Ισ236: Ανεξαρτησία των ΗΠΑ

Ισ236: Ανεξαρτησία των ΗΠΑ

- in Ιστορικά
0

1. Επί σχεδόν 8 χρόνια μαινόταν ο πόλεμος ανεξαρτησίας που είχε αρχίσει το 1775 μετά το πέταμα του τσαγιού στη Βοστώνη. Το θησαυροφυλάκιο στο Λονδίνο άδειαζε γοργά. Ήδη πολεμούσαν εναντίον της Αγγλίας η Γαλλία, Ισπανία και οι Κάτω Χώρες. Η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Οι προηγούμενοι υπουργοί που ασχολούνταν με τον πόλεμο στη Βόρειο Αμερική είχαν απαξιωθεί και η Βουλή των Κοινοτήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό (τουλάχιστον σύσσωμη η αντιπολίτευση) έτοιμη να δεχθεί την ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Το πόσο σημαντική ήταν η Συνθήκη του Παρισιού στα τέλη 1783, έξι έτη πριν τη Γαλλική Επανάσταση, φάνηκε από τα εδάφη που η Αγγλία παραχώρησε στο Νέο Κράτος των 13 Πολιτειών που είχαν ξεσηκωθεί αρχικά (Μασαχουσέτη, Νέα Υόρκη και νότια μέχρι τις Καρολίνες και τη Γεωργία). Δόθηκαν ισομεγέθεις εκτάσεις στα δυτικά ως τον ποταμό Μισισιπή και νότια των Μεγάλων Λιμνών, οι οποίες έγιναν τα νέα σύνορα με τον Καναδά (Βρετανική Βόρειος Αμερική) ως τη Φλόριντα, που τότε ανήκε στους Ισπανούς, όπως και η Λουϊζιάνα, δυτικά του Μισισιπή.

2. Αυτήν την τεράστια έκταση τη διαχώριζε σχεδόν στη μέση ο ποταμός Ohio που έδωσε το όνομά του σε μια νέα Πολιτεία. Στον αριστερό χάρτη είναι στην ακτή οι πρώτες Πολιτείες (Μασαχουσέτη ως τη Γεωργία) ενώ ο Μισισιπής που κατεβαίνει ως κάτω οριοθετεί το σύνορο με την ισπανική επικράτεια. Στον δεξιό είναι τα νέα εδάφη που προορίζονταν από τους Βρετανούς για μια χώρα αυτόχθονων Ερυθροδέρμων μα οι λευκοί Αμερικανοί κράτησαν για δική τους επέκταση.

Οι μεγάλοι οραματιστές Benjamin Franklin στην Αμερική και William Pitt στο Λονδίνο κατάλαβαν τότε πόσο σημαντική για τη μελλοντική ιστορία της ηπείρου μα και του κόσμου θα ήταν αυτή η διευθέτηση.

Ο Καναδάς δεν θα γινόταν ποτέ τόσο πυκνοκατοικημένος και πλούσιος όσο οι ΗΠΑ. Και στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα ανταγωνίζονταν και θα μάχονταν για την κυριότητα των τεράστιων εκτάσεων της εύκρατης ζώνης μεταξύ του Μισισιπή και του Ειρηνικού Ωκεανού, δηλαδή τα εδάφη που θα γίνονταν οι νέες Πολιτείες του Νότου και της Δύσης – Texas, New Mexico, Arizona, Colorado, California.

3. Στα επόμενα 80 έτη τα νέα εδάφη (ο παλαιός νότιος Καναδάς) που σήμερα είναι Kentucky, Tennessee, Alabama, Indiana, Illinois κλπ., θα χωρίζονταν βόρεια του Οχάιο ποταμού και νότια. Οι εκτάσεις νότια του ποταμού θα γίνονταν μια απέραντη αγροτοκτηνοτροφική περιοχή παραγωγικότερη από οποιοδήποτε βασίλειο στην Ευρώπη – Κεντάκι, Τένεσι, Αρκάνσας, Οκλαχόμα. Τα εδάφη βόρεια του ποταμού, θα γίνονταν επίσης αγροτοκτηνοτροφικές φάρμες μα, επίσης, η εκβιομηχανισμένη ζώνη που θα είχε μεγαλύτερη παραγωγή βιομηχανικών αγαθών από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης εκτός της ίδιας της Βρετανίας.

Μέχρι τότε, μέχρι τον αιματηρό Εμφύλιο, οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν με λίγες πολεμικές συγκρούσεις πρώτα με τη Βρετανία, μετά με το Μεξικό, όλη την Άγρια Δύση ως τον Μισισιπή και δυτικά του, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άποικοι θα ξεχύνονταν σε αυτές τις σχεδόν παρθένες εύφορες εκτάσεις.

4. Δυστυχώς για τους ίδιους τους Αμερικανούς, εγκαθιδρύθηκαν και 4 σημαντικά στοιχεία εγωισμού και απανθρωπιάς που θα κηλίδωναν την ανάπτυξη της χώρας και, ως φαίνεται καθαρά σήμερα, την φθείρουν και την οδηγούν σε παραλυτική παρακμή.

α) Ιδιωτικοποίηση σκλάβων. Η δουλεία έγινε ισχυρός θεσμός στις νότιες Πολιτείες όπου οι μαύροι δούλοι χρησιμοποιούνταν ως ζώα από τους δήθεν αριστοκράτες και καλλιεργημένους λευκούς.

β) Δίωξη των ιθαγενών και κάποτε προσπάθειες γενοκτονίας. Οι Βρετανοί είχαν σχεδιάσει να δοθεί η τεράστια περιοχή ανάμεσα στην Απαλάχια οροσειρά και τον Μισισιπή ποταμό στα έθνη των Ερυθρόδερμων, μα οι ΗΠΑ την κράτησαν για τον εαυτό τους και την αποίκισαν με τους μετανάστες.

γ) Περίκλειση και ιδιωτικοποίηση όλων των εδαφών έτσι που να μη μείνει καθόλου ελεύθερη γη για μελλοντικούς αποίκους.

Και οι μεγάλοι, πονηροί και ισχυροί, κατακράτησαν για πάρτη τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια, αδιαφορώντας για τους άλλους.

δ) Απομάκρυνση από τις βασικές αρχές του Αγγλικού Δικαίου όπως ότι δεν υπάρχουν δούλοι στην επικράτεια και υπάρχουν κοινοτικά εδάφη. Η εκπροσώπηση στην Γερουσία έγινε με 2 ανά Πολιτεία και όχι ανάλογα με τον πληθυσμό, έτσι που να μην είναι αντιπροσωπευτικά δημοκρατική.

Αυτά τα τέσσερα στοιχεία καταταλαιπωρούν τις ΗΠΑ σήμερα και συνεχίζουν να δημιουργούν εντάσεις και συγκρούσεις φέρνοντας παρακμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *