ΠΟ13α: Κεφάλαιο (Α’)

ΠΟ13α: Κεφάλαιο (Α’)

1. Κεφάλαιο είναι πλούτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πρόσθετου πλούτου.

Υπάρχουν διάχυτες πολλές λαθεμένες αντιλήψεις περί κεφαλαίου.

Ένα σοβαρό λάθος είναι η γενική, περιεκτική αντίληψη πως το κεφάλαιο είναι χρήμα, είναι μηχανές και εργαλεία και γη.

Το χρήμα είναι οπωσδήποτε μορφή κεφαλαίου. Όμως από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα, εκτός του να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες και κάποιο άλλο χρήμα (=νόμισμα).

Το κεφάλαιο μιας επιχείρησης είναι τα κτήρια (όχι γη), τα μηχανήματα, τα οχήματα, τα έπιπλα και όλα τα εργαλεία ή σύνεργα που χρησιμοποιούνται από όλους τους εργαζόμενους. Οι υπολογιστές, οι τηλεφωνικές συσκευές, τα φωτοαντιγραφικά, το χαρτί, τα συρραπτικά κλπ: αυτά όλα είναι το κεφάλαιο, που υποβοηθεί την παραγωγή πλούτου, αλλά είναι και πλούτος για τις επιχειρήσεις που τα παράγουν!

Το χρήμα ως χαρτονόμισμα παράγεται από το κρατικό νομισματοκοπείο με ειδικό χαρτί και ειδικά μηχανήματα. Ως ηλεκτρονικό ή πλαστικό και γενικά ως πίστωση, παράγεται από τις τράπεζες, κρατικές και ιδιωτικές.

Το χρήμα, σε κάθε μορφή του, είναι πλούτος που χρησιμοποιείται  (αγορά κτηρίων, οχημάτων, εργαλείων κλπ), για την παραγωγή πρόσθετου πλούτου.

Η γη δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο κεφάλαιο. Η γη, όπως είδαμε συχνά σε προηγούμενα άρθρα, είναι πρωταρχικός συντελεστής στην παραγωγή πλούτου, αγαθών και υπηρεσιών. Δεν παράγεται από ανθρώπινη εργασία και δεν μπορεί να είναι και κεφάλαιο.

2. Όλα τα παραδείγματα κεφαλαίου στο §1 είναι παράγωγα της ανθρώπινης εργασίας πάνω στη γη σε ορισμένες συνθήκες (= κυρίως κοινωνία). Όλα μετακινούνται από ένα μέρος σε άλλο (ακόμα και οικοδομήματα τώρα!). Όλα φθείρονται με χρήση και χρειάζονται διόρθωση ή αντικατάσταση.

Η γη, το έδαφος, η στέρεη επιφάνεια δεν υπάγεται σε τέτοιες διαδικασίες. Ένα κομμάτι γης, ένα οικόπεδο, ένα αγροτεμάχιο, δεν μπορεί να μετακινηθεί καθόλου. Το χώμα, ναι, μπορεί να μετακινηθεί. Όχι όμως η τοποθεσία.

Η γη δεν φθείρεται (αλλά το χώμα μπορεί να χάσει την ευφορία του), δεν διορθώνεται (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις αποξήρανσης βάλτων ή λιμνοθαλασσών) και δεν αντικαθίσταται.

Η γη μένει εκεί που βρίσκεται στους αιώνες, εκτός όταν συμβαίνουν ισχυρά τεκτονικά φαινόμενα στα σπλάχνα του πλανήτη και μια οροσειρά ή χαράδρα εμφανίζεται ή μια ήπειρος μετακινείται.

Η Αττική παραμένει εκεί που ήταν πριν τουλάχιστον 3000 χρόνια.

3. Υπάρχει μια γενική και αόριστη αντίληψη στους κομμουνιστές και αναρχοαριστερούς γενικά πως το κεφάλαιο είναι κάτι κακό που χρησιμοποιείται από μοχθηρούς κεφαλαιοκράτες για την εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων.

Η αντίληψη αυτή είναι αγνότατη ανοησία: δείχνει άγνοια, θεληματική και άθελη, ή πολύ περιορισμένη νοημοσύνη.

Οι σύντροφοι ας πάρουν έναν τσαγκάρη που δουλεύει στο μαγαζάκι του σε μια γωνιά της γειτονιάς. Αυτός έχει λιγοστά δέρματα, έναν τόρνο ίσως, κοφτήρια, καλαπόδια, τανάλιες, σφυριά, πρόκες και παρόμοια. Αυτά όλα είναι κεφάλαιο, απαραίτητο για την παραγωγή πλούτου που, στην περίπτωσή μας, είναι παπούτσια!

Ή ας πάρουν έναν ράφτη. Αυτός έχει μερικά υφάσματα, τη ραπτομηχανή του, ψαλίδια, βελόνες, κλωστές, καρφίτσες. Αυτά όλα είναι το κεφάλαιο που χρησιμοποιεί για να παράγει πρόσθετο πλούτο – ρούχα.

Ή ας πάρουν έναν ξυλουργό. Κι αυτός έχει κεφάλαιο στη μορφή λίγης ξυλείας και κόλλας, του τόρνου, της πλάνης και της μέγγενης, των πριονιών, σφυριών, καρφιών κλπ.

Κανένας αυτοαπασχολούμενος βιοπαλαιστής επαγγελματίας, αρτοποιός, ζαχαροπλάστης, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός κλπ, δεν μπορεί να εργάζεται χωρίς κεφάλαιο.

4.Το κεφάλαιο σε κάθε μορφή του είναι μεγάλη ευλογία και, σήμερα, απαραίτητο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Είναι πλούτος ή προϊόντα της παραγωγής για τις επιχειρήσεις που τα παράγουν, μα είναι σύνεργα για την παραγωγή άλλων, πρόσθετων προϊόντων για άλλες επιχειρήσεις.

Το κεφάλαιο δεν είναι, όπως πιστεύουν φανατικά οι νερόβραστοι μετα-μαρξιστές και οι απανταχού αναρχοαριστεροί, ο μέγας εκμεταλλευτής. Δεν είναι το κεφάλαιο που δημιουργεί ανισότητα κι εκμετάλλευση, αλλά ο σφετερισμός της προσόδου από επιτήδειους, όπως έχω δείξει στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό.

Καπιταλισμός και προσοδισμός A’

Καπιταλισμός και προσοδισμός B’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *