Ισ218: Πρώτα βήματα Κίνας (3)

Ισ218: Πρώτα βήματα Κίνας (3)

- in Ιστορικά
0

1. Η ονομασία «Κίνα» προέρχεται από το όνομα της φυλής Qin που το 221 διαδέχθηκε τη δυναστεία των Zhou. Προφερόταν και Chin και έτσι έχουμε το China.

Η ονομασία επικράτησε διότι ο ηγέτης τους Ying Zheng ενοποίησε όλα τα κρατίδια, όλες τις φυλές σε ένα μεγάλο βασίλειο και πήρε το όνομα Shi Huang Di ‘Πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας’!

Οι Qin θεωρούνταν γενικά καθυστερημένοι βάρβαροι, βόρεια των Zhou (στη σημερινή περιοχή Shaanxi) με πρωτεύουσα τη Xianyang. Διατηρούσαν ως και τον 4ο αιώνα πκε την ανθρωποθυσία ως θεσμό. Μα οι βασιλιάδες τους θεωρούσαν πως τα εδάφη των Ζου ήταν δικά τους.

Επιδόθηκαν σε μια προσεκτική αργόρρυθμη επέκταση και στην περίοδο 361-338 πκε, ο πρωθυπουργός Shang Yang μεταρρύθμισε τους κρατικούς μηχανισμούς ώστε να υπάρχει μια συγκεντρωτική και αποτελεσματικότατη διοίκηση και διεύρυνε τον στρατό να συμπεριλαμβάνει και τους χωρικούς αγροτοκτηνοτρόφους ως πεζικάριους. Μετά την εκτέλεσή του ως προδότη από αντιπάλους, οι Qin κατέκτησαν τα βασίλεια Shu και Ba βάζοντας τη βάση για πρόσθετη επέκταση.

2. Ο Ying Zheng διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο το 247 σε ηλικία 13 ετών. Μόλις μεγάλωσε προώθησε τη στρατιωτική επεκτατική πολιτική των Qin, το 229 κατέκτησε εδάφη των Zhao και το 221 είχε κατακτήσει τα υπόλοιπα βασίλεια ιδρύοντας την 4η Δυναστεία που κυβερνούσε τώρα την ενιαία αυτοκρατορία της Κίνας – δίνοντας τέλος σε 250 έτη ακατάπαυστων πολεμικών συρράξεων.

Εκτός από αυτή την πολιτική ενοποίηση, στα 15 χρόνια που κυβέρνησε ο Shi Huang επέβαλε τυποποίηση σε πάρα πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής υλοποιώντας θεσμικά την ενότητα.

Η γραφή τυποποιήθηκε έτσι που παντού αντικατέστησε τα τοπικά συστήματα και απλοποιήθηκε για πιο γρήγορο γράψιμο. Ίδρυσε μια Ακαδημία λογίων που επέβλεψαν τη μεταγραφή των παλαιών έργων στο νέο σύστημα. Και αυτό το ενιαίο σύστημα έκανε την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών πιο εύκολη μα και του κρατικού μηχανισμού.

Το μπρούντζινο νόμισμα και μέτρα βάρους και μήκους επίσης τυποποιήθηκαν διευκολύνοντας έτσι τη ζωή των καταναλωτών, εμπόρων και τεχνιτών αλλά και των Δημόσιων Υπηρεσιών.

3. Οργάνωσε ο Shi Huang την αυτοκρατορία ώστε να έχει ασφαλή και ολοκληρωτικό έλεγχο. Την διαίρεσε σε 36 μεγάλες περιφέρειες με δυο κυβερνήτες στην καθεμία ώστε να επιβλέπουν ο ένας τον άλλο. Αυτές τις διαίρεσε σε μικρότερες επαρχίες πάλι με δυο κυβερνήτες για αλληλοεπίβλεψη.

Μετά η αστυνομία διογκώθηκε ώστε να επιβάλλει τους νόμους και συγχρόνως δημιουργήθηκε ένα ευρύ σύστημα κατασκόπων και σπιούνων έτσι που να επιβλέπονται οι πάντες!

Όλοι αυτοί οι κρατικοί υπάλληλοι πληρώνονταν καλά από τον φόρο εισοδήματος που επιβλήθηκε για πρώτη φορά.

Ο αυτοκράτορας θεωρούσε τέτοια μέτρα αναγκαία για την προστασία της χώρας από εσωτερικούς κι εξωτερικούς εχθρούς. Μα και ο ίδιος ήταν μυστικοπαθής (έμενε και κυκλοφορούσε σε υπόγειες στοές) και μεγαλομανής.

Προώθησε την οικοδόμηση πολλών έργων, την κατασκευή πολλών μεγάλων μπρούντζινων ανδριάντων και ξεκίνησε το χτίσιμο του Μεγάλου Σινικού Τείχους.

4. Το Τείχος κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του μηχανικού Meng Tian από 300.000 εργάτες οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν κατάδικοι.

Ο Shi Huang αποδυνάμωσε τους ευγενείς παίρνοντας πολλά από τα εδάφη τους. Όποιοι αντιστάθηκαν καταδικάστηκαν να θαφτούν ζωντανοί, ή να εργαστούν στο Τείχος.

Το ίδιο ίσχυε για όλους όσους αντιστέκονταν στα μέτρα που θέσπιζε ή έστω επέκριναν ανοιχτά την πολιτική του.

Όλοι φυσικά προτιμούσαν να εργαστούν από το να θανατωθούν ή να κλειστούν σε μπουντρούμια – ευγενείς, έμποροι, λόγιοι, χωρικοί γενικά.

Αυτός έφτιαξε ως μέρος του τάφου του και το υπόγειο σύμπλεγμα κάτω από τους πρόποδες της οροσειράς Lishan μέσα στο οποίο βρέθηκε η μεγάλη στρατιά πήλινων στρατιωτών (8.000) και αρμάτων.

Ο αυτοκράτορας πέθανε το 210 και τον διαδέχθηκε ο 2ος γιος του που αποδείχθηκε ανίκανος και σκοτώθηκε μετά από μια εξέγερση χωρικών που επέβαλαν το 206 τη Δυναστεία Χαν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *