Ισ222: Αμερικανοί στρατιωτικοί προστάτευσαν Ναζί

Ισ222: Αμερικανοί στρατιωτικοί προστάτευσαν Ναζί

- in Ιστορικά
0

1. Το 1987 ένας Ναζί, ο Nikolaus “Klaus” Barbie (1913-1991), ο χασάπης της Λυών (Γαλλία), δικάστηκε σε δικαστήριο της Λυών για φρικαλεότητες που διέπραξε. Εννέα ένορκοι τον βρήκαν ένοχο για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων και καταδικάστηκε σε ισόβια. Πέθανε στη φυλακή 4 έτη αργότερα.

Από το 1951 ως το 1984 κρυβόταν στη Βολιβία όπου φυγαδεύτηκε από Αμερικανούς αξιωματικούς του στρατού μέσω μιας δοκιμασμένης γραμμής – the rat line (γραμμή αρουραίων) υποβοηθούμενη από Ρουμάνους καθολικούς!

Στο τέλος του πολέμου οι στρατιωτικοί συνέλαβαν τον Μπάρμπι μα αντί να τον δικάσουν ή να τον παραδώσουν στους Γάλλους που τον αναζητούσαν για να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα του, τον χρησιμοποιήσαν ως κατάσκοπο στη Γερμανία – όπου εκείνος μάζευε και μετέδιδε πληροφορίες για τους κομμουνιστές. (Ολόκληρη η Γερμανία χρησιμοποιούνταν ως αντικομμουνιστικό σύνεργο από τους Αμερικάνους για αρκετό διάστημα.)

2. Μα ο Μπάρμπι ως υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Γκεστάπο είχε βασανίσει και θανατώσει μέλη της αντίστασης και όσους τους κάλυπταν. Επίσης έστειλε χιλιάδες Εβραίους στα στρατόπεδα εξόντωσης μα και πολλούς άλλους άμαχους που δεν συμπαθούσαν το ναζιστικό καθεστώς. Εκτιμάται πως ως το φθινόπωρο του 1944 που έφυγε από τη Λυών είχε θανατώσει 14.000 ανθρώπους.

Φυσικά οι Γάλλοι τον ήθελαν και τον καταδίκασαν παρότι απόντα (in absentia) σε θάνατο το 1950. Ζήτησαν επανειλημμένα πληροφορίες από τους Αμερικανούς και την παράδοσή του, μα οι Αμερικανοί στρατιωτικοί ισχυρίζονταν πως δεν ήξεραν τίποτα.

Μόνο τον Αύγουστο 1983 μια Έκθεση 218 σελίδων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έφερε στο φως τα πορίσματα ερευνών που αποκάλυπταν τον ρόλο των αμερικανικών αξιωματικών στην απόκρυψη, χρησιμοποίηση και τελική κάλυψη του “χασάπη».

3. Στη Βολιβία είχε το όνομα Altman και προσχώρησε στον στρατό με βαθμό λοχαγού μα βοηθούσε τη φασιστική κυβέρνηση να κυνηγάει αντιφρονούντες και να τους ανακρίνει με τις ιδιαίτερες μεθόδους του. Βοήθησε και την αναζήτηση κι εξόντωση του Che Guevara.

Για αρκετά χρόνια στις δεκαετίες 1950 και 1960 συνεργαζόταν με ένα τμήμα της γερμανικής αντικατασκοπίας στέλνοντας τους 35 αναφορές. Συγχρόνως συνεργαζόταν με μερικά καρτέλ ναρκωτικών (και στο Περού).

Με άλλα λόγια συνέχισε την καριέρα που είχε αναπτύξει με τους Ναζί.

Το 1984 η νέα, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βολιβίας αποδέχτηκε το αίτημα των Γάλλων κι εξέδωσε τον Μπάρμπι, ο οποίος επέμενε πως λεγόταν Άλτμαν και ήταν αθώος.

4. Οι Αμερικανοί ζήτησαν συγγνώμη από τη γαλλική κυβέρνηση με την παρότρυνση του A. A. Ryan που συνέταξε την Έκθεση όπου πιστοποιούνταν πως ακόμα και στρατηγοί είχαν βοηθήσει στην κάλυψη του Μπάρμπι. Η όλη υπόθεση είχε γίνει εν αγνοία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διευκρινίζει το πόρισμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *