Ισ129: Μογγόλοι και Ιαπωνία

Ισ129: Μογγόλοι και Ιαπωνία

- in Ιστορικά
0

1. Έγραψα με θαυμασμό για τον Subutai, τον Μογγόλο στρατηγό που κατατρόπωσε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και σταμάτησε στην Αυστρία λόγω του θανάτου του Μεγάλου Χαν Ogodei το 1241. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του με τον Τζένγκις Χαν, πατέρα του Ογκοντάι, στα 14 του, το 1189.

Ο Τζένγκις Χαν δεν στράφηκε προς τα ανατολικά την Ιαπωνία (και την Κορέα). Αυτό το έκαναν οι απόγονοί του, κυρίως ο εγγονός του Kublai Khan (1215-1294) –τον οποίο υπηρέτησε ο Μάρκο Πόλο ως το 1292.

Ο Κουμπλάι Χαν ήταν έξυπνος μα δεν επέδειξε τις πολεμικές ικανότητες του παππού και του θείου του (=Ογκοντάι) και, το κυριότερο, δεν είχε αξιοζήλευτο στρατηγό σαν τον Σουμπουτάι. Κληρονόμησε τη μεγάλη αυτοκρατορία που άφησε ο αδελφός του Möngke.

Παρά την αντίθεση ορισμένων συμβούλων που είχαν απορροφήσει τις γνώσεις των Κομφουκιανών Κινέζων, ο Κουμπλάι Χαν άκουσε άλλους Μογγόλους αξιωματούχους και εισέβαλε νοτιοδυτικά στην Ιάβα (=Ινδονησία), το Βιετνάμ και τη Βιρμανία (=Καμπότζη) και ανατολικά στην Ιαπωνία (1274 και 1281). Απέτυχε σε κάθε εισβολή.

2. Το 1260 ο Κουμπλάι Χαν εισέβαλε στη Goryeo(=Κορέα) και το 1273 την καθυπόταξε και την έκανε (στρατιωτική και) ναυτική βάση του.

Όταν οι Γιαπωνέζοι αρνήθηκαν δυο φορές να δεχθούν την επικυριαρχία των Μογγόλων, ο Κουμπλάι Χαν έστειλε τον στρατηγό Hong Dagu με περίπου 25.000 σε 300 μεγάλα πλοία και 400/500 μικρότερα στις αρχές Οκτωβρίου 1274 να καταλάβει τις Ιαπωνικές νήσους. Στην Tsushima νήσο οι Μογγόλοι νίκησαν και έσφαξαν πολλούς κατοίκους. Νίκησαν και στην Iki νήσο σκοτώνοντας περίπου 1.000 Ιάπωνες στρατιώτες. Νίκησαν σε τρεις ακόμα μάχες σε άλλα νησιά – Hirado, Taka και Nokono.

Μα στην επαρχία Sawara οι Μογγόλοι αιφνιδιάστηκαν και νικήθηκαν.

Η αποφασιστική μάχη έγινε στο Torikai–Gate όπου οι Ιάπωνες είχαν κάποια υπεροχή και νίκησαν σκοτώνοντας κάπου 3.500 Μογγόλους.

Οι εισβολείς υποχώρησαν στα πλοία τους εξαντλημένοι. Εκεί πάλι επιτέθηκαν τη νύχτα οι Ιάπωνες σκοτώνοντας πολλούς.

Ο Χονγκ Ντάγκου αποφάσισε να γυρίσει πίσω μα στο μέσο της διαδρομής τους κτύπησε τυφώνας. Πολλά πλοία βυθίστηκαν και πολλοί πολεμιστές πνίγηκαν. Ο τυφώνας λέγεται Kamikazi “όσιος/ουράνιος άνεμος”.

3. Στη δεύτερη εκστρατεία, εστάλη πολύ μεγαλύτερο στράτευμα.

Προτού όμως την εξετάσουμε είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη μας ορισμένα γεγονότα και ορισμένες καταστάσεις.

Οι Μογγόλοι είχαν κατακτήσει όλη την Κίνα και είχαν εγκαταστήσει την αυλή του Χαν στο σημερινό Πεκίνο.

Οι Μογγόλοι δεν είχαν ιδέα από ναυσιπλοΐα. Κατασκευή πλοίων, πλοήγηση και ναυμαχία ήταν παντελώς άγνωστες έννοιες. Ό,τι έμαθαν το πήραν από τους Κινέζους, οι οποίοι γενικά δεν τους συμπαθούσαν, αφού είχαν κατακτηθεί και κατηγοριοποιηθεί ως κατώτεροι πολίτες.

Στο κοινωνικό σύστημα της Κίνας του Κουμπλάι Χαν, όπου εγκαθιδρύθηκε η δυναστεία του Γουάν, παρότι επικρατούσε η αξιοκρατία, στο ανώτερο στρώμα διοικούσαν οι Μογγόλοι, μετά ήταν οι Κεντρασιάτες, μετά οι Κινέζοι της Βόρειας Κίνας και τελευταίοι οι νότιοι Σονγκ.

4. Στη δεύτερη εκστρατεία του 1291, οι Μογγόλοι είχαν μεγαλύτερο στρατό 140.000 και με τα μεγάλα πλοία τους (με επίπεδο πάτο) κατευθύνθηκαν στη νήσο Kyushu, ένας στόλος 900 πλοία από το Μασάν (Κορέα) κι ένας με 3.500 πλοία από τη νότιο Κίνα. (Σήμερα οι εξειδικευμένοι πιστεύουν πως μόνο 70.000, ίσως λιγότεροι, εκστράτευσαν.)

Οι Γιαπωνέζοι είχαν κτίσει ένα μεγάλο τείχος στα νότια παράλια διότι περίμεναν την μογγολική εισβολή, ιδίως μετά αφού δυο φορές έσφαξαν 5 και 5 Μογγόλους πρέσβεις.

Στις ακτές της Kyushu επί 2 μέρες φυσούσε ο Καμικάζι πάλι και κατέστρεψε πολλά από τα πλοία και τους άντρες των Μογγόλων.

Στις επόμενες μάχες οι Μογγόλοι νικήθηκαν παρότι εξοπλισμένοι με καλύτερα όπλα (ανθεκτικές πέτσινες πανοπλίες, ισχυρότερα τόξα, βέλη που εκρήγνυνταν, πήλινες μολότοφ). Ο στόλος τους αποδεκατίστηκε στη ναυμαχία Mikurya και στην τελευταία, καθοριστική μάχη της νήσου Toka οι Ιάπωνες τους κατατρόπωσαν αιχμαλωτίζοντας πάνω από 20.000.

Μετά τον θάνατο του Κουμπλάι Χαν οι Μογγόλοι γρήγορα εκδιώχθηκαν από την Κίνα (όπου επικράτησε η Δυναστεία Μινγκ) και η αυτοκρατορία τους άρχισε να καταρρέει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *