Ισ379: Zheng He

Ισ379: Zheng He

- in Ιστορικά
0

O Zheng He (γεννημένος Ma Xe σε οικογένεια Μουσουλμάνων 1371-1433) σχεδόν σύγχρονος του Κολόμβου, ήταν ένας ευνούχος στην πρώιμη δυναστεία Μινγκ που έγινε διπλωμάτης, ναύαρχος και ο μεγάλος Κινέζος εξερευνητής. Το επίθετο Zheng του δόθηκε από τον αυτοκράτορα Yongle (= Zhu Di) to 1404.

Μεταξύ 1405 και 1433 ο Ζενγκ έκανε ως Ναύαρχος και Διοικητής του Στόλου 7 ταξίδια νοτιοδυτικά στις θάλασσες ως την Αφρική. Παρότι Μουσουλμάνος αφοσιώθηκε στη θεά Tianfei, προστάτιδα των θαλασσινών.

Στο πρώτο του ταξίδι είχε πάνω από 300 τεράστια καράβια και κοντά 28000 άντρες. Τα μεγαλύτερα είχαν μήκος 127 μέτρα και φάρδος 52 μέτρα με 4 καταστρώματα και 9 κατάρτια. Αυτά ήταν τα πλοία που μετέφεραν τους θησαυρούς και τους αξιωματούχους. Οι θησαυροί προορίζονταν ως δώρα σε διάφορες χώρες στη Νοτιο-ανατολική Ασία και τα νησιά της.

Υπήρχαν και πλοία για τα άλογα με 8 κατάρτια. Επίσης, πλοία με προμήθειες με 7 κατάρτια, πλοία για πρόσθετους ναύτες και αγαθά με 6 κατάρτια και τα πολεμικά πλοία με 5 κατάρτια.

Δεν εξερεύνησε καινούριες διαδρομές ή χώρες μα οπωσδήποτε δημιούργησε καλές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ, Μπόρντο, Μαλαισία, Βιρμανία, Σρι Λάνκα, Περσία, Νότια Αραβία και Σομαλία. Έδινε δώρα χρυσού, ασημιού, πορσελάνης και μεταξιού. Σε ανταπόδοση πήρε όμοια δώρα μα και στρουθοκάμηλους, ζέβρες, καμήλες και ελεφαντόδοντο. Έφερε πίσω και μια καμηλοπάρδαλη. Έφερε και πρέσβεις από 30 χώρες!

Εκτός από ναύτες και πολεμιστές, είχε κι επιστήμονες, γιατρούς, αστρονόμους, ωκεανογράφους, γεωγράφους, μεταφραστές κλπ.

Στις χώρες που επισκέφτηκε άφησε αξιωματούχους ως πρέσβεις και ως πράκτορες εμπορικών σταθμών.

Αλλά μετά το 1433 η νέα κυβέρνηση της Κίνας έγινε εσωστρεφής και τα ταξίδια και οι σχέσεις με άλλες χώρες διακόπηκαν ως τον 20ό αιώνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *