Ισ230: Ηγέτες τότε και ηγέτες σήμερα

Ισ230: Ηγέτες τότε και ηγέτες σήμερα

- in Ιστορικά
0

1. Ο Ερρίκος 5ος της Αγγλίας (1386-1422) πολέμησε ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της μάχης με τους Γάλλους, Agincourt, 25/10/1415. Πρόσφατα βγήκε μια ταινία The King (2019) με τον Timothée Chalamet. Αλλά είναι και το δημοφιλές δράμα του Σαιξπήρου που γυρίστηκε ταινία με τον L. Olivier και πολλούς άλλους ως την τηλεοπτική ταινία του 2012 με τον Tom Hiddleston (επίσης, μα 4ο στη σειρά The Hollow Grown).

Είχε βρέξει την προηγούμενη και οι Γάλλοι σιδερόφρακτοι ιππότες έμειναν καθηλωμένοι στη λάσπη, εύκολη λεία για τους Άγγλους και Ουαλούς τοξότες και στρατιώτες. Ήταν μια σημαντική νίκη και ο ίδιος ο βασιλιάς δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στην περικεφαλαία που αφαίρεσε κομμάτι από το επίχρυσο στέμμα επικολλημένο πάνω της. Προστάτευε με τους φρουρούς του τον τραυματισμένο μικρό αδελφό του Humphrey, Δούκα του Γκλόστερ.

2. Αναφέρω το περιστατικό για να δείξω την ποιότητα των παλαιών βασιλιάδων, των ηγετών του έθνους ‘ελέω θεού’. Όλοι, όσοι άξιζαν, ήταν και στην εμπροσθοφυλακή ως ικανότατοι πολεμιστές. Οι πρόγονοι του Ερρίκου 5ου, π.χ. Ερρίκος 2ος, Ριχάρδος 1ος Λεοντόκαρδος, επίσης πάντα πολεμούσαν στον 12ο αιώνα.

Στην αρχαιότητα επίσης οι βασιλείς πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, εκτός αν ήταν υπερήλικες. Ο Όμηρος μας δίνει δεκάδες ονόματα στην Ιλιάδα και όλος ο κόσμος πλέον, μετά την ταινία 300 με τον Gerald Butler, γνωρίζει τον Λεωνίδα της Σπάρτης να πολεμά και να σκοτώνεται στις Θερμοπύλες.

Πιο πρόσφατα, αρχές 18ου αιώνα ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας, πολεμούσε π.χ. τους Σουηδούς υπό τον Κάρολο 12ο ο οποίος επίσης πολεμούσε και μάλιστα πέθανε στη μάχη του Aland, 1718. Στις εκστρατείες του τον συνόδευε συχνά η δεύτερη γυναίκα του (Martha Skavronskaya) που επέμενε να βρίσκεται μαζί με τον σύζυγό της.

3. Δεν ήταν μόνο πολεμιστές εκείνοι. Ο Ερρίκος 2ος και οι νομομαθείς σύμβουλοί του έθεσαν βάσεις πάνω στις οποίες αναπτύχθηκε το γνωστό και ζηλευτό Δίκαιο της Βρετανίας – το οποίο δυστυχώς άρχισε να κατρακυλά προς γραφειοκρατία και σύγχυση μεταπολεμικά στον 20ό αιώνα. Ο Πέτρος, πάλι, έγινε ο μεγάλος αναμορφωτής της οπισθοδρομικής Ρωσίας δημιουργώντας τη Γερουσία των 10 και ισχυρές σύγχρονες στρατιωτικές δυνάμεις και εισάγοντας τις επιστήμες που αναπτύσσονταν στη Δυτική Ευρώπη.

Δεν ήταν όλοι οι βασιλείς όμοιας ποιότητας. Πολλοί ήταν άπληστοι, έκφυλοι, τρελοί και παρόμοια. Μερικοί μάλιστα προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους την καταστροφή της χώρας τους.

Μα αυτά απαντώνται και σε σύγχρονους ηγέτες, προέδρους ή πρωθυπουργούς, που εκλέγονται από τον λαό. Και αυτό είναι πολύ παράξενο, διότι θα έπρεπε οι εκλογείς, οι ψηφοφόροι, να μην επιλέγουν πρόσωπα με τέτοια ελαττώματα. Παλαιότερα, συνήθως, το βασιλικό αξίωμα ήταν κληρονομικό – ελέω θεού. Ωστόσο είναι πολλοί οι ανίκανοι και καταστροφικοί που εκλέγονται.

4. Κανονικά θα έπρεπε να έρχονται ως ηγέτες στο πολιτικό προσκήνιο άνθρωποι με μεγάλη καλλιέργεια, με αίσθηση δικαιοσύνης, με γενναιότητα και ανθρωπιά, που δεν θα δίσταζαν να θυσιάσουν περιουσία και ζωή για το έθνος τους, όπως έκαναν οι παλαιοί βασιλείς.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Αντί αυτών εμφανίζονται τυχάρπαστοι κομματικοί, λαϊκιστές, καιροσκόποι, ραδιούργοι που έχουν κάποια ευφράδεια και κρατούν πονηρές ισορροπίες εξυπηρετώντας πρώτιστα το προσωπικό συμφέρον τους να κρατούν τα ηνία της εξουσίας και ό,τι άλλο αυτό προσφέρει.

Βλέπουμε πως το κύριο μέλημά τους είναι να διατηρήσουν την εξουσία, να επωφεληθούν οι ίδιοι πρώτα, μετά το κόμμα τους και τελευταίο το έθνος, η Πολιτεία.

5. Οι τωρινοί ηγέτες είναι συχνά αμόρφωτοι και αν έχουν κάποιο πανεπιστημιακό πτυχίο, είναι δίχως ευρύτερη καλλιέργεια στις τέχνες κι επιστήμες.

Διοικούν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις, πεζικάριους και τεθωρακισμένες μεραρχίες, ναυτικό με πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και αεροπορίες. Εντούτοις πολλοί δεν έχουν πιάσει όπλο!

Προσέξτε άτομα όπως ο κ. Τραμπ των ΗΠΑ, ο Μπολονσάρο της Βραζιλίας, ο Τζόνσον της Βρετανίας και μερικοί άλλοι. Όλοι αυτοί έχουν εγκληματήσει κυριολεκτικά κατά του λαού τους, καθώς, με το να μην πάρουν μέτρα κατάλληλα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επέτρεψαν τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων δικών τους πολιτών.

Ο δε δικός μας πρώην πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν ήξερε πως Λέσβος και Μυτιλήνη είναι ένα και το αυτό νησί. Άραγε έχει μάθει πως η Σαμοθράκη είναι νησί στο ανατολικό Αιγαίο και όχι περιοχή της νήσου Σάμου ή του νομού Θράκης;

Οι νουνεχείς πολίτες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με έννομα μέσα εναντίον αυτών των ηγετών. Δεν υπάρχουν δυστυχώς διεθνείς δυνάμεις και διεθνή δικαστήρια για να περιορίσουν την καταστροφική δράση αυτών των ηγετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *