Ισ296: Ρωσία και ΝΑΤΟ

Ισ296: Ρωσία και ΝΑΤΟ

- in Ιστορικά
0

Αυτόν τον καιρό και για πολύ ακόμα, καμιά (υπερ-)δύναμη δεν μπορεί να τα βάλει με το ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό μου προκαλεί τόση αηδία η δειλία των ηγετών της Δύσης και δη των ΗΠΑ που για μια ακόμη φορά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προωθητές δήθεν και προστάτες δήθεν των δημοκρατικών ελευθεριών για τις οποίες πολέμησαν και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους πριν περίπου 2,5 αιώνες. Αλλά, βέβαια, ενώ τα δημοκρατικά ιδεώδη ήταν εν μέρει στον νου έντιμων πολιτικών όπως ο John Adams, άλλες σκέψεις κυριαρχούσαν στο μυαλό ακόμα και λαλίστατων κονδυλοφόρων και ρητόρων όπως ο Jefferson. Μα αυτό θα πρέπει να μείνει να εξεταστεί στο μέλλον.

Ένα τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν στον Πούτιν θα αρκούσε. “Να αποσύρετε τα στρατεύματα σας αμέσως, αλλιώς από αύριο πρωί θα έχετε να αντιμετωπίσετε το ΝΑΤΟ. Και αν θέλετε πυρηνικά ή ό,τι άλλο, θα τα έχετε! Τέλος!”

Η κατάσταση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι γνωστή στις Αμερικανικές Υπηρεσίες – όπως ήταν γνωστά τα σχέδια εισβολής με ημερομηνίες, αριθμούς και οπλικά συστήματα στα μέσα Φεβρουαρίου. Και τότε ο Μπάιντεν δήλωνε πως το ΝΑΤΟ δεν θα αναμιγνυόταν. Με άλλα λόγια, ενεθάρρυνε τον Πούτιν να προχωρήσει στην αισχρή εισβολή. Μα και η στάση του Μπάιντεν ήταν και είναι εξίσου αισχρή. Κάποια ώρα οι ιστορικοί θα μας πουν γιατί την υιοθέτησαν οι Δυτικοί!

Αν σε ένα μήνα οι Ρώσοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν το Κίεβο με όλη την απίθανη υπεροπλία τους, τι θα μπορέσουν να κάνουν απέναντι στον υπερσύγχρονο στρατό του ΝΑΤΟ και όλο τον οπλισμό του;

Η βιτρίνα δύναμης και αποφασιστικότητας είναι ακόμα μια εκδήλωση της παλιάς τακτικής των Potemkin χωριών που ξεκίνησε επί Αικατερίνης της Μεγάλης (2ο μισό 18ου αιώνα) – όταν σε μια περιοδεία επιθεώρησης της Αυτοκράτειρας ο Ποτέμκιν έστησε μια βιτρίνα–παράσταση πως υπήρχαν χωριά και θάλλουσες κοινότητες – ενώ δεν υπήρχε τίποτα!

Έχει η Ρωσία μια έκταση σαν την Κίνα και την Ινδία μαζί. Έχει έναν πληθυσμό 150 εκατομμύρια ή σαν αυτόν του Μπαγκλαντές και μια οικονομία ανθηρή σαν αυτήν της Σουηδίας και Φινλανδίας μαζί. Το 58% της παραγωγικής της προσπάθειας είναι πρωτογενής – αγροτοκτηνοτροφική, εξορυκτική και ενεργειακή με διάφορα καύσιμα.

Το γράφημα δείχνει πως η Ρωσία (εκτός από καύσιμα κι ενέργεια) έχει χάσει τη βιομηχανία της. Δεν υπάρχει καμιά βιομηχανική παραγωγή άξια λόγου. Και ό,τι υπάρχει στην πράξη είναι χαμηλής ποιότητας. Μετά τις κυρώσεις μάλιστα εργοστάσια κλείνουν, διότι δεν έχουν ανταλλακτικά!

Στα χαρτιά έχουν κοντά ένα εκατομμύριο στρατό, σμήνη μαχητικών αεροπλάνων, τεράστιο ναυτικό και τουλάχιστον 20.000 τανκς! Και βέβαια, πελώριες πυροβολαρχίες και τα αμυντικά συστήματα S400.

Ας πάρουμε τα 20.000 άρματα. Τα δύο τρίτα από αυτά είναι παμπάλαια Τ55, Τ62 και Τ72. Αυτά έγιναν σωροί πυρακτωμένα παλιοσίδερα από τα Ισραηλινά Sherman τεθωρακισμένα στους πολέμους με τους Άραβες (τελευταίος το 1973). Τα πιο πολλά είναι σε αποθήκες για ολόκληρες δεκαετίες.

Στο Αφγανιστάν έσπασαν τα μούτρα τους. Στη Συρία ο αντίπαλος ήταν σχεδόν ανύπαρκτος με τριτοκλασάτο οπλισμό, παρά τον φανατισμό του! Οπότε τον εξουδετέρωσαν εύκολα.

Μα στην Ουκρανία που οι μαχητές και φανατισμό έχουν και ικανούς αριθμούς και υπερσύγχρονα όπλα (από το ΝΑΤΟ), έχουν κολλήσει και μάλλον υποχωρούν.

Τρία στοιχεία έχουν διαβρώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το μαχητικό ηθικό τους. Η απαράμιλλη διαφθορά, η απηρχαιωμένη νοοτροπία τους περί πολέμου και η αλαζονεία που εκδηλώνεται ως νταηλίκι!

Οι ανώτατοι αξιωματικοί όπως και αξιωματούχοι στο υπουργείο Άμυνας είναι πιστοί στον πρόεδρο, όχι κατ’ ανάγκη πιστοί και ικανοί στον Θεό του Πολέμου. Λέγεται πως πολλοί αξιωματικοί εγκατάλειπαν τους άνδρες τους με απίστευτη αδιαφορία. Γι’ αυτό υπάρχουν τόσες αδυναμίες.

α) Διεφθαρμένοι αξιωματικοί και περιφρονημένοι στρατιώτες – κυρίως μισθοφόροι φθηνοί και στρατολογημένα παιδιά ανεπαρκώς εκπαιδευμένα.

β) Άθλια λογιστικά – στη μεταφορά ανδρών, τον εφοδιασμό και τη διανομή τροφής, πολεμοφοδίων και καυσίμων.

γ) Επικοινωνίες – χαμηλής απόδοσης μα υψηλής αναποτελεσματικότητας και σύγχυσης.

Όλες οι αδυναμίες φάνηκαν καθαρά από τις 24/2/22 οπότε άρχισε η αισχρή εισβολή. Αν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έδειξαν τέτοια τσαπατσουλιά και ανικανότητα (μόνο βομβαρδισμοί πόλεων εξ ασφαλούς αποστάσεως πετυχαίνουν), πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το υπερσύγχρονο ΝΑΤΟ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *