Ισ318: Αποικίες

Ισ318: Αποικίες

- in Ιστορικά
0

Στον 20ο αιώνα, μετά τον 2ο ΠΠ η Βρετανία άρχισε να δίνει την ανεξαρτησία στις αποικίες της που ήταν διάσπαρτες στην Αφρική, στην Ασία και στον Ειρηνικό ωκεανό – Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κλπ.

Την ίδια εποχή περίπου οι δυο μεγάλες κομμουνιστικές χώρες, η Ρωσία ή Σοβιετική Ένωση και η Κίνα, επιδόθηκαν σε ωμό ιμπεριαλισμό.

Το 1945-51 στην Βρετανία ήταν η πρώτη μεγάλη περίοδος με την κυβέρνηση του Ατλή. Η δεύτερη ήταν 1951-7 με τον Τσώρτσιλ πρώτα και τον Ήντεν μετά. Και η Τρίτη του Μακμίλαν ήταν 1957 κι έπειτα.

Η ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947 ήταν η πρώτη μεγάλη απώλεια – αν και είχε προηγηθεί η ανεξαρτησία της Ιρλανδίας το 1919. Το 1948 αφέθηκε η μεγάλη περιοχή που ονομαζόταν με τεράστια ανακρίβεια «Παλαιστίνη» και συμπεριελάμβανε μέρος της Συρίας και του Ιράκ, το σημερινό Ισραήλ, την Ιορδανία και τη Γάζα. Το 1957 δόθηκε ανεξαρτησία στη Μαλαισία και στη Γκάνα (Αφρική). Ως το 1967 είχαν ανεξαρτητοποιηθεί 20 βρετανικές αποικίες (με την Κύπρο το 1960). Και το 1997 το Χονγκ Κονγκ επιστράφηκε στην Κίνα από την κα Θάτσερ. Η πρώην αυτοκρατορία είναι σήμερα μια χαλαρή Κοινοπολιτεία.

Οι αντι-καπιταλιστικές αντι-ιμπεριαλιστικές δήθεν κομμουνιστικές χώρες είχαν επιδοθεί σε επεκτατικές περιπέτειες, κατακτήσεις και, φυσικά, καταπίεση!

Με τη λήξη του 2ου ΠΠ ο Στάλιν προσάρτησε στο άρμα της ΕΣΣΔ τις 3 βαλτικές χώρες, Πολωνία, Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία (και για λίγο Γιουγκοσλαβία και Αλβανία) και διάφορες χώρες στην Ασία – Γεωργία, Αρμενία και Καζακστάν ως τη Μογγολία.

Είναι παράξενο και αξιοθαύμαστο που σε όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα οι ασυνάρτητοι αναρχοαριστεροί παντού υποστήριζαν τους Σοβιετικούς (ή/και τους Κινέζους του Μάο) κι έβριζαν τους Βρετανούς και Αμερικανούς ως «αποικιοκράτες». Ακόμα και τώρα εξακολουθούν να διαδηλώνουν και να βρίζουν τους Δυτικούς. Ακόμα και το 2022, τώρα που ο Πούτιν εισέβαλε ξεδιάντροπα στην Ουκρανία και βομβαρδίζει σχολεία και νοσοκομεία και αμάχους ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, δεν καταδικάζουν την εισβολή!

Το Θιβέτ ήταν μεγάλη αυτοκρατορία τον 9ο αιώνα (αν και ήταν γνωστή απ’ τον 7ο). Τα περισσότερα ανατολικά του εδάφη τα απορρόφησε η Κίνα (επαρχίες Sichuan και Qinghai) στον 19ο αιώνα. Όμως το 1912 το Θιβέτ ολόκληρο ανέκτησε την ανεξαρτησία του ως κράτος. Μα το 1951 οι κομμουνιστές του Μάο εισέβαλαν και το απορρόφησαν δίνοντας μια ψευτο-ανεξαρτησία σε δικούς τους αξιωματούχους στις δυτικές και βόρειες περιοχές, ονομάζοντάς τις Αυτόνομη Περιοχή Θιβέτ. Ναι, οπωσδήποτε υπήρχε φεουδαλισμός, δουλεία και πολλή δυστυχία στο Θιβέτ, μα γιατί να μην του δώσουν την ανεξαρτησία του;…  

Και τώρα αφού πήραν διάφορες περιοχές από τη Μογγολία και τη Ρωσία και το Χονγκ Κονγκ, κοιτάζουν λαίμαργα τη νήσο Ταϊβάν (πρώην Φορμόζα) που είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1949 (και προστατεύεται τώρα από την Αμερική).

Παραδόξως οι κομμουνιστές, οι δήθεν πολέμιοι του ιμπεριαλισμού, έγιναν οι σύγχρονοι στυγνοί αποικιοκράτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *