Δ179: Ουκρανία και Βιετνάμ

Δ179: Ουκρανία και Βιετνάμ

- in Διεθνή
0

Ο πιο ακριβής παραλληλισμός της ρωσικής πολεμικής επιδρομής στην Ουκρανία είναι η συνεχής παρενόχληση της Κίνας προς το Βιετνάμ εδώ κι αιώνες.

Βέβαια, ναι, ο Πούτιν συμπεριφέρεται όπως ο Χίτλερ με τις διεκδικήσεις κι επιδρομές του στη Ρηνανία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία και τον Σεπτέμβριο του 1939 στην Πολωνία (που σήμανε και την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου). Έτσι έχουμε κι εδώ έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό.

Αλλά ας διαπιστώσουμε τις ομοιότητες με Κίνα και Βιετνάμ.

1. Ουκρανία και Βιετνάμ είναι ανεξάρτητες χώρες. Το Βιετνάμ ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, Απρίλιος 1975. Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα και από τους Δυτικούς και από τη Ρωσία το 1994.

2. Η Ουκρανία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το Βιετνάμ βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας.

3. Μια πολύ μεγαλύτερη σε πληθυσμό, έκταση και στρατιωτική δύναμη, χώρα, η Ρωσία, όπως και η Κίνα, επιτίθεται και εισβάλλει σε μια πολύ μικρότερη, στρατιωτικά ασθενέστερη χώρα. Ακριβώς όπως η Χιτλερική Γερμανία της δεκαετίας του 1930 και 1940!

4. Ο αμυντικός πόλεμος της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία (2022) και του Βιετνάμ (1979) ενάντια στην Κίνα είναι σύγχρονη αναπαράσταση, σε κρατικό επίπεδο τώρα, του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Η Ρωσία και η Κίνα συμπεριφέρθηκαν ως κτηνώδεις γκάνγκστερ που με τη χρήση ανώτερου οπλισμού και βάρβαρης βίας προσπάθησαν να επιβάλουν τη δική τους θέληση στις μικρότερες χώρες αγνοώντας τον χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

5. Ρωσία και Κίνα διακήρυξαν ψευδείς αιτιάσεις για την εισβολή τους και πλάσαραν ψευδείς πληροφορίες για τις μικρές χώρες. Ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται ακατάπαυστα από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας και στο εσωτερικό της χώρας τους παραπλανώντας τον λαό τους. Το κίνητρό τους για τις αισχρές διεθνείς παραβάσεις τους ήταν και είναι μόνο ένα – μια εγωπαθής φιλοδοξία για επέκταση! Η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ (δυτικά), η Ρωσία Ουκρανικές περιοχές (πράσινο φωτεινό).

6. Ρωσία και Κίνα υπέθεσαν πως άλλες χώρες δεν θα επενέβαιναν.

7. Στην περίπτωση του Βιετνάμ η Ρωσία επενέβη ενάντια στην Κίνα. Στην περίπτωση της Ουκρανίας επενέβη το Δυτικό στρατόπεδο – το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, και η Βρετανία και η ΕΕ καθώς και άλλες χώρες (Ν. Κορέα, Ιαπωνία). Η Ουκρανία όμως έχει και έμμεση βοήθεια καθώς οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία αποδυναμώνουν αισθητά τη χώρα και την οικονομία της.

8. Κτηνώδεις επιθέσεις κατά αμάχων και σε Ουκρανία και σε Βιετνάμ.  

9. Σθεναρή αντίσταση κατά εισβολέων. Η Κίνα υποχώρησε. Ελπίζουμε πως η Ρωσία επίσης θα υποχωρήσει και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ανάλογα, ως εγκληματίες πολέμου.

10. Οι Βιετναμέζοι εκδηλώνουν μεγάλη συμπάθεια προς την Ουκρανία βλέποντας το ίδιο δράμα να επαναλαμβάνεται – όπως έγινε στη δική τους χώρα. Συγχρόνως θλίβονται για τη Ρωσία που έκανε την εισβολή μα και διότι η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που τους συμπαραστάθηκε κι ενάντια στους Δυτικούς (Γάλλους και Αμερικανούς) και αργότερα το 1979 ενάντια στους Κινέζους. Αλλά έχουν αρκετή λογική ώστε να κατανοούν πως η ρωσική συμπεριφορά καθοριζόταν σε κάθε περίπτωση από ίδιον συμφέρον και πως ο πόλεμος τώρα στην Ουκρανία είναι απαράδεκτος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *