Ε1166: Τεχνολογική κατασκοπεία

Ε1166: Τεχνολογική κατασκοπεία

- in Επικαιρότητα
0

1. Λέγεται και βιομηχανική κατασκοπεία.

Συχνά διαβάζουμε για την κλοπή τεχνολογίας καθώς μια ή άλλη χώρα κλέβει από μια ή άλλη χώρα. Οι περισσότερες καταγγελίες είναι από αμερικάνικα δημοσιεύματα. Κάποτε αφορούσαν τους Ιάπωνες (που έκλεβαν από παντού). Τώρα είναι κυρίως οι Κινέζοι.

Αναμφίβολα οι Κινέζοι έχουν «κλέψει» πάρα πολλά από πολλές χώρες και από την Αμερική. Μα εδώ χρειάζονται δυο διευκρινίσεις.

α) Όλες οι χώρες κλέβουν από όλες, όσο μπορούν. Πρωταθλητές στο παιχνίδι ήταν οι Αμερικάνοι. Δανείστηκαν όλη την τεχνολογία της Ατομικής Φυσικής από τους Βρετανούς για να φτιάξουν την ατομική βόμβα (Πρότζεκτ Μανχάταν) και μετά αρνήθηκαν να δώσουν τη δική τους τεχνολογία έτσι που οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να κάνουν μόνοι τους την αναγκαία εργασία ξανά!

2. Πλήρωσαν όμως με απροσδόκητο τρόπο. Ο Στάλιν είχε το δικό του δίκτυο κατασκόπων στην Ουάσιγκτον και σύντομα παρέλαβε όλη αυτήν την τεχνολογία για να φτιάξει τη σοβιετική ατομοβόμβα.

β) Με την ελευθερία του λόγου, το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, με την ακαδημαϊκή πρακτική της δημοσίευσης ερευνών και με την εξάπλωση του διαδικτύου δεν υπάρχουν πλέον τα στεγανά της γνώσης. Τα πάντα είναι διαθέσιμα και προσιτά στους πάντες – στη νοητική σφαίρα.

Από μια άποψη είναι φυσικό και πολύ καλό.

Μακάρι να γινόταν το ίδιο και με τους φυσικούς πόρους στο υλικό επίπεδο. Δεν είναι σωστό χώρες με πλούσια κοιτάσματα (πετρελαίου, χρυσού, ουρανίου κ.λπ.) να έχουν την αποκλειστική εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Κάτι ανήκει σε όλους τους άλλους.

Όπως τώρα με την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Μόνο ηλίθιοι λαοί (σαν τον ελληνικό) δεν εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία που δίνεται σε παγκόσμια κλίμακα.

3. Ας επανέλθουμε στις κλοπές.

Το αμερικανικό stealth είναι κλεμμένο από αρχική γερμανική επινόηση. Το Flying Wing Stealth Bomber της εταιρείας Northrop Grumman είναι κλοπή και ανάπτυξη των σχεδίων και του ίδιου του αεροσκάφους από το γερμανικό Horten 229 Flying Wing που αναπτύχθηκε 1939-45.

Και τι δεν έκλεψαν από τους ηττημένους Γερμανούς οι Αμερικάνοι (και οι Σοβιετικοί) μετά το τέλος του πολέμου. Όλη η διαστημική τεχνολογία είναι ανάπτυξη της βασικής γερμανικής.

Η γερμανική βιομηχανία παραπονιόταν πως έχαναν περίπου 40 δις το έτος από αμερικανικές κλοπές.

Ναι, οι Κινέζοι κλέβουν. Έκλεψαν ή μιμήθηκαν για το μαχητικό τους αεριωθούμενο  J-15 ένα ρωσικό πρότυπο έχοντας αγοράσει το ρωσικό SU–53 από την Ουκρανία!

Οπωσδήποτε δανείστηκαν ή έκλεψαν μπόλικη τεχνολογία από τη Δύση. Μα και η Δύση τώρα δανείζεται ή κλέβει από τους Κινέζους την τεχνολογία που αυτοί αναπτύσσουν αλματωδώς.

Στον νοητικό κόσμο δεν μπορείς να έχεις στεγανά επ’ άπειρον. Ο νους είναι κοινή πανανθρώπινη περιουσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *