Απορίες αφελούς

Απορίες αφελούς

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Ο Oθων Ηλιόπουλος είναι ογκολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Χάρβαρντ εδώ και πολλά χρόνια. Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είναι αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων VI. Κατά τεκμήριο, λοιπόν, είναι και οι δύο σκληρά εργαζόμενοι επιστήμονες. Τώρα είναι και οι δύο υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Ο μεν πρώτος ηγείται του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο δεύτερος θα δώσει τον αγώνα τον καλό στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν και οι δύο μέλη του περίφημου think tank που είχε οργανώσει ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώνει τα κενά του. Εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να πω ότι έκαναν και θαύματα. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει, αντιθέτως, για κάποιον αφελή όπως εγώ είναι πώς θα συνδυάσουν το ερευνητικό τους έργο με την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο.

Είναι απορίας άξιον πώς κάποιος ερευνητής για τον καρκίνο θα βρίσκει τον χρόνο για να ψηφίζει για τα αυθαίρετα στον αιγιαλό; Θα μου πείτε, ο καθένας διαχειρίζεται τον χρόνο του όπως νομίζει, ή όπως μπορεί. Όπως και τις προτεραιότητες. Όμως, οι απορίες μου δεν σταματούν εδώ. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη τους για τη θέση του κόμματός τους περί καταργήσεως της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Συμφωνούν με την άποψη του κ. Τσίπρα, ότι για την αποτυχία δεν ευθύνεται ο υποψήφιος αλλά η Κεραμέως που έβαλε κανόνες; Για τα συντακτικά λάθη, ως γνωστόν, δεν ευθύνεται αυτός που τα κάνει, αλλά οι κανόνες του συντακτικού. Υποθέτω ότι ο κ. Ηλιόπουλος θα έχει συμβουλευθεί τον κ. Γαβρόγλου, που είχε χαρακτηρίσει το Χάρβαρντ προβληματικό, και θα έχει αξιοποιήσει τις παρατηρήσεις του για να το βελτιώσει. Υποθέτω επίσης ότι θα έχουν συζητήσει με τον πολιτικό τους αρχηγό το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας σε περίπτωση που στην επόμενη Βουλή τεθεί ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 16.

Ο κ. Ηλιόπουλος ειδικά θα έχει δικαιώσει τις απόψεις του κ. Τσίπρα εκθέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην έρευνα σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο όπως το Χάρβαρντ. Υποθέτω επιπλέον ότι συμφωνούν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί πανεπιστημιακής αστυνομίας, ασφάλειας των χώρων και ελέγχου όσων μπαινοβγαίνουν εκεί μέσα. Ο κ. Γεροτζιάφας θα έχει πολλά να πει για το χαμηλό επίπεδο της Σορβόννης εξαιτίας της έλλειψης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως η παρασκευή μολότοφ, στους χώρους της.

Λυπάμαι που σας χαλάω το κέφι και σκιάζω την αισιοδοξία που αισθανθήκατε με τη γενναία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αναβαθμίσει το επιστημονικό επίπεδο του Κοινοβουλίου. Και όχι μόνον. Υπάρχει και ο πολιτισμός, με την ευρύτερη δυνατή σημασία του όρου, του οποίου την αναβάθμιση έχει αναλάβει η κ. Ακρίτα. Θα μου πείτε υπάρχει και η πολιτική. Αλλά αυτή, μπροστά στα άλλα, τα σημαντικά, είναι η πιπεράτη λεπτομέρεια που βελτιώνει κάπως τη γεύση αυτών των εκλογών.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *