του την καταδικασμένη εξ αρχής αμερικανική εισβολή στο Βιετνάμ για να στηρίξουν ένα διεφθαρμένο καθεστώς Καθολικών δικτατορίσκων.

Στην οικονομία κράτησε τα επιτόκια χαμηλά επιτρέποντας αυξημένη ροή χρήματος κι έτσι ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι παρά το έλλειμμα του πρώτου έτους 1961, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση τα επόμενα έτη 5,5%! Και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 15%. Μάλιστα η ανάπτυξη συνεχίστηκε όλη τη δεκαετία.

Ο JFK προώθησε τα πολιτικά δικαιώματα κι εντυπωσιάστηκε από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μα μαζί με τον αδελφό του Ρόμπερτ διέταξαν τη στενή παρακολούθησή του διότι ο Χούβερ του FBI υποπτευόταν τον Μαύρο ηγέτη ως κομμουνιστή και ταραχοποιό.

Προώθησε επίσης τη NASA και την κατάκτηση του διαστήματος λέγοντας πως μια χώρα που βρισκόταν στην ηγεσία του πολιτισμένου Δυτικού Κόσμου όφειλε να ηγείται και στη διαστημική κούρσα. Δεσμεύτηκε να στείλει πρώτη η Αμερική άνθρωπο στη Σελήνη.

Ο JFK παντρεύτηκε τη Jackie (Jacqueline Lee) Bouvier (1929 – 94) 12/9/1953 κι είχαν μια κόρη κι έναν γιό, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 38 όταν το αεροπλάνο που πιλόταρε κατέπεσε το 1999. Τα δυο αδέλφια του επίσης μετείχαν στην πολιτική. Ο Robert έγινε Γενικός Εισαγγελέας και αργότερα ως υποψήφιος Πρόεδρος δολοφονήθηκε το 1968. Και ο Ted ήταν γερουσιαστής που κι αυτός έθεσε υποψηφιότητα το 1980 μα έχασε.

Αλλά ο JFK διέπρεψε στις εξωσυζυγικές σχέσεις. Έλεγε πως αν δεν είχε σεξ τον έπιανε πονοκέφαλος! Από νωρίς είχε πολλές σχέσεις (Inga Arvand, Gene Tierney και Von Post), μετά τις Campbell, Meyer, Marlene Dietrich κι ένα σωρό νεαρές βοηθούς στον Λευκό Οίκο και στο Δημοκρατικό Κόμμα, και φυσικά τη Μέριλιν Μονρόε, η οποία τηλεφώνησε στη Τζάκι λέγοντας πως ο Πρόεδρος ήθελε να την παντρευτεί! Η Τζάκι γνώριζε τις παρασπονδίες του μα τις δεχόταν (καθώς και τον απότομο χαρακτήρα του). Η μόνη της ανησυχία ήταν μήπως ξεσπούσε σκάνδαλο, ιδίως με την Μονρόε. Μα η ίδια, το προσωπικό και φίλοι δημοσιογράφοι, καλά προστάτευαν τον Πρόεδρο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

83. Μύθοι: Ο θεός Ήλιος – Sūrya

Από όσο γνωρίζω μόνο στην Ινδία λατρεύεται ακόμα