5. Διεθνή: Γιατί καταπιέζει το ΚΚΚ τον λαό της Κίνας;

5. Διεθνή: Γιατί καταπιέζει το ΚΚΚ τον λαό της Κίνας;

- in Διεθνή
0

1. Τις πρώτες βδομάδες Ιουνίου, με τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ και στις ΗΠΑ (μετά τον φόνο του Φλόιντ και άλλων) και τις διαδηλώσεις στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, παρουσιάστηκαν πολλά άρθρα στο Διαδίκτυο από μερικούς έγκριτους αναλυτές και πάρα πολλούς αγαθούς μεν άσχετους δε και απληροφόρητους ανθρώπους, κυρίως Αμερικανούς, που με έναν ή άλλο τρόπο θέτουν αυτό το ερώτημα.

Για τις κατηγορίες σχετικά με την “καταπίεση” των Ουίγκουρ και για τη δήθεν σφαγή των φοιτητών στην Τιανανμέν πλατεία (1989 επί Deng) άρθρα στη σειρά “Ιστορικά”.

Για την “καταπίεση” στο Χονγκ Κονγκ έγραψα τουλάχιστον 3 άρθρα στη σειρά “Επικαιρότητα”.

2. Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή πως “Ναι, δεν υπάρχει πλήρης ελευθερία έκφρασης στην Κίνα και απαγορεύεται η επίκριση της κυβερνητικής πολιτικής” – εκτός από το Χονγκ Κονγκ όπου επιτρέπεται!

Όσον αφορά όμως τις άλλες δημοκρατικές ελευθερίες τις οποίες εμείς στη Δύση, κυρίως οι ανιστόρητοι και ταραχοποιοί, άξεστοι αναρχοαριστεροί κάθε απόχρωσης καταχρώνται ξεδιάντροπα, ευδοκιμούν σχεδόν ιδανικά στην Κίνα. Οι πολίτες μπορούν να συζητούν σε ιδιωτικές συναντήσεις ό,τι θέλουν και να επικρίνουν το ΚΚ, μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν σε όλη την επικράτεια και στο εξωτερικό, να συναθροίζονται και να συνεργάζονται και να έχουν ιδιωτική περιουσία σε χρηματικές καταθέσεις, εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις. Οπότε, λιγοστή ελευθερία έκφρασης τους λείπει.

Έχουν επίσης οι Κινέζοι ελευθερία να ανήκουν σε όποια θρησκεία τους ελκύει και να λατρεύουν τις θεότητες που θέλουν φτάνει να μην εμποδίζουν άλλους ή να προπαγανδίζουν εναντίον άλλων. Οπότε, πώς ακριβώς καταπιέζονται;

Το γράφημα δείχνει την εμπιστοσύνη που ορισμένοι λαοί τρέφουν προς το καθεστώς και τους πολιτικούς τους.

3. Σίγουρα, δεν έχουν δημοκρατικές εκλογές όντας μονοκομματική χώρα. Αυτή είναι, βέβαια, η άλλη κατηγορία.

Σωστό, από τη δυτική μας άποψη. Μα μπορεί να προσχωρήσει κάθε Κινέζος στο ΚΚ, αρχίζοντας με την τοπική του οργάνωση και να θέσει υποψηφιότητα και να εκλέγει εαυτόν και άλλους!

Μα για να εκλεγεί σε κάποια αξιόλογη θέση θα πρέπει να εργαστεί για αρκετό διάστημα κι έτσι να αποδείξει πως ενδιαφέρεται για το Κόμμα και για την κοινότητα όπου ανήκει, ζει κι εργάζεται. Αλλιώς γιατί να τον/την ψηφίσουν οι άλλοι σύντροφοι και συντρόφισσες;

Στην Κίνα, μετά τις ακρότητες και παρανοϊκές εξάρσεις του Μάο το Κόμμα επανέφερε την Κονφουκιανή διδασκαλία, την αξιοκρατία και την αριστεία ως κριτήρια προαγωγής και ανόδου στο Κόμμα και στην τεράστια Δημόσια Διοίκηση. Έτσι ανήλθε στην εξουσία ο σημερινός ηγέτης Xi Jingping, ξεκινώντας από τον πάτο, το πιο χαμηλό κοινό επίπεδο.

4. Βέβαια υπάρχει νεποτισμός με προαγωγές και χαριστικούς διορισμούς.

Βεβαίως και υπάρχει σε κάποιο βαθμό πελατειασμός και κατάχρηση εξουσίας και κρατικών πόρων. Κατά καιρούς ακούγονται σκάνδαλα και βαριές καταδίκες.

Δεν είναι άγιοι και πάνσοφοι τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Ακριβώς όπως και στη Δύση όπου, επίσης, βλέπουμε νεποτισμό και πελατειασμό και κατά καιρούς, συχνά πυκνά, ξεπηδούν στην επιφάνεια ποικίλα σκάνδαλα σφετερισμού πόρων, κακοδιαχείρισης και ανικανότητας. Κοιτάξτε τι γίνεται στην Αμερική, the land of the free, με τον Τραμπ και τους συγγενείς και συνεργάτες του, ή με τους Κάμερον και Τζόνσον στην Βρετανία ή τον δικό μας Τσίπρα με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, τους συντρόφους κες Δούρου, Θάνου και Νοτοπούλου, κ. Πολάκη, Παππά, Παπαγγελόπουλο, Μπαλτά κλπ.

Γιατί οι κυβερνήσεις στη Δύση λένε τόσα ψέματα πριν τις εκλογές μα και μετά, όταν κερδίσουν την εξουσία;

Γιατί έχουμε τόσο ρατσισμό, τόση ξενοφοβία;

Γιατί τόσες ταραχές και διαδηλώσεις και σκανδαλώδεις συμπεριφορές;

Και γιατί, ενώ δεν γνωρίζουμε την πραγματικότητα στην Κίνα, αγνοώντας την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της, αγνοώντας τις δικές μας αδυναμίες, κατηγορούμε και θέλουμε η Κίνα να αλλάξει το δικό της καθεστώς;

Γιατί δεν βελτιώνουμε το δικό μας;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *