Ισ223: Ισλάμ στην Αλβανία

Ισ223: Ισλάμ στην Αλβανία

- in Ιστορικά
0

1. Οι Αλβανοί προέρχονται από τους Ιλλυριούς κι άλλους αρχαίους λαούς της Βαλκανικής, όπως οι Θρακομακεδόνες και Δάκοι (= Γέτες, βόρεια του Αίμου).

Ασχολούμαι σήμερα διότι κάποιος έθεσε το ερώτημα “Γιατί είναι η Αλβανία η μόνη βαλκανική χώρα με αμιγώς (εκτός από την Ελληνική μειονότητα) μουσουλμανικό λαό σε μια περιοχή όπου όλες οι άλλες είναι χριστιανικές;”

Πράγματι στον χάρτη βλέπεις πως περικυκλώνεται από νότια (Ελλάδα), ανατολικά (Βόρεια Μακεδονία) και βόρεια (Μαυροβούνιο) από λαούς χριστιανών. Μόνο πιο βορειοανατολικά το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία έχουν ισχυρή παρουσία Μωαμεθανών και, φυσικά, πολύ πιο μακριά η Τουρκία.

Το Ισλάμ πρέπει να εγκαταστάθηκε στην περιοχή επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας το 1431. Με την άφιξη των Οθωμανών το Ισλάμ έγινε η τρίτη θρησκεία εκεί.

2. Η περιοχή της σημερινής Αλβανίας κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 165 πκε κι έγινε Ρωμαϊκή επαρχία ως Illyricum Ιλλύριο. Αργότερα στην Ιλλυρική Επαρχία προστέθηκε και η κατακτημένη Ελλάδα.

Μετά η Αλβανία πέρασε στη Βυζαντινή κυριαρχία ως τα μέσα του 6ου αιώνα, οπότε άρχισαν να εισρέουν κύματα Σλάβων (οι οποίοι κατέβηκαν νότια ως τον Ταΰγετο). Τον 9ο αιώνα πέρασε στη Βουλγαρική Αυτοκρατορία και τον 13ο αιώνα στο Σερβικό Πριγκιπάτο.

Μα το 1190 ιδρύθηκε από τον Πρόγονα (της περιοχής της Κρούγιας) το Πριγκιπάτο Αρβάνου (αλβανικά – Αρμπέρ). Η εξουσία περιήλθε σε άλλους ηγεμόνες. Αυτό θεωρείται το πρώτο ημιαυτόνομο κράτος Αλβανών στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και μέρος του Δουκάτου της Ηπείρου.

Το όνομα “Αλβανοί” πρωτοχρησιμοποιείται το 1080 σε κείμενο του Μιχαήλ Αταλιάτη. Οι Τούρκοι αργότερα τους ονόμαζαν Αρναούτ ενώ οι ίδιοι ονόμαζαν τη χώρα τους Σκιπερία (=χώρα αετών) και τους εαυτούς τους Σκιπτάρ.

3. Οι Οθωμανοί είχαν εισχωρήσει ως την Αδριατική τέλη του 14ου αιώνα και το 1415 κατέλαβαν τα νότια εδάφη της Αλβανίας. Εδώ κατοικούσαν χριστιανοί της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στα βόρεια όμως κατοικούσαν χριστιανοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο διαχωρισμός οφειλόταν στο Μεγάλο Σχίσμα της Εκκλησίας το 1045 όταν δεν μπορούσε πια να υπάρχει συμφωνία στο εκκλησιαστικό δόγμα μεταξύ Ανατολικών θεολόγων (Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης) και Δυτικών (Ρώμη).

Όλες οι βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία κλπ.) ανήκαν στην Ανατολική Εκκλησία.

Η Αλβανία όμως είχε και τις δυο εκκλησίες!

Το 1272, αφού το Πριγκιπάτο είχε διαλυθεί σε διάφορα κρατίδια, ο Κάρολος του Ανζού ίδρυσε το Βασίλειο της Αλβανίας φέρνοντας και τον καθολικισμό. Ο Πάπας θεώρησε το Βασίλειο ως εφαλτήριο για την εξάπλωση του καθολικισμού στις χώρες της Βαλκανικής και πιο πέρα!

4. Αυτός ήταν ίσως ο κύριος λόγος που οι Αλβανοί προσηλυτίστηκαν πιο εύκολα στο Ισλάμ. Δεν είχαν μια ενιαία Εκκλησία.

Άλλοι λόγοι ήταν η πληρωμή ειδικού πρόσθετου από μη-μουσουλμάνους φόρου και η αποφυγή τιμωριών που επέβαλλαν οι Οθωμανοί σε Χριστιανούς, ιδίως μετά από κάποια εξέγερση. Επίσης, οι ευκαιρίες για είσοδο και προαγωγή σε θέσεις δημοσίου και στον στρατό.

Υπήρξαν επί πλέον αποστολές dawah για προσηλυτισμό στο Ισλάμ από ικανούς μουλάδες, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Έτσι πορεύτηκαν οι Αλβανοί.

Το 1443 ξέσπασε η μακρόχρονη επανάσταση του (εθνικού ήρωα) Σκεντέρμπεη (=Γιώργος Καστριώτης) που κράτησε ως το 1479. Παρότι οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να συμπολεμήσουν εκτίμησαν την ηρωική προσπάθεια του Σκεντέρμπεη που κρατούσε τους Οθωμανούς μακριά από την Ευρώπη για 25 έτη τουλάχιστον και του έστελναν χρήματα και κάποια στρατιωτική βοήθεια.

Στις 4/12/1912 συστάθηκε η πρώτη Προσωρινή Κυβέρνηση της ανεξάρτητης πια Αλβανίας και αναγνωρίστηκε από τη Διάσκεψη του Λονδίνου 1913.

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή, το Κομμουνιστικό Κόμμα επέβαλε το δικό του καθεστώς, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας, και κάποια ώρα την ηγεσία ανέλαβε ο Ερβέρ Χότζα που προτίμησε αργότερα να προσδεθεί στο άρμα του Μάο. Τα χρόνια πέρασαν.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1991 έγιναν οι πρώτες σχετικά ελεύθερες εκλογές και το 1992 κέρδισαν οι Δημοκρατικοί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *