Ισ287: Κολωνία

Ισ287: Κολωνία

- in Ιστορικά
0

Η Κολωνία είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, πρωτεύουσα του κρατιδίου Nordrhein-Westfalen Βόρεια Ρηνανία–Βεστφαλία, εγκαταστημένη στις δύο όχθες του ποταμού Ρήνου.

Είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις της Γερμανίας χτισμένη από τους Ρωμαίους το 30 πκε (ως οικισμός των Ουβίων) και πήρε αργότερα την ονομασία Colonia Claudia (και το όνομα Αγριππίνα, μητέρα του Νέρωνα). Ήταν το πιο εύκολο πέρασμα από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη.

Στο 355 περίπου οι Φράγκοι κατέκτησαν την ως τότε ρωμαϊκή πόλη υιοθετώντας τα πολιτισμικά επιτεύγματα των Ρωμαίων όπως την αρχιτεκτονική (το μεγάλο υδραγωγείο) και την υαλοποιία. Ως το 800 οι δύο λαοί, ο ρωμαϊκός κι ο φραγκικός είχαν εξομοιωθεί.

Για κάποιο διάστημα ήταν βασιλική έδρα. Αργότερα ο Καρλομάγνος την κατέστησε αρχιεπισκοπικό κέντρο με μεγάλη ισχύ.

Στον 10ο αιώνα άρχισαν να οικοδομούνται ρωμανικές εκκλησίες που σύντομα έκαναν την πόλη θρησκευτικό κέντρο για προσκύνημα. Χτίστηκαν συνολικά 12 ναοί αυτού του ρυθμού. Το 1180 άρχισε να κατασκευάζεται το τείχος με 12 πύλες και 52 πύργους, το μεγαλύτερο στην τοτινή μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας. Ήταν, λόγω της τοποθεσίας της, πάνω στον Ρήνο, σημαντικό εμπορικό κέντρο επίσης και μέλος της Χανσεατικής Ένωσης.

Από το 1398 είχε δικό της πανεπιστήμιο και τον 15ο αιώνα πήρε τα δικαιώματα ελεύθερης αυτοκρατορικής πόλης. Σχεδόν αυτόνομο κρατίδιο εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να συντηρεί δικό της στρατό.

Νωρίτερα, το 1248 (Αύγουστο) άρχισε η οικοδόμηση του μεγάλου Καθεδρικού Ναού της – που έλαβε τις τελικές του λεπτομέρειες μόλις το 1880!

Είναι σήμερα μία από τις ωραιότερες πόλεις. Διότι ερειπώθηκε κυριολεκτικά, όσο λίγα άλλα μέρη της Γερμανίας από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, όπως φαίνεται στην φωτογραφία όπου μόνο ο Καθεδρικός έμεινε άθικτος:

Στην επόμενη βλέπετε τη σύγχρονη πόλη ξαναγεννημένη από τις στάχτες της πολεμικής λαίλαπας – μαζί με την ανάπτυξη της σύνολης χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *