Οι δημοσιεύσεις, εκλαϊκευμένες μα και βαθυστόχαστες, για το θέμα είναι πολλές κάθε χρόνο. Μα ούτε οι πολιτικοί ούτε οι σύμβουλοί τους, ενδιαφέρονται ή καταλαβαίνουν. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για συνθήματα που θα προσελκύσουν ψήφους.
Το 2012 ανακαλύψαμε πως υπήρχαν εκείνη τη χρονιά πολλά άρθρα για την Γεωφορολόγηση καθώς μερικοί (3 ή 4!) βουλευτές στη Βρετανία μιλούσαν για το θέμα σε κάθε ευκαιρία. Ξεχάστηκε, καθώς άλλα γεγονότα άρπαξαν το ενδιαφέρον πολιτικών, δημοσιογράφων και μαζών.
Εγώ τότε πλησίασα μέσω κοινών γνωστών, έναν ξεθωριασμένο πολιτικό που ήθελε να επανέλθει με τις «φιλελεύθερες» δήθεν αντιλήψεις του. Δεν καταλάβαινε τι του έλεγα (διότι είχε στο προσκήνιο του νου του τις δικές του θεωρίες) και δεν είχε χρόνο να διαβάσει 3 ή 4 σύντομα άρθρα του βρετανικού τύπου. Ήθελε κάτι εύληπτο που να τραβά ψήφους, όπως είπε ο ίδιος.
Και τον Σαμαρά τον είχα πλησιάσει (και άλλους) με τη Γεωφορολόγηση, μα μου απάντησε πως δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα! Ο άνθρωπος είχε μαύρα μεσάνυχτα. Διότι αυτός και ο Βενιζέλος εφάρμοσαν τον ΕΝΦΙΑ που είναι μια άθλια εκδοχή της Γεωφορολόγησης. Λέω άθλια διότι φορολογεί κι εργασία και κεφάλαιο. Αφού όμως ο ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται (με εκτίμηση αξιών ακινήτων) μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί και η Γεωφορολόγηση – μόνο για τις αξίες σκέτων εδαφών!
Επέβαλαν τότε το μέτρο ΕΝΦΙΑ διότι τους ήταν εύκολο και δεν χρειάζονταν ψήφους, καθώς ήταν ήδη μια εδραιωμένη αχρεία κυβέρνηση.
Τα θυμήθηκα πάλι αυτά βλέποντας τυχαία ένα άρθρο από τον Economist 28 Φεβρουαρίου 1998, σ. 82 (Unlikely Icon), που γράφει για την Γεωφορολόγηση την οποία ανακάλυψαν οι Εσθονοί το 1991 και, όντας λογικοί, την επέβαλαν. Και ο ανώνυμος αρθρογράφος σχολιάζει:
«Ο μοναδικός φόρος αυτός [δηλαδή η Γεωφορολόγηση] δεν έχει ποτέ επιβληθεί διότι είναι φανερά τα εμπόδια στην πολιτική. Μα στις μετακομμουνιστικές συνθήκες ορισμένων χωρών όπου δεν υπάρχουν λόμπι γαιοκτημόνων [όπως υπάρχει στις ΗΠΑ ή Βρετανία], τα πρακτικά πλεονεκτήματα είναι εντυπωσιακά. Ο φόρος αυτός είναι φθηνός κι εύκολος στην αποκόμισή του και [όπως ο ΕΝΦΙΑ] δεν μπορεί να δώσει καμιά ευκαιρία για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, εδάφη [κυρίως σε κεντρικές τοποθεσίες] δεν θα μείνουν αχρησιμοποίητα [διότι θα πρέπει να πληρώνουν τον φόρο της αξίας τους και όχι της χρήσης τους]. Κι αυτό θα είναι πολύ δαπανηρό για τους ιδιοκτήτες!»
Αλλού έγραψα πόσο προοδευτική πολιτικοοικονομικά και πολιτισμικά είναι η Εσθονία. Μακάρι να της μοιάζαμε κι εμείς έστω και κατά 50%.