Ισ360: Παυλοπέτρι – Ελαφόνησος

Ισ360: Παυλοπέτρι – Ελαφόνησος

- in Ιστορικά
0

Ας κοιτάξουμε και κάτι δικό μας, αρχαιοελληνικό.

Το Παυλοπέτρι, στη Λακωνία, κοντά στην Ελαφόνησο, είναι μια υποθαλάσσια αρχαία πόλη, σε 4 μέτρα βάθος, που απλώνεται σε μια έκταση κοντά 9 στρεμμάτων. Είναι ίσως η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

Το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Φωκίων Νέγρης, την είχε πρώτος ανακαλύψει και περιγράψει. Μα, ως συνήθως τότε, δεν υπήρχαν οι πόροι και τα μέσα για να αναδειχθεί αυτός ο θησαυρός.

Νέα ανακάλυψη έγινε αργότερα, το 1967, από τον καθηγητή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Southampton Nicholas Fleming. Τον επόμενο χρόνο χαρτογράφησε τη βυθισμένη πόλη με ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Cambridge – σε συνεργασία με τον Άγγελο Δεληβοριά, Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης.

Το 2009 ανέλαβε νέα αρχαιολογική έρευνα ο Τζον Χέντερσον του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ κι αυτός δημιούργησε την ψηφιακή απεικόνιση της πόλης έτσι όπως (πρέπει να) ήταν προτού βυθιστεί.

Η πόλη κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 2800 πκε (πρωτοελλαδικά έτη), μα οι νεότερες έρευνες δείχνουν οργανωμένη κατοίκηση από τα τέλη της 4ης χιλιετίας πκε. Αναπτύχθηκε στη μυκηναϊκή περίοδο (1680-1180 πκε). Βυθίστηκε γύρω στο 1000 πκε από σεισμούς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το Παυλοπέτρι είναι υπό την προστασία της UNESCO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *