ΠΟ194: Ιταλική τραγωδία

ΠΟ194: Ιταλική τραγωδία

1. Όλοι αργήσαμε να καταλάβουμε το μέγεθος της τραγωδίας στην Ιταλία με τις χιλιάδες νεκρούς. Μα νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό φταίνε οι ίδιοι που, παρότι χτυπήθηκαν άσχημα, δεν έσπευσαν να λάβουν μέτρα με τη δέουσα σπουδή.

Ίσως έχουν δίκιο να κατηγορούν τον ΠΟΥ και την ΕΕ που δεν βοήθησαν τη μαστιζόμενη από την πανδημία χώρα. Μα οι δυο αυτοί οργανισμοί δεν βοήθησαν ιδιαίτερα καμία χώρα στην Ευρώπη. Οι Ιταλοί δεν εφάρμοζαν μέτρα ανάσχεσης ούτε όταν οι νεκροί έφθαναν τους 1.000 στο 24ωρο ούτε όταν άλλες χώρες εφάρμοζαν μέτρα.

Θα ήταν άδικο ίσως να ανατρέξουμε στους φασίστες του Μουσολίνι και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη θλιβερή επίδοση των στρατευμάτων τους τόσο στο Αλβανικό Μέτωπο όσο και στην Αβησσυνία και στη Βόρειο Αφρική κατά των Βρετανών.

Μα είχαν μετά τρομοκράτες δολοφόνους. Είχαν την πόρνο-σταρ Τσιτσιολίνα στη Βουλή. Είχαν τον Μπερλουσκόνι για πρωθυπουργό και πιο πρόσφατα τύπους σαν τον Σαλβίνι. Όλα αυτά δείχνουν πολλή ελαφρότητα.

2. Στην οικονομία της η Ιταλία είναι διαιρεμένη σε Βορρά και Νότο σαν την Ευρώπη με τις παραγωγικές πλούσιες χώρες του Βορρά (Σκανδιναβικές, Ολλανδία, Γερμανία) και τις προβληματικές του Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα). Ο χάρτης δείχνει το κατά κεφαλή ΑΕΠ με καθαρή πρωτιά στις βόρειες Επαρχίες (Λομβαρδία κλπ. και Ρώμη). Εκεί έχουν την έδρα τους οι περισσότερες τράπεζες, βιομηχανικές κι εμπορικές επιχειρήσεις – Atlantia, Banca MPS, Banco BPM, Eni, Ferrari, Intesa Sanpaolo, Leonardo & Luxottica Group κλπ.

 

 

3. Στον επόμενο χάρτη φαίνεται ο μέσος όρος ΑΕΠ κατά κεφαλή σε παγκόσμια κλίμακα για το 2019.

Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται γιατί έχει μείνει σε ανάπτυξη τόσο πίσω από τη Γαλλία και τη Βρετανία….

Κάποιοι λόγοι αναφέρθηκαν νωρίτερα. Μα φαίνεται πως υπάρχει κάτι βαθύτερο.

Είναι, όπως αντιλαμβάνονται και αρκετοί νουνεχείς Ιταλοί, ζήτημα νοοτροπίας. Είναι μια γενική νοοτροπία που συμπεριλαμβάνει απουσία αξιοκρατίας, διαφθορά, ελαφρότητα, νεποτισμό και όλες τις σχετικές ιδιότητες.

Πώς, όμως, θα αλλάξει αυτή; Μπορεί να αλλάξει;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *