Ισ117: Αρχαιότητα του ανθρώπου (2): Πέρα από την Αφρική

Ισ117: Αρχαιότητα του ανθρώπου (2): Πέρα από την Αφρική

- in Ιστορικά
2

1. Κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι, ξενίστηκα όταν έφηβος πρωτάκουσα πως εμείς οι άνθρωποι όλοι καταγόμαστε από Αφρικανούς μαύρους και μάλιστα, πολύ νωρίτερα, από πιθήκους. Φυσικά, ούτε απεχθές ούτε απίθανο είναι όλοι εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι να καταγόμαστε από μια ομάδα ανθρώπων που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αφρική κοντά στην έρημο Καλαχάρι, στα σύνορα Αγκόλας και Ναμίμπιας. Αλλά τα παλαιοντολογικά ευρήματα μπορεί να παρουσιάσουν νέα στοιχεία.

Ομοίως δεν είναι απεχθές ή απίθανο εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι μορφολογικά να καταγόμαστε από κάποιο πλάσμα που εξελίχθηκε σε πιθήκους και ανθρωποπιθήκους και οι δεύτεροι να εξελίχθηκαν σε ανθρωπίδες (= πολύ πρωτόγονες μορφές ανθρωποειδών) που εξελίχθηκαν πριν από 1,5 εκμ έτη σε homo erectus, homo heidelbergensis (600.000 – 350.000 έτη) και homo sapiens sapiens (= εμείς!) πριν από 0,2 εκμ έτη στην Αφρική. Και από εκεί να εξαπλώθηκε αυτό το ξεχωριστό είδος σε όλη την υφήλιο.

2. Στις μέρες μας (Δεκ 2019) αυτή είναι η επικρατέστερη επίσημη άποψη στα πανεπιστήμια, παρότι όπως έδειξα (εγώ και πολλοί άλλοι καλύτερα καταρτισμένοι) πως ο «άνθρωπος σοφός» homo sapiens sapiens, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, είναι πολύ αρχαιότερος και παρουσιάστηκε πριν πολλά εκατομμύρια έτη.

Στην πραγματικότητα οι παλαιοντολόγοι-ανθρωπολόγοι δεν γνωρίζουν (κανείς δεν γνωρίζει) πότε, που και πως, πρωτοπαρουσιάστηκε στον πλανήτη μας ο σύγχρονος «σοφός άνθρωπος».

Αλλά σήμερα θα κοιτάξω την επικρατούσα θεωρία πως ο σύγχρονος άνθρωπος αφού παρουσιάστηκε στην Αφρική (μερικοί προτιμούν το Herto της Αιθιοπίας), και απλώθηκε στην ήπειρο, μετά ξεχύθηκε στη Μέση Ανατολή και από εκεί στην Ευρώπη και ανατολικά στην Ινδία ως την Αυστραλία.

Αυτή είναι η θεωρία του δέντρου. Μερικοί όμως προτιμούν τη θεωρία του θάμνου που θέλει τον σύγχρονο «άνθρωπο σοφό» να παρουσιάζεται περίπου συγχρόνως σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη!

3. Άσχετα με παλαιότερες διαμάχες, υπάρχουν πλέον αρκετά ευρήματα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου που να αφήνουν κάπως έωλη τη θεωρία «πέρα από την Αφρική».

Τον Δεκέμβριο 2010 Ισραηλινοί αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν πως βρήκαν 6 ανθρώπινα δόντια (του ανθρώπου σοφού!) στη σπηλιά Qesem, μόλις 15 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ.

Η χρονολογία τους είναι 400.000 έτη (δηλαδή Μεσαία Πλειστόκαινη Περίοδος).

Αυτό το εύρημα ανεβάζει την αρχαιότητα του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου κατά 200.000 έτη!

Δείχνει επίσης πως ο σύγχρονος άνθρωπος υπήρχε πέρα από την Αφρική πολύ προτού αρχίσει η έξοδος του από την ήπειρο αυτή πριν από 120.000 έτη! (Δημοσίευση των Avi Gopher και Rom Barkai στο American Journal of Physical Anthropology, Δεκ. 2010.)

4. Πολύ νωρίτερα το 1996 ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 880.000 ως 800.000 ετών στη νήσο Flores που βρίσκεται 575 χλμ. ανατολικά της νήσου Μπαλί. Ο άνθρωπος homo flores- iensis, σύμφωνα με απολιθώματά του, παρουσιάστηκε στο Φλόρες πριν από 100.000 έτη: ήταν ένα είδος νάνου και λέγεται συχνά «χόμπιτ».

Μα τα λίθινα εργαλεία υποδηλώνουν πως κάποιο είδος ανθρώπου έπλευσε στο νησί Φλόρες πολύ πολύ νωρίτερα και αυτό πάλι δείχνει πως πρέπει να μιλούσαν αυτά τα πλάσματα, αλλιώς δεν θα μπορούσαν να φτιάξουν πλεούμενα. (Δημοσίευση“Fission – track ages of stone tools and fossils in the east Indonesian island Flores”του MJ Marwood, στο Nature 392, 12/3/1998.)

5. Το 2004 ο SL Vanlandingham ειδικός στρωματογράφος δημοσίευσε το άρθρο Corroboration of Sangamonian Age of Artifacts from the Valsequillo Region Puebla, Mexico” by means of Diatom Biostratigraphy στο επιστημονικό περιοδικό Micropaleontology τόμος 50 (4), σελ 313-342.

Σε αυτό, με τις δικές του μεθόδους, επαλήθευσε ότι τα γεωλογικά στρώματα της περιοχής εκείνης όπου βρέθηκαν πολύ σύγχρονα λίθινα εργαλεία είναι περίπου 250.000 ετών. Και δύο έτη αργότερα, το 2006, με νέες αναλύσεις επαναβεβαίωσε τα πρότερα ευρήματα του στο περιοδικό Paledinology τόμος 36(1), σελ. 101-116.

Η επεισοδιακή αυτή σύγκρουση ξεκίνησε με την Cynthia Irwin-Williams που μαζί με τον Juan Amente Camach έκαναν ανασκαφές στην τοποθεσία το 1962 και βρήκαν εργαλεία και τεχνουργήματα που τους έδωσαν ηλικία 260.000 ππ.

Υπήρξαν αμφισβητήσεις και ενστάσεις και μερικοί ερευνητές άλλαξαν γνώμη, (αφού απειλήθηκε η δουλειά και η θέση τους!) κατεβάζοντας την χρονολογία στις 35.000!!!

Έγινε σάλος μεγάλος διότι σύμφωνα με την επίσημη θεωρία των πανεπιστημιακών, σύγχρονοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στην Αμερικανική ήπειρο όχι νωρίτερα από 18.000 ππ και πιο κοντά στο 13.000 ππ! Έτσι ακόμα και 35.000 ήταν σοβαρή ανωμαλία.

Το 1923 η γεωλόγος Δρ V. Steen- McIntyre, που είχε εργαστεί με την Irwin –Williams στην ίδια τοποθεσία, επανήλθε με τον R. Fryxell και βρήκαν πως η χρονολογία ήταν 240.000 ως και 370.000! Μετά από νέες έρευνες, αναλύσεις και ανασκαφές οι Steen- Mc Intyre, Fryxell και Malde δημοσίευσαν άρθρο το 1981 στο εγκυρότατο Quaternary Research τόμος 16, σελ 1-17 όπου τεκμηριώνουν εκ νέου την πολύ «ανώμαλη» χρονολογία 250.000 ππ.

6. Υπάρχουν μερικές ακόμα περιπτώσεις, μα αρκετά ειπώθηκαν.

Θα μπορούσα να δώσω και τα ονόματα των φανατικών αντιρρησιών και των αρτηριοσκληρωτικών δογματικών που απείλησαν όχι μόνο τους ερευνητές μα και το ίδιο το NBC όταν αυτό έκανε δυο εκπομπές με όλες τις λεπτομέρειες για το θέμα – μια συμπεριφορά καθόλου «επιστημονική». Μα αρκετά ειπώθηκαν.

Είναι προφανές πως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες πλέον για την προέλευση του ανθρώπου στην Αφρική μόνο.

Είναι σίγουρο, επίσης, πως οι κόκκινες γραμμές των αμετακίνητων πανεπιστημιακών που δεν θέλουν τον άνθρωπο να έχει παρουσιαστεί νωρίτερα από 200.000 έτη (και στην Αμερική πριν 18.000 έτη) και δεν θέλουν τη δαρβινική θεωρία γενικά να μην είναι ορθή, έχουν πλέον διαταραχθεί και θα πρέπει να τεθούν εκ νέου.

Very old are we men (Walter de la Mare: “All that’s Past”).

2 Comments

  1. Ανώνυμος

    Κύριε Νικόδημε,

    με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω στο παρακάτω άρθρο, το οποίο μου προκάλεσε τον εξής προβληματισμό.

    Μπορεί ο άνθρωπος να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται κατά την διάρκεια της δημιουργίας (όπως είναι γνωστός στις μέρες μας ,εννοώ ως homo sapiens sapiens). Εάν ναι, τότε ποιά είναι η ουσία που τον "επανεμφανίζει" και ποιός ο λόγος της εξαφάνισης του ;

    Ευχαριστώ.

    https://www.theepochtimes.com/2-8-billion-year-old-spheres-found-in-south-africa-how-were-they-made_704738.html

    1. Νικόδημος

      Αγαπητέ Ανώνυμε,

      ωσότου μάθουμε στα σίγουρα πότε ο άνθρωπος σοφός εμφανίστηκε είναι μάταιο να μιλάμε για εμφανίσεις κι εξαφανίσεις. Μια “εξαφάνιση” είναι στην πραγματικότητα μόνο απουσία ανθρώπινου υλικού (οστά, δόντια) – τα οποία διασώζονται μόνο σε ευνοϊκό έδαφος ή πέτρωμα.

      Από 'κει και πέρα, η απάντηση στο ερώτημα “Ποια δύναμη τον εμφανίζει και γιατί;" εξαρτάται από τη νοημοσύνη, τη νοοτροπία και τα πιστεύω του κάθε ερευνητή. Άλλα λέει ο υλιστής, άλλα ο χριστιανός, άλλα ο ινδουιστής κλπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *