ΠΟ193: Επανεκκίνηση Οικονομίας

ΠΟ193: Επανεκκίνηση Οικονομίας

1. Ήταν μεγάλη και ανακουφιστική η απόφαση της ΕΕ να δώσει τα €750 δισεκατομμύριά της για την ανάρρωση από την οικονομική ασθένεια που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Υπάρχουν οι σκληρόπετσοι Σκανδιναβοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί που δεν καταλαβαίνουν από αλληλεγγύη, μα οι Γερμανοί δεν ξέχασαν πόσο βοηθήθηκαν από Αμερική και Ευρώπη να συνέλθουν από την ερείπωση της χώρας τους μετά τον 2ο ΠΠ. (Σημειώστε πως οι Σουηδοί έμειναν ουδέτεροι στον 2ο ΠΠ και τώρα στην πανδημία δεν εφάρμοσαν μέτρα. Οι Ολλανδοί πολέμησαν μα πάρα πολλοί συνεργάστηκαν και δεν πήραν και αυτοί μέτρα αρχικά. Οι δε Αυστριακοί ενώθηκαν με τους Ναζί!)

Στους ευεργετημένους είναι και η Ελλάδα με κάπου €32 δις – τα δύο τρίτα δώρο και το ένα τρίτο με χαμηλό επιτόκιο. Μα υπάρχουν άλλα τόσα διαθέσιμα με τα προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.

Οπότε η μικροψυχία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, ειδικά των δύο κορυφαίων καθυστερημένων (Τσίπρα και Βελόπουλου) είναι ως συνήθως ακατανόητη στις ασυνάρτητες απαιτήσεις τους.

2. Ακούσαμε για βαθιές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Ας τις δούμε και ας μην τις πιστεύουμε. Θα είναι του τύπου για τους κανόνες ταξιδιωτών στα αεροπλάνα. Πρώτα ειπώθηκε πως θα πετούσαν με μισές θέσεις άδειες. Μετά ήλθε η μεταρρύθμιση – όλες οι θέσεις γεμάτες (μόνο που δεν γεμίζουν γιατί οι άνθρωποι δεν το ρισκάρουν)!

Γινόταν λόγος συχνά για ύφεση κάτω από 10% ως και 7%. Κι εδώ μεταρρύθμιση – για κοντά στο 13 ίσως.

Η ανεργία σίγουρα θα φθάσει κοντά στο 20%. Πολλές δεκάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν με το lockdown (ή καραντίνα). Μα το χειρότερο είναι οι δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις που δεν έγιναν τον Μάρτιο, δηλαδή την παραδοσιακή αρχή της τουριστικής σεζόν, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αυτή είναι μια σκληρή πραγματικότητα που γίνεται σκληρότερη με τις χιλιάδες λουκέτα που μπήκαν σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα που πέρυσι έφθασε το 4% του ΑΕΠ, φέτος θα γίνει μάλλον έλλειμμα γύρω στο 3%.

3. Αυτά όλα διορθώνονται και θα διορθωθούν αργά ή γρήγορα.

Οι πρωθυπουργικές συσκέψεις δεν θα είναι με επιδημιολόγους πλέον μα με τον ΣΕΒ, με τραπεζίτες, επιχειρηματίες – και, φυσικά, συνδικαλιστές.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως χάρη στους ειδικούς επιστήμονές μας και την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης, δεν θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς.

Όσοι έχασαν οικονομικά ας συλλογιστούν πως θα μπορούσαν να είχαν συνεχίσει με τις οικονομικές δραστηριότητές τους όπως έγινε στη Βρετανία και τη Σουηδία και να χάσουν έτσι τη ζωή τους.

Ας είμαστε ευγνώμονες για την ευλογία που δεχθήκαμε. Αφού ακόμα και οι τσιπριστές και οι κομμουνιστές γενικά υπάκουσαν για σχεδόν 2 μήνες και άρχισαν τα τσιρίγματα και τα τερτίπια τους μόνο όταν ήταν πια ασφαλείς!

Και τώρα με το δεύτερο κύμα;

Έγραψα πως η χαλάρωση ήταν βιαστική – λόγω πιέσεων από επιχειρηματίες, που δεν καταλαβαίνουν πως χάνουν. Μόνο ο εσωτερικός τουρισμός δούλεψε. Τώρα μπαίνουν πάλι αυστηρά μέτρα και, αν δεν θέλουμε να έχουμε χιλιάδες θύματα, θα πρέπει να επιβληθούν και αυστηρότερα μέτρα.

Οι ξένοι τουρίστες έφυγαν άρον άρον! Οι άνθρωποι, τώρα και οι νέοι που βλέπουν πως δεν μένουν απρόσβλητοι, δεν θα ρισκάρουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *