Η Ζωή Ρίζου σχολιάζει…

Η Ζωή Ρίζου σχολιάζει…

1. Η κα Ζ. Ρίζου έγραψε το σχόλιο που ακολουθεί για το άρθρο μας “Κομμουνισμού τελειότητα” που παρουσιάσαμε στο Facebook στις αρχές του Μάρτη, 2019. Το άρθρο εξετάζει τους κομπασμούς του Στάλιν πως η ΕΣΣΔ έφθασε δήθεν σε πολύ ανεπτυγμένο στάδιο σοσιαλισμού, μα και δυο Ανατολικογερμανών συγγραφέων πως η δική τους χώρα πέτυχε το ίδιο. Παλαβοί ισχυρισμοί προπαγάνδας!

Μόνο έντονη συναισθηματική ενόχληση μπορεί να προκάλεσε αυτά όλα τα σχόλια, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με το περιεχόμενο του άρθρου.

Έχω προσέξει επανειλημμένα πως οι αναρχοαριστεροί γράφουν αρλούμπες, ως σχόλια, ασυναρτησίες, βρισιές και βωμολοχίες, αντί για επιχειρήματα και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις – συχνά δε εντελώς ανορθόγραφα. Δεν με εκπλήσσουν αυτά διότι υποθέτω πως τέτοιο είναι το επίπεδο παιδείας τους. Υποθέτω επίσης πως ο Κομμουνισμός είναι γι’ αυτούς μια θρησκεία όπως ο χριστιανισμός ή μωαμεθανισμός ή βουδισμός κλπ,, γεμάτος ιερότητα για κάθε πιστό (που δεν ερευνά). Ή μια προσκόλληση όπως για οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας που, όταν αυτή χάνει, οργίζονται και ωρύονται κατά της διαιτησίας και των αντιπάλων, μα δεν βλέπουν πόσο άσχημα έπαιξε αυτή και πως θέλει πολλή εκπαίδευση.

Πολλές φορές μάλιστα είμαι σίγουρος πως μάλλον δεν διάβασαν το κείμενό μου ή δεν κατάλαβαν παρά μόνο πως είναι αντι-Κομμουνιστικό.

Έχω την οχληρή αίσθηση πως το ίδιο συμβαίνει και με την Ζ. Ρίζου.

2. Παραθέτω αυτούσιο τα σχόλιο της κας Ζ. Ρίζου κάτωθεν:

Ποιο άσχετη και ανιστορητη έρευνα δεν πρέπει να έχει γίνει….. ασχολειθητε καλύτερα με τα εγκλήματα του καπιταλισμού και του φασισμού. ….. από τέτοιου είδους γκεμπελιστηκες τακτικές είμαστε χορτατοι! !!!!!! Υσ. Διαβάστε το βιβλίο του πρέσβη των ΗΠΑ την περίοδο του Στάλιν. ….. για τα θύματα για το σωφρονιστικο σύστημα. ….. για τον ποινικό κώδικα …..για τις δικες που ήταν ανοιχτές και τις παρακολουθησαν δημοοσιογραφοι από όλο τον κόσμο από ΗΠΑ μέχρι Αυστραλία…. και. …. και. ….. και. ….. παρόλο που τονίζει ο πρέσβης δεν είμαι κομμουνιστής. ….. Διαβάστε την έρευνα του αγγλικού έγκυρου δημοσιογραφου του Αντριους Ροθσταιν που αναφέρετε στην ιστορία της Σοβιετικης Ένωσης …. Που πρόκειται για ένα από τους πιο εγκυρους και υποδειγματικης αντικειμενικοτητας δημοσιογράφο. …..

Τώρα, τα θύματα και το σωφρονιστικό σύστημα, ο ποινικός κώδικας και οι ανοιχτές δίκες, δεν έχουν πολλή σχέση με τις οικονομικές επιτεύξεις για τις οποίες καυχιέται ο Στάλιν και οι Ανατολικογερμανοί που αναφέρω και τις οποίες η μυθοπλαστική προπαγάνδα όλων των σταλινικών αποφεύγει να εξετάσει, παρότι το σύστημα κατέρρευσε ανεπανόρθωτα!

3. Κυρία Ζωή, έχω ασχοληθεί εκτενώς και με τα εγκλήματα του καπιταλισμού και του φασισμού σε πολλά άρθρα μου! Έτσι κι αλλιώς, πολλοί άλλοι έχουν γράψει πάρα πολλά για αυτά. Πολλοί αναρχοριστεροί, επίσης, μα και σοβιετικοί ιστορικοί (πάντα σύμφωνα με την καθοδήγηση του αλάθητου ΚΚ). Μα ενώ οι φασίστες δικάστηκαν στη Νυρεμβέργη και πολλοί καπιταλιστές δικάζονται και τιμωρούνται κάθε μέρα, ο Στάλιν και οι διάδοχοί του δεν δικάστηκαν ποτέ.

Στο άρθρο μου γράφω κυρίως για την αυταπάτη και απάτη του Στάλιν και άλλων Κομμουνιστών δικτατόρων που δήλωναν πως η οικονομία τους δεν είχε προβλήματα – ενώ υπήρχαν ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω από τις άδειες κοοπερατίβες αγαθών – και πως είχαν δημιουργήσει τον τέλειο σοσιαλισμό, ενώ κατέρρεαν!

Δεν βρήκα κανένα Άγγλο δημοσιογράφο στο Διαδίκτυο με όνομα ΄Αντριους Ρόθσταιν (Andrews Rothstein 😉 παρά μόνο κάποιον ποδίατρο!

Δεν ξέρω σε ποιον από τους πρέσβεις των ΗΠΑ αναφέρεσθε. Μα σίγουρα αυτός δεν είχε πρόσβαση στα αρχεία της Μυστικής Αστυνομίας, του ΚΚΣΕ και της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ όπως έχουν από το 1991 κι έπειτα οι Ρώσοι και άλλοι ιστορικοί, στους οποίους κάνω αναφορά!

Το GARF (= Gosudarstvennyi arkhiv Rossiskoi Federatsii) και πολλά άλλα Αρχεία κι Έγγραφα καθώς και δημοσιεύσεις όπως των Kokurin A & Petrov N (επιμ): GULAG 1917-1960: Dokumenty, Moskva 2000, και άλλες, δείχνουν πως μόνο στα έτη 1937-38 οι δήμιοι του όσιου Στάλιν εκτέλεσαν, συχνά δίχως δίκη, 681.690 «εχθρούς του κράτους» κι έστειλαν στα γκουλάγκ 1.344.920! Τόσοι πολλοί εχθροί μετά από 20 χρόνια επιστημονικού σοσιαλισμού και φροντίδας για τους στερημένους!… Και οι εκκαθαρίσεις του 1929-34;… Και πιο πριν, οι εκκαθαρίσεις επί Λένιν;… Στη χώρα μας ο Μεταξάς μάζεψε μερικές δεκάδες κομμουνιστές και τους έκλεισε στη φυλακή. Δεν εκτελούσε δεκάδες έστω κάθε τόσο! Και μετά τον Εμφύλιο, ελάχιστοι συνεργάτες της Σοβιετίας δικάστηκαν κι εκτελέστηκαν!

Αφήστε, λοιπόν, τις ασχετοσύνες και διαβάστε καμιά σοβαρή μελέτη.

3 Comments

  1. Ο Άντριου Ροθστάιν γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1898 από γονείς Ρώσους που είχαν καταφύγει στην Αγγλία για να αποφύγουν τις διώξεις του τσαρισμου.
    Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο γράφτηκε στο ανώτατο κολέγιο Ήτον όπου σπούδασε και ειδικεύτηκε στην ιστορική έρευνα.Νεος ακόμα το 1924 διορίζεται ανταποκριτής του Σοβιετικοι πρακτορείου ειδήσεων "Ροστα" στην Αγγλία και είναι από τους πρώτους Άγγλους που επισκεπτονται την Σοβιετικη Ένωσης Δεκατέσσερις φορές έκανε ταξίδι Λονδίνο -Μόσχα στην προπολεμικη περίοδο. Ταξίδεψε και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και αρκετά χρόνια έμεινε Γενεύη σαν έκτακτος διπλωματικός απεσταλμένος πολλών αγγλικών εφημερίδων. Στη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου διορίζεται έκτακτος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου δίδαξε μέχρι το 1951 οπότε και αποσύρθηκε. Στο διάστημα αυτό εξακολουθουσε να εργάζεται σαν έκτακτος διπλωματικός συνεργάτης αγγλικών εφημερίδων και από το 1943 ως το 1945 ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ξένου Τύπου στο Λονδίνο. Έχει γράψει πολλά ιστορικά και επιστημονικά βιβλία, εκτός από μία μεγάλη σειρά διπλωματικών άρθρων που ο γνωστό Άγγλος δημοσιογραφος Βερνον Μπαρτλετ χαρακτήριζε σαν "υποδειγματικης αντικειμενικοτητας". Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν τα "Οικονομικά Δοκίμια " και η "ιστορία της Σοβιετικης Ένωσης"
    που εξέδωσε ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος της Αγγλίας "Πένγκουιν" στην σειρά των βιβλίων του "μεγάλης κυκλοφορίας". Η Ιστορία της Σοβιετικης Ένωσης" ανατυπωθηκε ως σήμερα τουλάχιστον τρεις φορές!
    Ζωή Ρίζου.

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ! Ξανακοίταξα και βρήκα όντως το όνομα και το βιογραφικό του δημοσιογράφου με τις δημοσιεύσεις του. Απορώ για την αδυναμία μου να βρω το όνομα νωρίτερα και ζητώ συγγνώμη.

      Το History of the USSR, Penguin, είναι του 1950. Ο Ροθστάιν είναι σταλινικός κομμουνιστής, που, σύμφωνα πάντα με το Διαδίκτυο, έπαιρνε σύνταξη από την ΕΣΣΔ από το 1970 και αντιτάχθηκε στην ανανέωση του ΚΠΜΒ το 1980. Είναι μάλλον απίθανο να δίνει αμερόληπτη αφήγηση για την ΕΣΣΔ ή οτιδήποτε άλλο σχετικό με τη χώρα και την εσωτερική πολιτική της. Το βιβλίο του Ροθστάιν για το πρώτο Σύνταγμα (ή και το δεύτερο Σύνταγμα του Στάλιν) δεν έχει την παραμικρή αξία διότι το Σύνταγμα ουδέποτε εφαρμόστηκε στο ελάχιστο και μόνο τυφλοί κομμουνιστές πιστεύουν την προπαγάνδα τους. Άλλωστε ο ίδιος ο Χρουστσόφ επιδόθηκε στην αποσταλινοποίηση και αναφέρθηκε στα εγκλήματά του ψυχοπαθούς δικτάτορα εκτεταμένα στο Συνέδριο του 1956 κι έπειτα!

      Τα άλλα βιβλία του Ροθστάιν είναι καθαρά προπαγανδιστικά.

      Τα Αρχεία της ΕΣΣΔ άνοιξαν το 1991. Μόνο αφηγήσεις βασισμένες σε αυτά τα Αρχεία έχουν αξία ιστορική.

  2. Τενόρος

    Περί του δημοσιογράφου: https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Rothstein
    Πράγματι, αργότερα άλλαξε επάγγελμα σε ποδίατρος, καθώς μία μέρα του έπεσε το κεφάλαιο του Μαρξ από τα χέρια, κάνοντάς του το πέλμα "νταούλι".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *