Ισ188: Ο Στρατηγός Sun Tzu

Ισ188: Ο Στρατηγός Sun Tzu

- in Ιστορικά
0

Ο Sun Tzu είναι παγκοσμίως γνωστός για το βιβλιαράκι του Η Τέχνη του Πολέμου, μια εξαιρετική αναλυτική περιγραφή των στρατηγικών που οδηγούν σε νίκη και, όταν η νίκη δεν είναι ευπρόσιτη, σε αποφυγή πανωλεθρίας!

Πολλοί αμφιβάλλουν αν υπήρξε αυτός ο στρατηγός Σ. Τζου μα ο μεγάλος ιστορικός Sima Qian τον συμπεριλαμβάνει στο δικό του Χρονικά του μεγάλου Ιστοριογράφου. Αναφέρει μάλιστα το μάθημα που ο Σ. Τζου έδωσε στον βασιλιά Helu (ή Ho-Lu) του Γου, ο οποίος διάβασε το βιβλίο Η Τέχνη του Πολέμου και κάλεσε τον Σ. Τζου στην αυλή του για να τον δοκιμάσει.

Ο Σ. Τζου συναίνεσε στο αίτημα του βασιλιά να δοκιμαστεί η τέχνη του με γυναίκες. Ο βασιλιάς τότε έφερε στο στρατόπεδο 180 γυναίκες τις οποίες διαίρεσε σε δυο ομάδες κι «έβαλε σε κάθε ομάδα επικεφαλής μια από τις προσφιλέστερες παλλακίδες του». Μετά έφυγε.

«Υποθέτω όλες γνωρίζετε τι είναι μπροστά, τι πίσω, τι δεξιά και τι αριστερά», τους είπε ο Σ. Τζου αφού τις παράταξε στο πεδίο με ακόντιο στο χέρι.

«Ναι!» απάντησαν όλες οι κοπέλες.

«Όταν λέω ‘μάτια μπροστά’, θα κοιτάτε μπροστά», συνέχισε τότε ο Σ. Τζου. «Όταν λέω στρίψτε αριστερά, στρίβετε το κεφάλι αριστερά. Όταν λέω δεξιά, στρίβετε δεξιά. Όταν λέω στρίψτε πίσω στρίβετε το σώμα σας και κοιτάτε πίσω.»

Οι κοπέλες συμφώνησαν. Αφού βεβαιώθηκε, λοιπόν, ο Σ. Τζου πως κρατούσαν τα δόρατα (με μύτη και πέλεκυ) και αφού ήχησαν τα τύμπανα για την άσκηση, έδωσε την εντολή «Δεξιά!»

Μα οι κοπέλες έβαλαν τα γέλια χαχανιστά.

«Όταν οι εντολές δεν είναι ξεκάθαρες και δεν κατανοούνται, τότε φταίει ο εντολέας στρατηγός», είπε ψύχραιμα ο Σ. Τζου.

Επανέλαβε τις βασικές οδηγίες αργά και καθαρά. Όταν οι κοπέλες είπαν πως κατάλαβαν, έδωσε την εντολή «Αριστερά!» Μα αυτές πάλι έβαλαν τα γέλια δίχως άλλη κίνηση.

Ο Σ. Τζου επανέλαβε: «Όταν οι εντολές είναι ξεκάθαρες και δεν κατανοούνται, τότε φταίει ο εντολέας στρατηγός. Μα όταν οι εντολές είναι ξεκάθαρες και οι στρατιώτες δεν υπακούν, τότε φταίνε οι αξιωματικοί.»

Ο Σ. Τζου τότε διέταξε τους τακτικούς άντρες να αποκεφαλίσουν τις δυο παλλακίδες που ήταν επικεφαλής των δυο ομάδων.

Μαθαίνοντάς το ο βασιλιάς ταράχτηκε και δεν ήθελε να χάσει τις αγαπημένες του παλλακίδες. Έστειλε στον στρατηγό μήνυμα: «Ικανοποιηθήκαμε πως ο στρατηγός μπορεί να διοικεί το στράτευμα. Αν εκτελεστούν οι δυο παλλακίδες, το φαγητό και το ποτό μου θα χάσουν την ωραία τους γεύση. Είναι επιθυμία μου να μην αποκεφαλιστούν.»

Ο Σ. Τζου απάντησε: «Δέχτηκα τη διαταγή της Αυτού Μεγαλειότητας και είμαι διοικητής των στρατευμάτων του. Σε αυτό το λειτούργημά μου, όμως, δεν μπορώ τώρα να δεχτώ τέτοια εντολή.»

Ο στρατηγός διέταξε αμέσως να αποκεφαλιστούν οι δυο παλλακίδες επικεφαλής των ομάδων και οι τακτικοί αξιωματικοί εκτέλεσαν τη διαταγή του.

Μετά οι δυο ομάδες, με νέες γυναίκες της επιλογής του στρατηγού επικεφαλής, ξανά-συντάχθηκαν με τα όπλα τους. Αυτή τη φορά μόλις άκουγαν τη διαταγή «Δεξιά» ή «Αριστερά» ή «Πίσω», οι κοπέλες έστριβαν αντίστοιχα δίχως να βγάλουν άχνα. Κι έτσι συνέχισαν τις ασκήσεις τους παραδειγματικά.

Στο τέλος ο Σ. Τζου διαμήνυσε στον βασιλιά πως όλες οι ασκήσεις είχαν ολοκληρωθεί και μπορούσε να έρθει να επιθεωρήσει τις γυναίκες, οι οποίες θα περνούσαν και μέσα από φωτιά με εντολή δική του.

Ο βασιλιάς απάντησε πως δεν χρειαζόταν να επιθεωρήσει τον στρατό.

Ο στρατηγός ανταπάντησε; «Ο βασιλιάς φαίνεται να αγαπά μόνο λόγια χωρίς όμως να τα μεταφράζει σε πράξεις».

Τότε ο Χέλου αναγνώρισε πως ο Σ. Τζου ήταν όντως πανάξιος στρατηγός και ήξερε πως να διοικεί τα στρατεύματα. Τον προσέλαβε ως μόνιμο Διοικητή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *