Ισ184: Κίνα και κορωναϊός

Ισ184: Κίνα και κορωναϊός

- in Ιστορικά
0

Πώς κατόρθωσαν οι Kινέζοι να ελέγξουν τη φονική επιδημία στη χώρα τους τόσο γρήγορα;

Το καθεστώς στην Κίνα δεν είναι δημοκρατικό. Μα δεν είναι ούτε η στυγνή, αιματοβαμμένη δικτατορία του Μάο ή του Στάλιν. Θα ήθελαν ίσως πολλοί να έβλεπαν περισσότερες ελευθερίες και δημοκρατικούς θεσμούς, όπως βρίσκονται στην πολιτισμένη Δύση. Μα για πολλούς λόγους αυτό δεν είναι εφικτό. Ένας σημαντικός λόγος είναι η νοοτροπία του ίδιου του κινέζικου λαού, που από αρχαιότατους χρόνους είχε, για καλό ή κακό, έναν Απόλυτο Άρχοντα και τον υπάκουε.

Η δημοκρατική Δύση έχει πάρα πολλές διαφορετικές απόψεις για όλα. Έτσι περνά πολύς χρόνος, ώσπου να βρεθεί η συμβιβαστική λύση, χωρίς αυτή να είναι κατ’ ανάγκη και η καλύτερη.

Ενώ στην Κίνα το ΚΚΚ με τον Σι στο πηδάλιο, παίρνει και υλοποιεί αποφάσεις γρήγορα. Συνήθως δεν είναι τόσο χειρότερες από τις Δυτικές!

Όσο για τον Κορωναϊό και την ανάσχεσή του – εφάρμοσαν παρόμοια και πιο αυστηρά μέτρα και ο λαός πειθάρχησε, διότι έτσι έχει συνηθίσει.

1. Νωρίς νωρίς, εκτός από “μένουμε σπίτι” και “τηρούμε αποστάσεις όταν βγαίνουμε” (και οι Κινέζοι έβγαιναν συχνά πυκνά), έπρεπε να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, δηλαδή μόλις έβγαιναν από τα σπίτια τους. Αν δεν φορούσες μάσκα, δεν γινόσουν δεκτός πουθενά!

2. Όταν έβγαιναν είχαν μαζί τους στο τηλέφωνο (ή άλλο μέσο) τη θερμοκρασία τους και τη διαδρομή και τις προγραμματισμένες επαφές. Το ηλεκτρονικό κατέγραφε την κατάσταση, όταν άφηνες το μέρος που ήσουν: έδειχνε πράσινο, αν ήταν καλά και κόκκινο αν υπήρχε κίνδυνος, οπότε έμπαινες σε καραντίνα.

3. Τη θερμοκρασία σου τη μετρούσες μόλις έμπαινες στο μετρό ή κρατικό κτήριο ή σούπερ μάρκετ ή αεροδρόμιο ή σταθμό κλπ. Δεν ήταν απόλυτο, μα έδινε μια ένδειξη για την κατάστασή σου.

4. Όλες οι εν ενεργεία επιχειρήσεις οπουδήποτε προμήθευαν τους υπαλλήλους με καινούργια μάσκα καθημερινά και είχαν αντισηπτικό πρόχειρο για επισκέπτες και απολυμαντικό για κάθε περίπτωση.

5. Κάθε μέρα όλοι οι δημόσιοι χώροι και τα δημόσια ΜΜΜ απολυμαίνονταν προσεκτικά.

6. Οι υπάλληλοι που είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ κόσμο προστατεύονταν με μάσκα, γάντια και ειδικά ρούχα (συνήθως είδος αδιάβροχου).

Οπωσδήποτε και εκεί, όπως παντού, υπήρξαν κακοκέφαλοι, που ήθελαν να έχουν την ελευθερία τους και να μη συμμορφώνονται. Αυτοί μαζεύονταν πολύ γρήγορα.

Το σύνθημα ήταν: Τα μέτρα προστασίας μόνο διασφαλίζουν την ελευθερία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *