Ισ281: Αλβανία και Σοβιετία

Ισ281: Αλβανία και Σοβιετία

- in Ιστορικά
0

Η αποσκίρτηση της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο από τη Σοβιετία το 1948 αμέσως έκανε την Αλβανία (και τον Εμβέρ Χότζα) εξαιρετικά σημαντική για τον πατερούλη Στάλιν. Πριν το 1949 η Αλβανία έγινε πλήρης και ισχυρός δορυφόρος της ΕΣΣΔ. Το 1952 οι Σοβιετικοί κατασκεύασαν μια βάση υποβρυχίων στη Vlora. Από το 1949 η Αλβανία έγινε μέλος της Κομεκόν (Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας του Ανατολικού Μπλοκ και άλλων σοσιαλιστικών καθεστώτων, αντίστοιχη της Δυτικής ΟΕΟΣ και του Σχεδίου Μάρσαλ). Το 1955 προσχώρησε στο Σύμφωνο Βαρσοβίας.

Έτσι ο Ενβέρ Χότζα (στην φωτογραφία προσεύχεται με συντρόφους μπροστά σε προτομή του Στάλιν το 1953), είχε ασφάλεια σχετικά με εξωτερικούς εχθρούς. Στο εσωτερικό οι αντίπαλοι φυλακίζονταν ή εκτελούνταν.

Αλλά με τον θάνατο του Στάλιν εμφανίστηκε μια απειλή για τον ίδιο η οποία θα γινόταν πιο έντονη μετά το 1953.

Το 1955 ο Χρουστσόφ επαναπροσέγγισε τον Τίτο. Το 1956 η περιβόητη “κρυφή” Ομιλία του περί Προσωπολατρείας στο Πολιτμπιρό και η απομάκρυνση ορισμένων ηγετικών προσώπων, ευνοούμενων του Στάλιν, ήταν καθαρό μήνυμα πως χρειαζόταν προσοχή. Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε ο Matyas Rakosi στην Ουγγαρία, μια χώρα πολύ πιο σημαντική.

Ο Χότζα υπέθεσε πως και οι δικές του μέρες ήταν μετρημένες. Γι’ αυτό αμέσως φρόντισε να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Κίνα, η οποία επίσης ένιωθε πολύ καχύποπτη προς τις αναθεωρητικές τάσεις του Χρουστσόφ. Ο Μάο διαφωνούσε σε πολλά σημεία.

Έτσι το εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα αυξήθηκε από 4,2% το 1955 σε 21,6% το 1957. Αυτή ήταν η βάση της σύσφιξης σχέσεων με την Κίνα και της διένεξης με την ΕΣΣΔ.

Η νέα κατάσταση έγινε ολοφάνερη στη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου το 1960. Εκεί ο Hysni Kapo, αντιπρόσωπος της Αλβανίας, ήταν ο μόνος που δεν υποστήριξε τις ιδεολογικές διαφορές της ΕΣΣΔ (και των δορυφόρων) με την Κίνα. Ο απόλυτος χωρισμός ήρθε το 1961 όταν πια η Αλβανία δεν στήριξε το Σύμφωνο Βαρσοβίας – αν και αποσύρθηκε επίσημα στις 13/9/68.

Ο Εμβέρ Χότζα έτσι έσωσε τη θέση και τον εαυτό του, ίσως και την Αλβανία από το να γίνει ακόμα μια μικρή δημοκρατία στη Γιουγκοσλαβία. Ο Χρουστσόφ είχε ήδη επιτεθεί σε κείνον αποκαλώντας τον “αριστερό, εθνικιστή, αποκλίνων [από τη σοβιετική ορθοδοξία]” και ζητούσε την ανατροπή του.

Ο Χότζα απάντησε: “Ο Αλβανικός λαός και το Εργατικό Κόμμα του [δηλ. το ΚΚΑ] θα ζει ακόμα και με γρασίδι μα δεν θα πουληθεί για 30 αργύρια”!

Αργότερα η ΕΣΣΔ απέσυρε την Πρεσβεία της ενώ η Αλβανία έκανε το ίδιο. Μα υπό την επίδραση του μουρλού Μάο, το καθεστώς του Χότζα έγινε πολύ πιο καταπιεστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *