Ισ292: Αποτυπώματα 200.000 πκε

Ισ292: Αποτυπώματα 200.000 πκε

- in Ιστορικά
0

Τι είναι τέχνη – ζωγραφική ή γλυπτική; Η ερώτηση και η απάντηση καθώς και όποια συζήτηση για το θέμα ανήκει σε άλλο άρθρο. Μα δεν μπορείς να μην το σκεφτείς όταν διαβάζεις για τέχνη πριν από 200.000 χρόνια.

Το 2018 ανακαλύφθηκε στην Quesang (Θιβέτ) ένας βράχος με απολιθωμένα σε ασβεστόλιθο αποτυπώματα χεριών και ποδιών από 2 παιδιά, 7 ετών το ένα και 12 το άλλο.

Μερικοί αρχαιολόγοι/παλαιοντολόγοι έχουν γράψει πως αυτά είναι τα πρώτα “έργα τέχνης”. Διότι, διατείνονται, αποκλείεται να είναι τυχαία. Υπάρχει φροντίδα και τάξη στην αποτύπωσή τους – 220 ως 170 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Ο μαλακός ασβεστόλιθος σκλήρυνε με τον χρόνο, με τον άνεμο, τον ήλιο και τη βροχή και τα αποτυπώματα έμειναν.

Πολλοί άλλοι όμως προβάλλουν αντιρρήσεις για την εικασία πως πρόκειται για τέχνη. Πιστεύουν πως πρόκειται για παιχνίδι. Αλλά στη φωτογραφία με την ακριβέστερη ανάλυση βάθους και μορφής φαίνεται πολύ πιο καθαρά κάποια τάξη που μοιάζει σκόπιμη.

Ναι, υπάρχει οπωσδήποτε σκόπιμη τάξη καθώς φαίνονται προσεκτικά βαλμένα τα χέρια και τα πόδια.

Μα υπάρχει τάξη και στα αποτυπώματα των πελμάτων ζώων από πανάρχαιες περιόδους. Δεν σημαίνει “τέχνη”!

Βλέπουμε παιδιά να πηδούν από βατήρα 2 ή 3 μέτρα ψηλά με τα πόδια κάτω και να σκάνε μέσα στην πισίνα. Δεν σημαίνει πως ασκούνται για καταδύσεις. Πρόκειται για παιχνίδι.

Η τέχνη στέλνει κι ένα μήνυμα πέρα από την προφανή μορφή, άμεσα αντιληπτή από την όραση – ένα μήνυμα που ο νους εξάγει από την εικόνα ολόκληρη. Στον βράχο αυτό δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *