Μαρξισμός στη Βενεζουέλα

Μαρξισμός στη Βενεζουέλα

1. Σε πρόσφατο δημοσίευμα με βίντεο από το κυβερνητικό κανάλι Telesur, ένας αρθρογράφος, αντικειμενικός όπως (προσπαθεί να) φαίνεται, μας πληροφορεί για την τρέχουσα κατάσταση στη Βενεζουέλα με τίτλο – “Μαίνεται η ένταση στη Βενεζουέλα: ‘οι τσαβίσται’ στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος της Δεξιάς” (!):

Σε διάστημα 3 εβδομάδων, 8 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με τη μη-κυβερνητική οργάνωση Foro Penal. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αντιπολίτευσης πήραν μέρος στη χθεσινή πορεία στο Καράκας (=πρωτεύουσα) και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας. Ένας νέος 17 ετών πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αγνώστους πάνω σε μοτοσυκλέτα στο Σαν Μπερναντίνο και υπέκυψε στην κλινική όπου μεταφέρθηκε. Γυναίκα 23 ετών επίσης δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι στον Σαν Κριστόμπαλ στο πλαίσιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων και στις δυο περιπτώσεις ανήκουν στους collectivos (=ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον “επαναστάτη/δημοκράτη” Τσάβες!)

2. Το επίσημο ιστολόγιο του Σύριζα ‘Left.gr’ ανέλαβε να υπερασπιστεί τους collectivos και όλους τους συντρόφους του αμόρφωτου Μαδούρο που ασκεί “δημοκρατική” πολιτική. Ένας αρθρογράφος με ψευδώνυμο “αριστερός μπακ” (δηλ αμυντικός) γράφει:

“Την ώρα που για τους θανάτους είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και ο υπουργός εσωτερικών της Βενεζουέλας κατηγόρησε σήμερα την αντιπολίτευση για δολοφονίες τσαβιστών, τα εγχώρια μίντια αναπαράγοντας αυτούσια όσα μεταδίδουν τα διεθνή, εχθρικά προς τον τσαβισμό και ό,τι αυτός εκπροσωπεί, συκοφαντούν το Left.gr επειδή δήθεν αποκρύπτει την ύπαρξη νεκρών ή, ακόμα χειρότερα, υποστηρίζει τις δολοφονίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών!”

Ο “αριστερός μπακ” συνεχίζει τον παιάνα του αφεντικού Τσίπρα που τον Ιούνιο 2012 δήλωνε σε συνέντευξή του στον telesur (=Βενεζουέλα ΕΡΤ!)

“Η Βενεζουέλα αποτελεί ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να αφήσουμε πίσω το καπιταλιστικό μοντέλο που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ούγκο Τσάβες… προχώρησε στην εθνικοποίηση των φυσικών παραγωγικών πόρων… ενώ δεχόταν διαρκώς επιθέσεις από το μεγάλο κεφάλαιο”!

3. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει δεδηλωμένη δυστοκία στην αποκρατικοποίηση τόσων και τόσων κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ κλπ) στη χρεοκοπημένη χώρα του τσιπρισμού – κι ας υπογράφουν οι διάσημοι διαπραγματευτές (Τσακαλώτος, Τσίπρας) αυτά τα Μνημόνια με τα τόσο “φιλολαϊκά” μέτρα και τις αποκρατικοποιήσεις που αναβάλλονται.

Θα ακολουθήσει άραγε η τσιπρική κυβέρνηση το παράδειγμα της φωτισμένης τσαβικής, που κυριολεκτικά αρπάζει ξένα εργοστάσια, όπως αυτό της General Motors στις 19 Απριλίου 2017 ή τα δύο εργοστάσια της Clorox Co που παρήγαγε καθαριστικά προϊόντα το 2014;

Και οι δύο εταιρείες φυσικά εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία τώρα βρίσκεται σε ραγδαία κατάρρευση καθώς πλήττεται από έλλειψη πρώτων υλών.

4. Στις αιματηρές διαδηλώσεις το καλοκαίρι του 2014 στη Βενεζουέλα, με αρκετούς νεκρούς στους διαδηλωτές από τους αστυνομικούς και τους collectivos, το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του Σύριζα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Οι νοσταλγοί της οπισθοδρόμησης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Ο Σύριζα εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη του στους προοδευτικούς, δημοκρατικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους που διανύει η [Βενεζουέλα] και ο λαός της σε συνθήκες δημοκρατίας και προόδου”. 

Κι έτσι πρότινος τρεις ευρωβουλευτές του Σύριζα (κα Κούνεβα, Παπαδημούλης και Κούλογλου) μαζί με τους αντίστοιχους του ΚΚΕ (σκληροσταλινικοί αυτοί) και της Χρυσής Αυγής (νεοναζί μπρατσάκηδες) καταψήφισαν την καταδίκη του καθεστώτος Μαδούρο που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50 και φυλακίσει πάνω από 500 αντιφρονούντες!

Είναι απόλυτα φυσικό ένας αμόρφωτος ψυχοπαθής όπως ο Αλέξης Τσίπρας να συμμαχεί με τον όμοια ψυχοπαθή και αμόρφωτο Μαδούρο. Και φυσικά εναρμονίζονται και οι τσιπριστές του 15% των ψηφοφόρων που σταθερά υποστηρίζουν αυτό το καρκίνωμα στην ελληνική κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *