Ισ157: Λονδίνο – πρωτεύουσα του κόσμου

Ισ157: Λονδίνο – πρωτεύουσα του κόσμου

- in Ιστορικά
0

1. Το Λονδίνο έγινε κέντρο πολιτισμού, εμπορίου, στρατιωτικής δύναμης και μιας ανερχόμενης αυτοκρατορίας μετά την Ένδοξη (και αναίμακτη) Επανάσταση του 1688 όταν οι Ολλανδοί αριστοκράτες έμποροι και τραπεζίτες έκαναν τη βρετανική πρωτεύουσα δική τους επιχειρησιακή βάση. Από το 1720 κι έπειτα ο πλούτος στην Ολλανδία έπαψε να αυξάνεται ενώ αυξανόταν η δύναμη και ο πλούτος της Βρετανίας.

Σε μεγάλο βαθμό αυτή η αλλαγή οφειλόταν στον γάμο του Ουίλιαμ Γ΄ της Οράγγης με τη Μαρία, κόρη του Τζέιμς Β΄ της Βρετανίας, και την άνοδό του στον θρόνο της Βρετανίας το 1688 με τη σύμφωνη γνώμη του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Μέχρι τότε ο Ουίλιαμ ήταν από το 1672 ο Stadholder (=ηγεμόνας, κυβερνήτης, πρόεδρος) της Δημοκρατίας της Ολλανδίας και, ως αρχιστράτηγος, είχε πολεμήσει τους σύμμαχους Γάλλους και Βρετανούς. (Ως εγγονός του Κάρολου Α΄ της Αγγλίας δεν ήταν εντελώς άσχετος ή ξένος προς τη βρετανική μοναρχία.)

2. Το 1672 ο ναύαρχος de Ruyter κατατρόπωσε τον βρετανικό στόλο και ο στρατός έδιωξε τους Γάλλους με την τακτική της πλημμύρας των καναλιών στη χώρα. Το 1673-4 ο Ουίλιαμ στην ηγεσία του στρατού κατατρόπωσε τους Γάλλους.

Το 1674 η Ολλανδία και η Βρετανία υπέγραψαν Σύμφωνο ειρήνης και συμμαχίας αφήνοντας τη Γαλλία εκτεθειμένη.

Το 1677 ο Ουίλιαμ παντρεύθηκε τη Μαρία, κόρη του Δούκα της Υόρκης τότε, μικρότερου αδελφού του Καρόλου Β΄, ο οποίος στέφθηκε βασιλιάς της Βρετανίας το 1685.

Το 1688 οι Βρετανοί άρχισαν πάλι να συμμαχούν με τους Γάλλους ενάντια στους Ολλανδούς. Συγχρόνως η δεύτερη γυναίκα του Τζέιμς γέννησε γιο. Αυτό σήμαινε πως στην προτεσταντική Αγγλία και Σκωτία θα εγκαθιδρυόταν δυναστεία των καθολικών Στιούαρτ. Και αυτό ήταν κάτι που δεν ήθελε το Κοινοβούλιο, το ιερατείο και ο λαός γενικά που ξεσηκώθηκε σε έντονες διαδηλώσεις.

Ο Ουίλιαμ με 30.000 στρατιώτες και την πρόσκληση του Κοινοβουλίου εισέβαλε στην Αγγλία. Το 75% του στρατού (20.000) του Τζέιμς λιποτάκτησε και προσχώρησε στους Ολλανδούς. Ο Τζέιμς αυτοεξορίστηκε και ο θρόνος πέρασε στον Ουίλιαμ και τη Μαρία.

3. Στον 17ο αιώνα οι Ολλανδοί είχαν ξεπεράσει τους Πορτογάλους στην εξερεύνηση των ωκεανών και το διεθνές εμπόριο. Ο στόλος τους ήταν πολύ ανώτερος των Βρετανών.

Τώρα όμως ο Ουίλιαμ έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξη και του πολεμικού και του εμπορικού ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως άρχισε να γίνεται γνωστή η Βρετανία. Μέρος των εξόδων προερχόταν παραδόξως από την Ολλανδία! Έτσι τώρα οι Βρετανοί προώθησαν τη δική τους θαλασσοκρατορία και διεθνή εμπορία, υπερσκελίζοντας τους Ολλανδούς και στην Ανατολή και στη Δύση.

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (Bill of Rights) του 1689 στο Ηνωμένο Βασίλειο ενίσχυσε πολλές πολιτικές ελευθερίες (όπως της έκφρασης) και εξασφάλισε πως ο βασιλιάς δεν μπορούσε να μαζεύει φόρους δίχως τη συναίνεση του Κοινοβουλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *