ΠΟ266: Αμοιβές δίχως ανταπόδοση

ΠΟ266: Αμοιβές δίχως ανταπόδοση

Αθηναϊς

Μαζί με διάφορες επιδοτήσεις στην τσέπη του βουλευτή μπαίνουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως. Πού είναι αυτοί;;;

Εκλογές λοιπόν για τους ηγέτες και αξιωματούχους της χώρας…

Ίσως είναι χρήσιμο να δούμε και να έχουμε υπόψη μερικά από τα «κακώς κείμενα» της διακυβέρνησης, που, όπως πριν πολλά χρόνια είχε πει ένας πολιτικός, τα έχουμε συνηθίσει και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πτώση και τον εκμαυλισμό σε μια κοινωνία. Στη δεκαετία του 80 όταν ο «αείμνηστος» Ανδρέας δήλωνε ότι θα μπορούσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ να πάρει ένα δώρο… αλλά όχι και 500 εκμ, ο Στέφανος Μάνος σε ομιλία του τόνιζε ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας είναι ότι συνηθίζουμε και δεν μας ενοχλούν ή ταράζουν τέτοια ατοπήματα – τα αποδεχόμαστε!

Συνηθίζουμε ας πούμε να βλέπουμε, στο κανάλι της Βουλής όπου οι εντεταλμένοι για νομοθεσία θα έπρεπε να παρακολουθούν με προσοχή τις ιδέες και παρουσιάσεις των συναδέλφων τους, άδεια έδρανα γιατί όλοι οι κύριοι βουλευτές έχουν άλλους ρόλους και δεν ασχολούνται με αυτόν για τον οποίο κέρδισαν τις ψήφους.

Μα το Σύνταγμα της Ελλάδος, αυτό το κείμενο που θεωρείται ο υπέρτατος και σοβαρότερος νόμος της χώρας περιγράφει τις τρεις εξουσίες ως ξεχωριστές και ανεξάρτητες. Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. Πως λοιπόν οι κύριοι που ψηφίζονται για νομοθέτες είναι οι ίδιοι και εκτελεστές αυτών των νόμων;;;

Ας σκεφτούμε πόσα πράγματα θα ήταν στη θέση τους αν ακολουθούσαμε το ασυμβίβαστο της υπουργοποίησης των βουλευτών:

1. Οι υποψήφιοι θα ήξεραν ότι αυτός και μόνο είναι ο ρόλος τους και μόνο για αυτό θα έθεταν υποψηφιότητα.

2. Οι εκλεγμένοι βουλευτές θα ήταν στη θέση τους και θα έπαιζαν τον ρόλο τους

3. Οι υπουργοί δεν θα είχαν κανένα λόγο να υποκύπτουν στα ρουσφέτια καθώς δεν θα είχαν ανάγκη τη ψήφο των πολιτών. Αυτή η πράξη και μόνο θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό την υπάρχουσα διαφθορά.

4. Η εκτελεστική εξουσία θα πλαισιωνόταν από ικανούς διαχειριστές και όχι από αστοιχείωτους για τα θέματα πολιτικάντηδες.

Χρήσιμο είναι επίσης να θυμηθούμε μέσα σε αυτήν την περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οικογένειες αναγκάζονται να ζουν με 500 και 600 ευρώ το μήνα ποιες είναι οι απολαβές των κυρίων και κυριών που κανονικά εκτελούν λειτούργημα και συνήθως για διάφορους λόγους το αγνοούν και δεν βρίσκονται στις θέσεις τους.

Η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση για έναν βουλευτή με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του είναι στα 5.135 ευρώ.

Μαζί με διάφορες επιδοτήσεις στην τσέπη του βουλευτή μπαίνουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε τις παροχές (τηλεφωνικές, ενεργειακές, μεταφορών, προσωπικού) που πολλαπλασιάζουν την αμοιβή και που μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε διάφορα άρθρα αλλά και στο άρθρο της κας Ματζώρου.

«Υπηρέτες του λαού» με χρυσές αμοιβές | Η Εφημερίδα των Συντακτών (efsyn.gr)

Το θέμα βέβαια δεν είναι το ύψος των αμοιβών μόνο αλλά και η αναλογία σε σχέση με το μέσο όρο αμοιβών των πολιτών…

Πριν κάποια χρόνια μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου αναφέρθηκε στις αμοιβές των πολιτικών με τον τίτλο: «Αν θέλετε καλλίτερους πολιτικούς πληρώστε τους λιγότερο!!!»

If You Want Better Politicians, Pay Them Less | Chicago Booth Review

Η αλήθεια είναι ότι όταν οι αμοιβές είναι μεγάλες, ειδικά στις σημερινές συνθήκες και νοοτροπίες, λογικό είναι η έλξη να είναι περισσότερο λόγω της αμοιβής παρά λόγω της προσφοράς προς το σύνολο όπως θα έπρεπε να είναι σε μια ευνομούμενη πολιτεία!!!

Αμφιβάλω αν θα υπάρξει στο Ελληνικό περιβάλλον ηγέτης που με γενναιότητα και λογική θα δώσει μια ώθηση προς τα πάνω στις πολιτικές συνθήκες, τουλάχιστον τιμώντας τους όρους του Συντάγματος που εκτός από τις διαχωριστές εξουσίες μιλάει και για 200 βουλευτές και όχι 300 όπως έχουμε συνηθίσει και αποδεχτεί σήμερα…

Κανονικά τόσοι θα έπρεπε να ψηφίζονται! Και, όπως πληρώνονται έξτρα για Επιτροπές όπου εμφανίζονται κι Ερωτήσεις που καταθέτουν, αν απουσιάζουν να πληρώνουν ένα υψηλό πρόστιμο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *