Ισ225: Μετάδοση λοίμωξης στους Ερυθρόδερμους

Ισ225: Μετάδοση λοίμωξης στους Ερυθρόδερμους

- in Ιστορικά
0

1. Σε προηγούμενα άρθρα σχετικά με την αποίκιση της νότιας Αυστραλίας στα τέλη του 18ου αιώνα, ανέφερα πως η ευλογιά μεταδόθηκε το 1789 στους ντόπιους. Υπάρχει, ανακάλυψα, συζήτηση για το θέμα και μερικοί λοιμωξιολόγοι λένε πως ήταν ανεμοβλογιά. Μερικοί ισχυρίζονται πως η μετάδοση ήταν θεληματική όπως, αργότερα, η προσφορά δηλητηριασμένων τροφίμων (119. Ιστορικά: Αυτόχθονες Αυστραλοί (2),§ 3).

Το ίδιο συνέβη και στη Βόρειο Αμερική.[C G. Calloway: The Scratch of a Pen…OUP Οξφόρδη 2007 (σελ 73), D Jones: Rationalising Epidermics Harvard University Press 2004 (σελ 97), JCH, King: Blood & Land… Penguin, 2016 (σελ 73)].

Η ευλογιά, η ανεμοβλογιά, η γρίπη και άλλες μολυσματικές ασθένειες ήταν άγνωστες στους ντόπιους Ερυθρόδερμους πριν την άφιξη των Ευρωπαίων και των ζώων τους και οι επιδημίες προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους.

Η πρώτη περίπτωση ήταν θεληματική μόλυνση.

2. Ο Βρετανικός Στρατός χρησιμοποίησε την ευλογιά κατά των Αμερικανών ιθαγενών στην πολιορκία του Φρουρίου Πιτ τον Ιούνιο 1763. Κατά τη διάρκεια συνομιλιών στα μέσα της πολιορκίας, ο λοχαγός Simeon Ecuyer έδωσε στους εκπροσώπους των Delaware Ινδιάνων που είχαν περικυκλώσει το φρούριο 2 κουβέρτες κι ένα μαντήλι. Αυτές είχαν εκτεθεί στην ευλογιά, που είχε ξεσπάσει μέσα στο φρούριο, για να εξαπλωθεί η μόλυνση στους πολιορκητές και να αναγκαστούν να υποχωρήσουν.

Υπάρχει μια επιστολή από τον William Trent, έναν έμπορο που είχε γίνει διοικητής παραστρατιωτικών στην οποία δίνονται οδηγίες στους στρατιωτικούς για την εφαρμογή αυτού του πρωτόγονου βιολογικού πολέμου. Οι Βρετανοί ενέκριναν κι εφάρμοσαν το σχέδιο.

Μια επιδημία ξέσπασε όντως εκείνη την περίοδο στην περιφέρεια Οχάιο και πάνω από 100 ιθαγενείς πέθαναν.

3. Έναν μήνα αργότερα ο Βρετανός διοικητής Λόρδος Jeffrey Amherst και ο συνταγματάρχης Henry Bouquet συζήτησαν την ιδέα να εξαπλώσουν τη μόλυνση της ευλογιάς ανάμεσα στους ιθαγενείς. Δεν γνώριζαν πως αυτή είχε εφαρμοστεί στο φρούριο Πιτ.

Ο Άμχερστ έγραψε στις 16 Ιουλίου 1763 «θα κάνετε καλά να προσπαθήσετε να μολύνετε τους Ινδιάνους με κουβέρτες. Χρησιμοποιείστε επίσης όποια άλλη μέθοδο που θα βοηθήσει στην εξόντωση αυτής της απαίσιας ράτσας (execrable race!). Θα χαιρόμουν αν το σχέδιό σου να τους κυνηγήσεις με σκυλιά πετύχαινε».

Ο Bouquet απάντησε στις 26 Ιουλίου: «Έλαβα την επιστολή της Εξοχότητάς σας 16/07 και τα περιεχόμενα… Όλες οι οδηγίες σας θα ακολουθηθούν».

Γίνεται συζήτηση κατά πόσο οι Βρετανοί ήταν υπεύθυνοι για τις επιδημίες που ξέσπασαν ή προήλθαν από τα νότια, τους ιθαγενείς που μόλυναν οι Ισπανοί. Μα το γεγονός παραμένει πως ήταν πολιτική των Βρετανών να μολύνουν τους ιθαγενείς!

Είναι φανερό πως η εξόντωση των ντόπιων και όχι η συμβίωση μαζί τους ήταν ο σκοπός εκείνων των αποίκων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *