Το δεύτερο βασικό δικαίωμα του ανθρώπου – να έχει χώρο για να κατοικεί και να εργάζεται!
1. Ο Νίκος Ρουσάνογλου γράφει τακτικά στην Καθημερινή για θέματα Οικονομίας και τρέχοντα προβλήματα, όπως η τωρινή ταλαιπωρία των νέων (μα και άλλων) να βρουν κατοικία.
Απορείς με τη νοητική ανεπάρκεια οικονομολόγων, πολιτικών, δημοσιογράφων και, κατ’ εξοχήν, δικαιωματιστών, με άλλα λόγια περίπου όλων των πολιτών. Διότι ένας χώρος για κατοικία είναι (και θα έπρεπε να είναι στην λίστα και συνείδηση των δικαιωματιστών) βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως το νερό και ο αέρας.
Πώς φτάνουμε σε τέτοιο βάθος άγνοιας και αδιαφορίας να μην καταλαβαίνουμε το αυτονόητο και οφθαλμοφανές γεγονός πως για να ζήσει ο άνθρωπος χρειάζεται κάποιο, λίγο, αποκλειστικό χώρο; Αν δεν τον έχει που θα σταθεί, ξαπλώσει, φάει, ζήσει με την οικογένειά του;
Πολύ πριν το δικαίωμα έκφρασης και μετακίνησης είναι το δικαίωμα ύπαρξης που σημαίνει σωματική ακεραιότητα και χώρος να μπορεί να υπάρχει αυτή η σωματική ακεραιότητα, ο άνθρωπος ενσωματωμένος, στον υλικό κόσμο.
2. “Όσο διατηρείται το ‘χάσμα’ ανάμεσα στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τις τιμές των ακινήτων, τόσο θα μεγεθύνεται το πρόβλημα” γράφει ο κ. Ρουσάνογλου (Καθημερινή 9/5).
Και μας πληροφορεί πως το 2022 το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν μόλις 17.482 ευρώ, από τα τελευταία, τα πιο χαμηλά στην ΕΕ, πίσω από Κροατία, Λεττονία, Εσθονία κλπ. Σωστά, μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα.
3. Το πρόβλημα είναι η άγνοια του κ. Ρουσάνογλου, όλων των αναλυτών και των πολιτικάντηδων, που αγνοούν το δεύτερο βασικό δικαίωμα του ανθρώπου – να έχει χώρο για να κατοικεί και να εργάζεται!
Η γη, το έδαφος, η στέρεη επιφάνεια, είναι δοσμένη από το Σύμπαν σε όλη την ανθρωπότητα και προϋπάρχει του ανθρώπου κατά δισεκατομμύρια έτη. Μα μερικοί επιτήδειοι εξαπατούν τους πολλούς αφελείς και ανόητους.
Έτσι αυτοί παίρνουν στην ιδιοκτησία τους δεκάδες (για να μην πω και χιλιάδες) στρέμματα ή κεντρικές τοποθεσίες στις πόλεις, ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν τίποτα.
Ναι, είσαι σπουδαίος και τρανός και χρειάζεσαι την κατοικία σου στην πόλη και στην εξοχή. Ωραία, για το εξοχικό σου θέλεις πόσα – 1, 2, 5 στρέμματα για να έχεις και πισίνα και κήπους; Τα 50 και τα 100 γιατί τα θέλεις; Και τα 2, 3, 10 οικόπεδα ή/και διαμερίσματα στην πόλη; Ένα μεγάλο άνετο σπίτι, δεν φτάνει;
4. Το πρόβλημα είναι η γενική άγνοια και η μωροσοφία που περνά ως
“εξειδίκευση επιστημονική” ενώ αγνοεί βασικά πράγματα, βασικές αρχές που υπάρχουν λόγω της φύσης του ανθρώπου και του κόσμου στον οποίο ζει.
Το θέμα το έχουμε εξετάσει και στο παρελθόν σε πάρα πολλά άρθρα.
Μια μορφή της άγνοιας είναι η απληστία που με πατέρα τον εγωισμό και μητέρα την αλαζονεία, παραγνωρίζει τις ίδιες ανάγκες όλων των άλλων ανθρώπων!
Αν δεν λυθεί αυτό το καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα, όλα τα χοντρά ή λεπτά λόγια και όλα τα μέτρα που θεσμοθετούν κουφιοκέφαλες κυβερνήσεις δεν θα ευοδώσουν. 200 χρόνια είναι η Οικονομολογία επιστήμη δήθεν στα πανεπιστήμια μα δεν έχει δοθεί η λύση. Όχι γιατί δεν έχει βρεθεί μα γιατί αποσιωπάται λόγω άνομων συμφερόντων…