Ε1332: Αξιοθέατα ζώα

Ε1332: Αξιοθέατα ζώα

Σήμερα κοιτούμε αξιοθέατα και αξιοπερίεργα ζώα μάλλον ασυνήθιστα στην κοινή μας καθημερινότητα. Και ξεκινώ με ένα γνωστό μας ον, τη χελώνα. Μα αυτή που βλέπουμε είναι αρσενικός χελώνος.

Λέγεται Jonathan και είναι μικρούλης στη μαυρόασπρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1886. Τώρα είναι 187 ετών στην έγχρωμη που τραβήχτηκε το 2014. Θεωρούνται ερπετά και είναι χορτοφάγα, ήπια ζώα. Ναι, ζουν πολλά έτη ορισμένα μέλη αυτού του είδους, ως κι 150 έτη, μα μερικά φτάνουν τα 250! Αυτά είναι τα γιγάντια Aldabra που ζυγίζουν 100 και πάνω κιλά! Μπορούν και με τον εγκέφαλο αφαιρεμένο να ζήσουν ίσαμε 6 μήνες!

Άλλο αξιοθαύμαστο ζώο: μια αφρικανική λέαινα δεν θέλει ακόμα να σηκωθεί από το χουζούρι του πρωινού ύπνου (κάτω αριστερά), όπως πολλοί από μας. Ασυνήθιστη θέση.

Πιο συνηθισμένη είναι μια θέση στην οικογένεια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία κάτω δεξιά. Εδώ κυριαρχεί το πανίσχυρο αρσενικό, ο βασιλιάς, με τα δυο κουτάβια πλάι του και τη μητέρα πίσω.

Αξιοθαύμαστη και παράξενη αυτή η λεοπάρδαλη της Ταϊβάν (πρότερη Φορμόζα, εξ ου και η ονομασία Formosan clouded). Τη θεώρησαν αφανισμένη το 2014 ενώ δεν την είχε δει κανείς για 40 έτη, μα επανεμφανίστηκε το 2019.

Αν τη συγκρίνετε με την κοινή αφρικανική (κάτω αριστερά) και ινδική λεοπάρδαλη, βλέπετε αμέσως τη διαφορά στη μορφή.

Και τελειώνω με μια πανέμορφη μα πολύ επικίνδυνη γάτα, τη λευκή τίγρη που είναι συγγενής της τίγρης της Βεγγάλης (Ινδία) και της Σιβηρίας (κεντρική φωτο). Είναι πιο μεγάλες από τις πορτοκαλιές της Βεγγάλης και οι ρίγες τους είναι όπως δακτυλικά αποτυπώματα, ιδιότυπα σε κάθε ζώο. Είναι μια σε 10.000 περίπου! Μόνο αν ζευγαρώσει με όμοια τα παιδιά θα βγουν λευκά κι αυτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *