Ισ153: Ρωσίδες στον πόλεμο

Ισ153: Ρωσίδες στον πόλεμο

- in Ιστορικά
0

1. Μια θαυμαστή σελίδα στην ιστορία του πολέμου των Σοβιετικών ενάντια στους Ναζί αναφέρεται στις “Νυχτερινές μάγισσες” που ήταν ένα σώμα βομβαρδιστικών αποκλειστικά με γυναίκες. Οργανώθηκε από τη Μαρίνα Ράσκοβα, πρώτη πιλότο στην ΕΣΣΔ και τιμημένη ως “Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης” και τη διάκριση “Τάξη του Πατριωτικού Πολέμου”. Πέθανε 4/1/1943 όταν έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Στάλινγκραντ.

Η Ράσκοβα οργάνωσε τρεις μοίρες βομβαρδιστικών.

Η μοίρα 588 ήταν καθαρά γυναικεία και νυχτερινή. Την διοικούσε μια άλλη από τις πρώτες πιλότους στη σοβιετική πολεμική αεροπορία, η Yevdokia Barshenskaya (που ξαναπαντρεύτηκε μετά τον πόλεμο τον K. Bocharov – και αυτός διοικητής μοίρας βομβαρδιστικών). Η μόνη γυναίκα που (εκτός από τις διάφορες τιμές της “Ηρωίδας …”) έλαβε την “Τάξη Σουβόροβ”.

2. “Νυχτερινές μάγισσες” ήταν η ονομασία που έδωσαν οι Γερμανοί σε αυτές τις γενναίες πολεμίστριες Nachthehen για την ορμητικότητα και την εξαιρετική ακρίβειά τους.

Έκαναν πάνω από 23.000 νυχτερινές πτήσεις βομβαρδίζοντας τον εχθρό. Τα σκάφη τους Polikarpov Po-2 με ανοιχτό πιλοτήριο δεν είχαν ράδιο ή ραντάρ, ούτε πολυβόλα, μόνο 2 βόμβες. Έτσι αναγκάζονταν να πετούν ως και 8 φορές στη νυχτερινή παγωνιά, συχνά υπό το μηδέν. Συνολικά έριξαν πάνω από 3.000 βόμβες και 26.000 εμπρηστικά βλήματα.

H Nadezhda Popova (1921-2013), που έφθασε στο αξίωμα της υποδιοικητού της Μοίρας 588 στα 24 της (!), έκανε συνολικά 852 πτήσεις. Όταν είδε πως το σκάφος της είχε 42 τρύπες από σφαίρες είπε στην αεροδηγό της “Κάτια, θα ζήσουμε πολλά χρόνια!” Είχε κλείσει τα 91 όταν πέθανε.

Ηρωίδα της ΕΣΣΔ πήρε πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις γενναιότητας.

Η ίδια δίδασκε αεροπλοΐα για 20 έτη μετά τον πόλεμο. Παντρεύτηκε έναν αξιωματικό που έγινε στρατηγός. Ο γιος της επίσης έγινε στρατηγός.

3. Υπήρξαν κι άλλες ηρωίδες στις Νυχτερινές Μάγισσες. Μα πρέπει να γράψω λίγα λόγια και για τις πιλότους καταδιωκτικών. Δυο από αυτές έγιναν οι μόνες γυναίκες “άσοι” καταρρίπτοντας διάσημους Γερμανούς “άσους” –  Yekaterina Budova (1916-1943) και η Lydia Litvyak (1921-1943). Και οι δυο πήραν τις διάφορες διακρίσεις.

Η Budova λέγεται να είχε 11 καταρρίψεις (6 ατομικές και 5 με συναδέλφους) μα μερικοί ιστορικοί (μειοψηφία) της αποδίδουν 11 ατομικές. Στις 19 Ιουλίου 1943 πετούσε πάνω από τη Novokrasnouka και αφού κατέρριψε 2 γερμανικά μαχητικά, η ίδια δέχτηκε πυρά και παρότι έσβησε τη φωτιά στο σκάφος της έκανε αναγκαστική προσγείωση κατά την οποία σκοτώθηκε.

Η Litvyak ονομάστηκε από τους Σοβιετικούς “Λευκό κρίνο του Στάλινγκραντ” και από τους Συμμάχους “Λευκό Ρόδο του Στάλινγκραντ”. Πάντα έβαζε ένα μπουκέτο στο πιλοτήριο. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέρριψε εχθρικό σκάφος (δυο για την ακρίβεια) στις 13 Σεπτ. 1942 πάνω από το Στάλινγκραντ. Ηρωίδα και αυτή πήρε τα γνωστά μετάλλια (Λένιν, Πατριωτικού Πολέμου κλπ). Οι ιστορικοί της αποδίδουν 5 ως 11 ατομικές καταρρίψεις και τρεις μοιρασμένες.

Την 1/8/1943 πετούσε για 4η φορά κοντά στο Ορέλ συνοδεύοντας ένα Ilyrishin II-2 όταν δυο γερμανικά Messerschmitt από ένα σμήνος επιτέθηκαν και μετά από μια αερομαχία το δικό της Yak-1 κατέπεσε κυνηγημένο από 8 εχθρικά!

Πέρασαν 16 χρόνια ωσότου ανακαλυφθούν τα απομεινάρια του σκάφους της και του δικού της πτώματος. Ορισμένοι αμφισβητούν ακόμα την ταυτότητα του πτώματος, μα το επίσημο κράτος την έχει αποδεχθεί πλήρως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *