Ισ121: Καβάκος αυτοεξόριστος λόγω Σύριζα (2)

Ισ121: Καβάκος αυτοεξόριστος λόγω Σύριζα (2)

- in Ιστορικά
0

Καλός φίλος της ιστοσελίδας μας μου έστειλε τα ακόλουθα κείμενα, που δίνουν μια εξέλιξη στη συνέντευξη του Καβάκου στην Τασούλα Επτακοίλη στην Καθημερινή, 17/11/19, και είναι συνέχεια τώρα του δικού μου άρθρου. Κατάλαβα πως ακολούθησε γενικότερη αναταραχή στον κόσμο των μουσικών λόγω του διεθνούς κύρους αρχιμουσικού Καβάκου και της έντονης διάστασης μεταξύ δεξιών και τσιπριστών στους μουσικούς. Μου έγραψε:

Ο Καβάκος κοινοποίησε το άρθρο της Καθημερινής στη σελίδα του στο facebook και ο Φραγκίσκος Μαργαρίτης (βιολιστής της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής) έκανε αμέσως το ακόλουθο σχόλιο (η ορθογραφία όλων των κειμένων μεταφέρεται χωρίς επεμβάσεις):

Fragkiskos Margaritis 

Αγαπητέ κύριε Καβάκο, είμαι θαυμαστής σας παιδιώθεν όταν ακόμη μαθητής στο ωδείο εσείς είσασταν ήδη φτασμένος και διαπρέπατε στο βιολί σε παγκόσμια κλίμακα. Έχω όλα τα cd σας γιατί σας θεωρώ τον καλύτερο βιολιστή του κόσμου. Παρόλα αυτά, θλίβομαι με όσα είπατε στην συνέντευξη σας γιατί παρακολουθώ τα τεκταινόμενα από τότε που η Μελίνα Μερκούρη, η τότε υπουργός πολιτισμού , σας αγόρασε ένα πανάκριβο βιολί, με έξοδα του κράτους για να συνεχίσετε να διαπρέπετε. Φυσικά και πολύ καλά έκανε. «Η Ελλάδα δεν έχει μόνο για ποδόσφαιρο …» μου είχε πει τότε ένας πολιτικός αντίπαλος της Μελίνας που αναγνώρισε το σωστό της πράξης της. 
Αργότερα ενώ έπρεπε να υπηρετήσετε την πατρίδα στην στρατιωτική σας θητεία, σας χαρίστηκε και αυτή, ή κάνατε πολύ λιγότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλον φαντάρο (3μήνη θητεία, ενώ έπρεπε 18μηνη ) ενώ είσασταν σε ένα γραφείο και μελετούσατε βιολί (όπως έχετε δηλώσει ο ίδιος σε περασμένη συνέντευξη). Πάλι καλώς έπραξε η κυβέρνηση για ένα καλλιτέχνη παγκόσμιου βεληνεκούς. 
Αργότερα πάλι χρειαστήκατε προϋπηρεσία για να πάτε στην Καμεράτα του Saltzburg, και τότε πάλι σας έδωσαν την Καλλιτεχνική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Άριστα πάλι για το κράτος που εμπιστεύτηκε έναν κρατικό φορέα στα χέρια σας. Μετά από αυτά εσείς σηκώνεστε και φεύγετε όπως λέτε για την αισθητική, ενώ συζητιέται έντονα στον καλλιτεχνικό κύκλο ότι οι λόγοι είναι φορολογικοί. Αυτές τις δύσκολες ώρες τις Ελλάδος, οι πραγματικοί πατριώτες μένουν, φορολογούνται, διαπρέπουν και προσπαθούν να προσφέρουν. Είμαι ένας ταπεινός μουσικός που θαυμάζει την μουσική σας ιδιοφυΐα, αλλά νομίζω ότι κάποια πράγματα τα βλέπετε λάθος. Σας παρακαλώ αναθεωρείστε


Υ.Γ. Εννοείται ότι ανυπομονώ να ακούσω και το Μπετόβεν από το cd γιατί ζωντανά ήταν όνειρο 

ο Καβάκος απαντάει:

Leonidas Kavakos 

Κύριε, ευχαριστώ που διαβασατε τη συνέντευξή μου. Ωστοσο, δεν καταλαβατε τιποτε απο οσα ανεφερα στη δημοσιογραφο, πραγμα που αν και με λυπει δε με ενδιαφερει, ειναι προσωπικο σας δικαιωμα να κατανοησετε οτι και οπως επιθυμείτε. Εκεινο ομως που με αναγκαζει να σας απαντησω ειναι ότι, εκτος του οτι ειστε τελειως εως εξοργιστικα παραπληροφορημενος, αραδιαζετε ενα “βιογραφικό” το οποιο βασιζεται σε ψευδη που με προσβαλουν προσωπικα ως ανθρωπο και ως καλλιτεχνη. Εξηγούμαι: Αναφερετε οτι η αειμνητος Μελινα Μερκουρη μου αγορασε πανακριβο βιολί. ΨΕΥΔΟΣ! Ειχε εκφρασει την επιθυμια να βοηθησει αλλα δεν μπορεσε να βρει τα κονδυλια τελικά. Αναφερετε οτι το κρατος μου χαριστηκε και εκανα 3μηνη θητεια. ΨΕΥΔΟΣ! Ουδεις μου χαριστηκε, και παρ’ ότι κατα τα αλλα ενημερωμενος, αγνοειτε οτι παρουσιαστηκα εχοντας 2 παιδια που σημαινε μειωμενη θητεια 9 μηνων αντι 18. Αναφερετε σκανδαλωδως και διχως ιχνος ντροπης οτι για να αναλαβω την καλλιτεχνικη διευθυνση της ορχηστρας στο Ζαλτσμπουργκ χρειαζομουν προυπηρεσια ως προυποθεση την οποια και παλι το γενναιοδωρο κρατος μου προσεφερε. Εκτος του οτι , παρ’ οτι μουσικος, δεν γνωριζετε ούτε τα στοιχειωδη, απο πού συμπεράνατε ή απο που προκυπτει κατι τέτοιο; ΑΠΟΛΥΤΟ ΨΕΥΔΟΣ. Οσο για αυτα που συζητουνται στους καλλιτεχικους κυκλους οπως αναφερετε, σας συνιστω να ειστε πιο προσεκτικος στα λογια σας, εαν αυτα προφερονται δημοσίως. Τα περι πατριωτισμου διδαγματα σας ειναι περιττά. Σας καλω να ανακαλεσετε αμεσως!

Και ο Φραγκίσκος Μαργαρίτης αναγκάζεται να ανακαλέσει:

Fragkiskos Margaritis 

ανακαλώ τα όσα ισχυρίζεστε ότι ψευδώς αναφέρω .



Σχόλιο Νικόδημου:

Προσέξτε πρώτα, τώρα, την εντιμότητα του κ. Μαργαρίτη που ανακάλεσε δίχως αυτοδικαιώσεις. Μα θα μπορούσε να είχε ελέγξει από πριν τις σαχλαμάρες που τόσο ανέξοδα διαδίδονται από τους τσιπριστές και ρίχνουν λάσπη.

Μετά, τα σαθρά φέικ-νιούς και ψεύδη που κυκλοφορούν στους διάφορους αδέσποτους λούμπεν κύκλους και χρησιμοποιούνται ως γεγονότα και αλήθειες για να πλήξουν άριστους, καταξιωμένους ανθρώπους. Οι τσιπριστές, που απλά, δεν ανέχονται την αριστεία. Τη φθονούν και τη μισούν γιατί όντας οι ίδιοι αμόρφωτοι δεν θέλουν να μπουν στον κόπο να εργαστούν ερευνώντας και μελετώντας και να την κατακτήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *