Ισ199: Το Μεγάλο Σινικό Τείχος

Ισ199: Το Μεγάλο Σινικό Τείχος

- in Ιστορικά
0

1. Η Κίνα ήταν αρχικά πολλά βασίλεια γύρω από ένα κεντρικό βασίλειο στον Κίτρινο Ποταμό. Τα βορινά βασίλεια έχτισαν ξεχωριστά το καθένα ένα ψηλό τείχος για προστασία ενάντια στους ‘βάρβαρους’ νωρίς, από τον 7ο αιώνα πκε. Πολλές εκτάσεις ενώθηκαν από τον πρώτο αυτοκράτορα Qin Shi Huang 220-206 πκε. Άλλες μεταγενέστερες Δυναστείες πρόσθεσαν ή επιδιόρθωσαν διάφορα μέρη. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι κατασκευάστηκε από τη Δυναστεία Ming 1368 -1644 κε μήκους 8.850 χλμ.

Το συνολικό μήκος είναι 21.196 χλμ με πύργους και στρατώνες και τουλάχιστον μια βίγλα κάθε χιλιόμετρο. Το ύψος των επάλξεων σε ορισμένα μέρη φθάνει τα 8 μέτρα και το φάρδος είναι 5-6 μέτρα.

Χτίστηκε από στρατιώτες, αγρότες και σκλάβους από πέτρες της περιοχής και τούβλα. Πολλοί πέθαναν από τη σκληρή δουλειά και θάφτηκαν μέσα στο τεράστιο κτίσμα.

2. Λέγεται πως ήταν αμυντική κατασκευή μα αυτό δεν είναι σωστό. Ήταν περισσότερο για τον έλεγχο των μεταναστεύσεων. Οι βίγλες χρησίμευαν φυσικά για προειδοποιήσεις εχθρικών ή αγνώστων ομάδων που πλησίαζαν και για τη μετακίνηση στρατευμάτων που πάνω στο τείχος γινόταν πολύ πιο γρήγορα από ότι στο τραχύ ακανόνιστο έδαφος βουνών και φαραγγιών.

Με άλλα λόγια, χρησίμευε όχι τόσο για να σταματήσει μια εισβολή, μα ως κύριος δρόμος που ένωνε τους πύργους και στρατώνες.

3. Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με το Τείχος.

Στην περίοδο του αυτοκράτορα Qin, ένας νεαρός εργάτης Fan Xillang στο Τείχος έφυγε και μια κοπέλα Meng Jiangnu τον έκρυψε στο σπίτι της. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν. Αργότερα όμως ο Φαν ανακαλύφθηκε και οδηγήθηκε πίσω στο εργοτάξιο του Τείχους.

Πέρασε πολύς καιρός και ο Φαν δεν γύριζε. Η γυναίκα του ετοίμασε μερικά μάλλινα ρούχα καθώς έμπαινε ο χειμώνας και πήγε στο εργοτάξιο. Εκεί της είπαν πως ο Fan Xiliang είχε πεθάνει και το πτώμα του είχε θαφτεί μέσα στο Τείχος.

Η Meng Jiangnu έμεινε απαρηγόρητη κι έκλαιε για μέρες και νύχτες. Το Τείχος, λέγεται, τη λυπήθηκε τότε και κατέρρευσε σε κείνο το σημείο αποκαλύπτοντας το πτώμα του άντρα της.

Εκεί αργότερα χτίστηκε ο ναός της Meng Jiangnu.

4. Η Δυναστεία του 1ου αυτοκράτορα Qin καταγόταν από τη Μαντσουρία, στα βόρεια του Τείχους.

Ο στρατός τους πλησίασε το Τείχος, το οποίο διοικούσε ένας Στρατηγός της Zhou Δυναστείας. Μα αυτός είχε να αντιμετωπίσει τότε και μια εξέγερση αγροτών στη δική του μεριά της Κίνας. Οι επαναστάτες κατέλαβαν την περιοχή και μάλιστα έσφαξαν την οικογένεια του Στρατηγού.

Ο Στρατηγός τότε αποφάσισε να προσχωρήσει στους εισβολείς κι έτσι οι Μαντσουριανοί πέρασαν μέσα από ανοικτές πύλες, κατέλαβαν τη χώρα και ίδρυσαν την αυτοκρατορική Δυναστεία των Qin.

Περίπου 1500 έτη αργότερα ήρθαν οι Μογγόλοι, που από την εποχή του Τζένγκις Χαν (1162 – 1227) εποφθαλμιούσαν την πλούσια χώρα στον νότο και το 1215 ο στρατός του κατέλαβε το βασίλειο των Jin και την πρωτεύουσα Zhongdu (=σημερινό Πεκίνο). Αργότερα ο γιος του Ogedei καθυπόταξε όλη την περιοχή και η Δυναστεία των Jin κατέρρευσε το 1234. Υπήρχε η Δυναστεία των Song ακόμα μα και αυτή καθυποτάχθηκε από τον Kublai Khan που εγκαθίδρυσε το 1279 τη μογγολική Δυναστεία των Yuan.

Οι Μογγόλοι επίσης δεν εκπόρθησαν το Τείχος. Εκείνη την περίοδο (1215) υπήρχαν τρεις αντιμαχόμενες Δυναστείες και οι Μογγόλοι εύκολα δωροδόκησαν τους φρουρούς στο Τείχος. Εκείνοι τότε τους άφησαν να εισέλθουν και να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάκτηση της Κίνας.

5. Και στις δυο περιπτώσεις δεν χρειάστηκε οι εισβολείς να εκπορθήσουν το Τείχος και τα φρούρια του – που σε αρκετά μέρη ήταν κατεστραμμένα.

Μετά τους Yuan, το 1368 επανήλθαν οι γηγενείς με τη Δυναστεία Ming και αυτοί οι αυτοκράτορες επιδιόρθωσαν το Τείχος, έκτισαν επεκτάσεις έτσι όπως έμεινε ως τώρα κι έκτισαν την Απαγορευμένη Πόλη – την αυτοκρατορική κατοικία.

Το 1644 ανήλθε στην εξουσία η Δυναστεία Qing ως το 1912. Μετά τη σύντομη Δημοκρατία και τον πόλεμο με τους Ιάπωνες εγκαταστάθηκε το κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ το 1949.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *