H (μωρο)σοφία του Μάο

H (μωρο)σοφία του Μάο

- in Ιστορικά
0

Πόσο μωρόδοξος ήταν ο Μάο φαίνεται από την αυταρέσκειά του και τα πελώρια πορτρέτα και αγάλματά του που στήνονταν εδώ κι εκεί στην Κίνα για να ενθαρρύνονται οι πολίτες στην προσωπολατρία του. Σαν τον Λένιν και τους διαδόχους του, δεν μπορούσε να κατανοήσει πόσο μάταια είναι αυτά όλα τα έργα μιας φαύλης φιλοδοξίας εγωισμού.

Σαν τον μεγάλο του ήρωα Στάλιν, κανόνισε κι ο Μάο να μαζευτούν οι ομιλίες και δημοσιεύσεις του σε Άπαντα. Αποκρυστάλλωσε μάλιστα τη «σοφία» του στο Κόκκινο Βιβλιαράκι με διάφορες ρήσεις του. Και αρχίζω με ένα εξαίρετο απόφθεγμα (που μπορεί να προέρχεται από την εθνική παράδοση).

1. Καλοσύνη με λόγια δημιουργεί εμπιστοσύνη. Καλοσύνη στη σκέψη δημιουργεί βάθος. Καλοσύνη στο δόσιμο δημιουργεί αγάπη.

2. Μη δίνεται στο παιδί ένα ψάρι. Μάθετέ το να ψαρεύει. (Όντως πρακτικό!)

3. Η πολιτική είναι πόλεμος δίχως αιματοχυσία. Ο πόλεμος είναι πολιτική με αιματοχυσία. (Αυτό εξυπνακίζει μάλλον στο δεύτερο μέρος.)

Είναι κρίμα που δεν εφάρμοσε αυτά τα ρητά στην ολέθρια πολιτική του.

Οι ρήσεις που ακολουθούν είναι ανούσιες ως εντελώς ανόητες.

4. Όλα κάτω από τον ουρανό είναι σκέτο χάος: μια εξαίρετη κατάσταση.

5. Η ιστορική εμπειρία είναι γραμμένη με σίδερο και αίμα.

6. Το να επαναστατείς δικαιολογείται.

7. Η επανάσταση δεν είναι δείπνο επίσημο ή συγγραφή δοκιμίου ή ζωγράφισμα ή κέντημα. Δεν είναι τόσο λεπτεπίλεπτο ή απαλό και νωχελικό, ευγενικό και μεγαλόψυχο: είναι μια εξέγερση, μια βίαιη πράξη με την οποία μια τάξη ανατρέπει μια άλλη. (Εδώ χάθηκε στη ρητορική επανάληψη.)

8. Οι τάξεις μάχονται: μερικές θριαμβεύουν, άλλες αφανίζονται. Τέτοια είναι η ιστορία του πολιτισμού για χιλιάδες χρόνια. (Επιπόλαιος και ανιστόρητος.)

9. Η δύναμη προέρχεται από την κάννη ενός όπλου. (Σκέτη ανοησία.)

10. Η αρχή μας είναι πως το Κομμουνιστικό Κόμμα κρατά το όπλο και δεν θα επιτρέψουμε σε αυτό να στραφεί κατά του Κόμματος (Πολύ ορθά!)

11. Ο πόλεμος θα καταργηθεί μέσω πολέμου. Για να διώξεις το όπλο πρέπει να χρησιμοποιήσεις όπλο. (Ίδια επιπόλαια σκέψη.)

12. Ένας στρατός δίχως κουλτούρα [ή πολιτισμό] είναι πολύ αμβλύνους κι ένας αμβλύνους στρατός δεν νικά τον εχθρό. (Φοβερή αμβλύνοια.)

13. Ο κομμουνισμός δεν είναι αγάπη: είναι ένα σφυρί με το οποίο συνθλίβεις τους εχθρούς.

14. Όλοι οι αντιδραστικοί είναι χάρτινοι τίγρεις. (Βέβαια, αν τους καταπλακώνεις με όλη τη δύναμη αστυνομίας, στρατού και καταδοτών.)

15. Οι διανοούμενοι: φουσκωμένοι στο κεφάλι, αδύναμοι στα πόδια, οξείς με τη γλώσσα μα άδειοι στην κοιλιά. (Τελικά φυλακισμένοι κι εκτελεσμένοι.)

16. Να περιφρονείς τον εχθρό στρατηγικά μα να τον παίρνεις στα σοβαρά σε τακτικισμό. (Κατά καιρούς καλούσε ο Μάο τους πολίτες να εκφράσουν ειλικρινά τη γνώμη τους, μετά έστελνε τους διαφωνούντες κι επικριτές στη φυλακή ή στο εκτελεστικό απόσπασμα!)

17. Το να διαβάζεις πολλά βιβλία είναι βλαβερό. (Γι’ αυτό υποθέτω οι δικοί μας τσιπριστές – και δη ο πρωθυπουργός – είναι αδιάβαστοι κι αγράμματοι.)

Τα επόμενα τρία έχουν αρκετή σοφία μα ο Μάο τα σχετίζει με την επανάστασή του.

18. Όλη η αληθινή γνώση προέρχεται από άμεση εμπειρία. (Για να γνωρίζει κάποιος τη θεωρία και μέθοδο επανάστασης πρέπει να έχει συμμετάσχει σε μια.)

19. Η στάση μας προς τον εαυτό μας πρέπει να είναι – να έχουμε κορεσμό στη μάθηση και ακούραστα να διδάσκουμε άλλους. (Η ιδέα του ήταν να αναμορφώνει τους άλλους με βασανιστήρια κι εξευτελισμό.)

20. Δεν υπάρχει «τέχνη για χάρη της τέχνης»… ανεξάρτητη από πολιτική. (Ορθό μα μετά προσθέτει πως μόνο η τέχνη των προλετάριων αξίζει που αποτελεί μέρος της προλετάριας επανάστασης. Έτσι απορρίφθηκε η εξαίσια κλασική τέχνη – λογοτεχνία, θέατρο κλπ – της κινέζικης παράδοσης!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *