Ισ180: Η μάχη του Hodów (Πολωνία)

Ισ180: Η μάχη του Hodów (Πολωνία)

- in Ιστορικά
0

1. Το χωριό Hodów είναι σήμερα στην Ουκρανία μα στον 17ο αιώνα ανήκε στο Βασίλειο της Πολωνίας που σχημάτιζε τότε τη Συνομοσπονδία με τη Λιθουανία. Μα λόγω αδύναμων βασιλέων η Συνομοσπονδία είχε χάσει τη δύναμή της. Μετά το 1700 η Πολωνία έγινε γήπεδο όπου άλλες Δυνάμεις προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον δικό τους βασιλιά – μαριονέτα.

Η μάχη έγινε ενάντια στους Μουσουλμάνους του Κριμαϊκού Χανάτου που κρατούσε από την παλαιά μογγολική αυτοκρατορία και οι άρχοντες ήταν απόγονοι του Τζένγκις Χαν. Είναι γνωστή και ως «Πολωνικές Θερμοπύλες». Διότι εδώ 400 Πολωνοί μαχητές έτρεψαν σε φυγή 40.000 Τατάρους.

2. Αν εξαιρέσουμε τις Ελληνικές Θερμοπύλες όπου ο Λεωνίδας με τους λιγοστούς γενναίους του αντιμετώπισε τις ορδές των Περσών, δεν υπάρχει άλλη μάχη γνωστή στην Ιστορία με νικητές να εκδιώχνουν εχθρούς πολυάριθμους πάνω από 1 προς 2 ή 3 ή 4. Η αναλογία 1 προς 100 είναι ανήκουστη.

Αλλά έτσι έγινε στις 11 Ιουνίου 1694 στο χωριό Hodów.

Οι μουσουλμάνοι Τατάροι έκαναν, όπως συνήθιζαν την εποχή εκείνη, μια εισβολή για να λεηλατήσουν και να αιχμαλωτίσουν ομήρους που θα εξαγοράζονταν.

Οι χρονικογράφοι διαφέρουν ως προς τον αριθμό των Τατάρων. Ένας δίνει 25.000, άλλος 70.000. Μα οι περισσότεροι συμφωνούν στις 40.000.

Ο βασιλιάς Ιωάννης Γ΄ Sobieski που αιφνιδιάστηκε, μπόρεσε να συγκροτήσει μια δύναμη από 400 άνδρες με 100 Ουσάρους που ήταν τότε οι πιο ανδρείοι πολεμιστές στις λαμπρές πανοπλίες τους με μεγάλες φτερούγες.

3. Πολωνοί ηγέτες ήταν τρεις: Tyzskowski, Witoslawski, και Zaborowski. Η ηγεσία των Τατάρων είναι άγνωστη.

Σε πρώτη φάση, οι Πολωνοί συνάντησαν τους 700 ιππείς των Τατάρων στα χωράφια έξω από το χωριό. Ήταν η εμπροσθοφυλακή την οποία εύκολα έκαναν να οπισθοχωρήσει. Μα καταλαβαίνοντας πως υπήρχε πολυάριθμος εχθρικό ς στρατός, οι Πολωνοί γύρισαν στο χωριό για να οργανώσουν καλύτερη άμυνα.

Εκεί με τη βοήθεια των χωρικών έστησαν χρησιμοποιημένα στο παρελθόν ξύλινα φράγματα ειδικά για επιτιθέμενους ιππείς. Πάνω σε αυτά τα αμυντικά φράγματα, στις λόγχες και τα μουσκέτα των Πολωνών, η μια μετά την άλλη τσακιζόταν κάθε έφοδος των Τατάρων. Όταν ξέμειναν από βόλια, οι Πολωνοί άρχισαν να πυροβολούν τις κεφαλές εχθρικών βελών από τα μουσκέτα τους.

Αυτοί, αφού έχασαν κάπου 2.000 άνδρες και είδαν ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν τους Πολωνούς και ειδικά τους φτερωμένους Ουσάρους, τους ζήτησαν να παραδοθούν. Εκείνοι απάντησαν στο στυλ του Λεωνίδα: «Έλα να μας πάρεις!»

Μετά οι Τατάροι εγκατέλειψαν τη μάχη. Οι Πολωνοί έχασαν λιγότερους από 100 άνδρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *